Hlavní obsah

Krutý Liberec. Před Keričem vymáchal v béčku i kapitána mistrů a spol.

Severní vítr je krutý. Ten vanoucí od Ještědu rozhodně. Že pošle „zlobivého“ fotbalistu do rezervního týmu, k tomu čas od času sáhne každý klub. Nikdo na domácí scéně však nedovedl léčbu béčkem k takové „dokonalosti“, jako Slovan Liberec. Momentálně tak za podpis Spartě trestá Andreje Keriče, který jen navazuje na své předchůdce Hodúra, Šinglára či kapitána mistrovského týmu Zápotočného...

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Kapitán Tomáš Zápotočný s mistrovským doutníkem. Za půl roku mazal v Liberci do béčka...

Článek

Začátkem ledna měl ještě náladu na vtipkování. Andrej Kerič se netajil touhou zkusit angažmá ve Spartě a moc dobře věděl, jak v podobné situaci dopadli Zápotočný a spol.

„Vím o tom, že několik hráčů, kteří nechtěli prodloužit smlouvu, Liberec v minulosti přeřadil do béčka. Doufám však, že taková už politika klubu není... Alespoň mě nikdo nevaroval, že mi něco takového hrozí,“ usmíval se chorvatský útočník na halovém turnaji v O2 areně.

Přestup do Sparty si Andrej Kerič (uprostřed) zatím "užívá" v béčku...foto: Právo/Michaela Říhová

Sám sobě tak nalajnoval scénář nejbližších týdnů. Se Slovanem se na prodloužení smlouvy nedohodl a Spartě podepsal kontrakt s platností od léta. Letenští by ho brali již pro jaro, jelikož se však zatím nedohodli se Slovanem na odstupném, nastala známá patová situace. Kerič byl u Nisy vypuzen do béčka.

„Bylo několik variant, kterými mohla celá kauza skončit ke spokojenosti hráče i klubu. Nestalo se tak, proto neshledáváme vhodné, aby se hráč připravoval na sezónu s týmem, se kterým hrát nebude,“ oznámil tiskový mluvčí klubu Lukáš Váňa. „Dále se nebudeme k situaci vyjadřovat,“ dodal.

To všechno už tady bylo. A ne jednou.

Holeňák jaro dohrál, se Slavií se Slovan dohodl

Hrozba přeřazení do béčka se vznášela již nad Miroslavem Holeňákem v únoru 2004. Obránce podepsal se Slavií smlouvu s platností od léta a možnost jeho okamžitého odchodu do Prahy padla. Liberec se zpočátku odmítal o přestupu vůbec bavit.

Ani přestup Miroslava Holeňáka (vlevo) do Slavie nebyl hladký.foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Těsně před startem druhé části soutěže se však kluby přece jen dohodly na odstupném, a tak Holeňák, jemuž stará smlouva v létě končila, na jaře odehrál za Liberec ještě 13 ligových zápasů.

Kapitán Zápotočný měl před Itálií divizní průpravu

Skok to byl náramný. Trénoval s divizním mužstvem, a pak přece jen v lednu 2007 přestoupil do italské Serie A. Tomáši Zápotočnému nepomohlo, že jako kapitán dovedl Slovan k titulu. Mazal hezky rychle do béčka... Chtěl přestoupit do Udine, a tak neprodloužil v Liberci smlouvu, jež mu v létě končila. V divizní rezervě žil v nejistotě, protože kluby se zpočátku nemohly shodnout na přestupní částce. A šéf Slovanu Ludvík Karl byl prý připraven Zápotočného nechat celé jaro mimo ligový tým...

Kapitán Tomáš Zápotočný přebírá pohár pro mistra ligy.foto: Vladislav Prouza

„Mám strašnou radost a obrovsky se mi ulevilo, že to dopadlo tímhle způsobem. Je to určitě nejlepší řešení pro všechny strany,“ oddechl si Zápotočný po podpisu smlouvy v Itálii. Své rozladění nad postupem Slovanu však neskrýval. „Když třeba končil Ballack v Bayernu, bylo dlouho jasné, že jde do Chelsea, ale stejně ho tam normálně nechali dohrát. To samé teď třeba Zdeněk Grygera, který má jít z Ajaxu do Juventusu,“ poukazoval na příklady z civilizované Evropy.

Béčko netrénovalo dvoufázově, a tak si Zápotočný přidával ještě individuálně. Byl ve spojení s koučem Lavičkou, aby věděl, jak se jeho spoluhráči z áčka právě připravují na soustředění...

Hodúra vysvobodil přestup do Mladé Boleslavi

Neústupnost libereckého bose Karla pocítil také slovenský fotbalový reprezentant Ivan Hodúr. Po sedmi letech ve Slovanu přestoupil v lednu 2008 do Mladé Boleslavi s cejchem hráče z B-týmu. Nedohodl se na prodloužení smlouvy, která mu měla vypršet v létě. Podle klubových funkcionářů měl přehnané požadavky, jen za podpis nové smlouvy prý požadoval 1,5 miliónu korun.

Ivan Hodúr (vlevo) ještě před tím, než liberecký dres vyměnil za mladoboleslavský.foto: ČTK/Radek Petrášek

„Téměř rok jsme jednali s hráčem o nové smlouvě, k dohodě však nedošlo. Vedení našeho klubu nebylo ochotno akceptovat Hodúrovy přemrštěné požadavky, podmiňující prodloužení stávající smlouvy,“ uvedl klub v tiskové zprávě.

Šinglár se dočkal aspoň děkovačky

Obránce Peter Šinglár byl s okamžitou platností vyřazen z týmu začátkem dubna 2008. Slovenský hráč se s vedením klubu nedohodl na prodloužení smlouvy, která mu v létě končila. Šinglár měl prý při jednání přemrštěné požadavky, na které vedení Slovanu odmítlo přistoupit.

Peter Šinglár za béčko opravdu kopal, pak se vrátil na poslední zápas.foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Na rozdíl od svých předchůdců Šinglár za béčko také hrál. Až v posledním kole Gambrinus ligy se nečekaně objevil v základní sestavě proti Spartě. Vedení mu tak umožnilo před odchodem z klubu rozlučku s fanoušky přímo na hřišti.

Reklama

Související témata: