Hlavní obsah

Ústí požádá o dotaci na nový stadión, ze svého dá jen 30 procent

Šance na stavbu nové tribuny na ústeckém fotbalovém stadiónu stále existuje, ale situace se dál zamotala. Rada města ve čtvrtek uložila primátorovi Vítu Mandíkovi, aby požádal ministerstvo školství, práce a tělovýchovy o dotaci, která by měla pokrýt zhruba 70 procent z až 117 miliónového rozpočtu rekonstrukce. Bez dalších podrobností o tom dnes informovala tisková mluvčí města Ivana Solničková.

Foto: Jan Sokol, ČTK

Radost fotbalistů Ústí nad Labem

Článek

Rozhodování města bylo zřejmě hektické. "Večer v televizi jsem viděl, že stavbu tribuny zamítli, a pak jsem se dozvěděl tohle. Co jsem slyšel, tak se rada sešla dvakrát. Jednou výstavbu tribuny zamítla a podruhé odsouhlasila, že bude žádat o dotace," řekl ČTK sportovní manažer ústeckého klubu Stanislav Pelc. Situace podle něj stále není jednoznačná. "Nevím, jak to celé dopadne," dodal. Žádost o dotace je poněkud nečekaná, původní plány údajně počítaly s tím, že by si město pořídilo tribunu za své a na hypotéku.

Pravděpodobnost, že město dotaci dostane, je zatím těžko odhadnutelná. "Můžeme samozřejmě dostat málo, můžeme dostat moc, nemusíme dostat nic. Teď už je to opravdu jen v rukou ministerských úředníků," citoval Ústecký deník radního a předsedu krajské ČSSD Arno Fišeru. Podle listu má tribuna vznikat po částech, jako první by se vybudovala její střední partie s kabinami a zázemím, kraje by se dodělávaly postupně.

Dřevěná tribuna je z roku 1927

Ústecký stadión patří městu a slouží i pro atletiku. V uplynulé dekádě už stavebními úpravami prošel, ale paradoxně příliš nepomohly; byla při nich položena nová atletická dráha, sanovány betonové ochozy a vyrostla jen malá tribunka na jedné straně hřiště. Zázemí se přesunulo do stavebních buněk v rohu a dřevěná hlavní tribuna z roku 1927 zůstala prakticky v nezměněném stavu. Právě místo ní by měla nová stavba vyrůst.

Ústečtí fotbalisté tribunu nutně potřebují, bez ní totiž pravděpodobně nezískají licenci ani na druhou ligu. Jarní boj o záchranu v nejvyšší soutěži, do nějž vstoupí z posledního místa v tabulce, tak může být prakticky zbytečný. Klub zatím hraje v nedalekých Teplicích, povolení má ale jen do léta. A kvůli žádosti o dotaci je téměř jisté, že tou dobou se na nové tribuně ještě ani nezačne pracovat.

Pokud by se Ústí v první lize udrželo, podle informací ČTK se pokusí požádat ještě jednou o povolení hrát v Teplicích. Českomoravský fotbalový svaz mu ale nemusí vyhovět. Řešením by mohlo být administrativní přesunutí sídla klubu do Teplic, to ale zatím nechce nikdo z klubu potvrdit.

Reklama

Související témata: