Hlavní obsah

Trenér Hoftych je proti přílivu exotických fotbalistů do ligy

Začátek zimního přípravného období věnovaly některé české fotbalové kluby testování exotických posil, podle trenéra Bohemians 1905 Pavla Hoftycha však tento trend shánění levných posil ze zahraničí nemá valný smysl. Považuje to za "střelbu naslepo", přičemž jen výjimečně se z takových hráčů vyklube skutečná posila. Spíše podle něj naopak hrozí, že případný příchod fotbalisty pokazí atmosféru v kabině.

Článek

"Příchodu jednoho dvou cizinců se nebráním. Pro mě je ale lepší mít stabilizovaný kádr z hráčů naší národnosti, než abychom experimentovali s exotickými posilami, jako to dělají některé naše kluby. Pak není šance, aby vznikla silná parta, na které si v Bohemce zakládáme," prohlásil Hoftych v rozhovoru s ČTK a MF Dnes během soustředění v Hotelu Břízky v Jablonci nad Nisou.

Hoftych se s podobným testováním většího počtu hráčů setkal při nedělním utkání Tipsport ligy proti Českým Budějovicím, které během dvou víkendových duelů vyzkoušely hned devět hráčů ze zahraničí. "Toto naše zimní testování hráčů bylo skutečně hodně nestandardní," připustil trenér Budějovic Jaroslav Šilhavý. Exotické posily ve větším množství však testuje například i Brno. Ve Spartě se objevili tři noví Afričané, Plzeň zase zkouší mladé islandské reprezentanty.

"Já nejsem moc velkým příznivcem takových experimentů. Hráč přijde, odehraje jeden dva přípravné zápasy a trenér z toho má vyhodnotit, jestli ten hráč bude přínosem. To ani nejde, protože nezná povahu toho hráče. Může mít určitou herní kvalitu, ale pak rozeštve celou kabinu, protože se mu nechce pracovat," vysvětlil Hoftych důvody svého negativního postoje. "Pro mě je přednější nechat kostru týmu dozrát a k tomu vychovat dva tři nadstandardní hráče, kteří mají šanci do týmu zapadnout," dodal.

Výjimky jsou

Připouští, že občas se může při podobných testech objevit nečekaně kvalitní posila, spíše to však považuje za výjimku. "Je to střelba naslepo, která čas od času vynese nějaký trumf. Jako třeba v případě Bonyho Wilfrieda. Toho však měla Sparta určitě zmapovaného," mínil Hoftych.

Sám prý má zkušenosti s tím, že manažeři nejrůznějších hráčů volají do Bohemians 1905 a nabízejí své klienty. "My sice nemáme peníze, ale stejně nám neustále volají manažeři a nabízejí nejrůznější hráče. Nám se to odmítá snadno, protože se schováme za finance, ale když na některé trenéry začne vedení tlačit, že si místo vytypovaných fotbalistů mají vybrat některého z těchto nabízených hráčů třeba deseti různých národností, tak to není nic příjemného. V některých klubech to trenéři nemají lehké. To já to mám jednodušší," dodal Hoftych.

Reklama

Související témata: