Hlavní obsah

Teplický boss Hrdlička: Kypr za sedm set tisíc je levnější než Turecko

Radek MalinaPrávo

Byť do začátku jarních bitev o fotbalový titul už zbývají necelé tři týdny, v Česku na ligového hráče prakticky nenarazíte. Kdo může, utíká na jih Evropy. Příjemné klima a kvalitní terény jsou vábničkou pro kluby v honbě za nejlepší formou, ač soustředění zatíží klubové rozpočty mnohdy našponované k prasknutí nemalou částkou.

Foto: Radek Malina, Právo

Fotbalisté Teplic na soustředění na Kypru. Zleva Antonín Rosa, Milan Matula a Tomáš Grigar

Článek

Trenéři před jarními boji lpí na přípravě v teple a kvalitních terénech. Dvě nejoblíbenější destinace českých klubů jsou Turecko a Kypr. Na ostrov ve Středozemním moři v neděli vyrazily Teplice, v průběhu týdne je budou následovat Liberec, Plzeň a Příbram.

„Všechno je o penězích,“ říká s úsměvem František Hrdlička, boss fotbalových Teplic, které spřádají plány k útoku na pohárové příčky ze šesté pozice. Pro naplnění snu se rozhodly vyladit formu na Kypru. Výprava žlutomodrých je nebývale početná. Zatímco většina klubů už za teplem z úsporných důvodů vozí jen okleštěný kádr, Severočeši do Paphosu dopravili sedmadvacet fotbalistů a ještě realizační tým. „Rozhodli jsme se vzít všechny hráče. I naše mladé naděje, aby nabraly zkušenosti a posunuly se o kus dál, byť náklady samozřejmě narostly,“ připouští Hrdlička.

Brankář Teplic Tomáš Grigar na tréninku na soustředění v Kypru.foto: Právo/Radek Malina

Jeho mužstvo našlo dočasný domov v čtyřhvězdičkovém hotelu Riu Cypria Bay přímo u pláže. Hráči mají k dispozici i rehabilitaci. „Co se pamatuji, tak trenéři chtěli vždy vířivky, vnitřní bazény, a pak stejně vyjde čas na využití regeneračních procedur tak dvakrát v týdnu,“ vypráví Hrdlička. „Nejraději by v lednu přestěhovali celý stadión na přípravu někam do tepla. V tomhle ohledu je náš současný trenér Jirka Plíšek umírněný,“ líčí Hrdlička.

Žádné mimořádné požadavky jeho klub neměl. „Vybrané hotely už jsou dnes na vysoké úrovni. Ani z hlediska jídelníčku není třeba řešit nějaké připomínky. A kdyby se něco vyskytlo, nebude s tím problém,“ nepochybuje šéf Teplic.

Na hřišti autobusem za pět minut

Hráči mají z vyšších pater hotelu tréninkové hřiště na dohled, autobusem jsou u plochy za pět minut. „Poloha hřiště je strašná výhoda,“ chválí Hrdlička za výběr místa

agenturu patřící bývalému ligovému hráči Koukalovi, jenž působil v minulosti v kyperské Omonii.

„Hřiště je kvalitní. Jeho poloha je skvělá. Doufám, že stejně dobrý povrch bude i na hřištích při přípravné zápasy,“ říká Jiří Plíšek, teplický trenér. Právě povrch hřiště může být mnohdy záludnou překážkou v kvalitní přípravě. V areálu, kde se chystají Teplice, jsou celkem tři hřiště. Kromě hlavní plochy s dvěma tribunkami však není druhá nepoužitelná ani pro zápasy pralesní ligy, třetí sice pokrývá hustě rašící trávník, jenže z padesáti procent je prorostlý vysokým plevelem.

Jistotou je naopak počasí. „Dvakrát jsme v předešlých zimních obdobích byli v Turecku. A hlavně minulý rok dost pršelo,“ vzpomíná Hrdlička, který na vše bedlivě dohlíží. I proto zvolil pro letošní rok kyperskou destinaci. „Cenově jsme trošku ušetřili. I přes široký kádr je letošní soustředění určitě levnější,“ připouští Hrdlička.

A kolik že tedy stojí forma pro jaro v podobě osmi dnů na Kypru? „Celý pobyt včetně pronájmu hřišť, autobusů a letenek vyjde na sedm set tisíc,“ líčí klubový boss Hrdlička s vírou, že šestimístná položka se pozitivně projeví do výkonnosti Severočechů v průběhu jara.

Kromě Kypru a Turecka je jako lokalita pro zimní soustředění populární Španělsko, kde byla Plzeň a teď ji následovaly Slavia a Sparta, která pobývala i v Dubaji. Tam chtěly i Teplice. „Náklady na exotiku jsou však přeci jen poněkud vyšší,“ přiznává Hrdlička, že zvolil nakonec šetrnější variantu, byť Teplice patří na domácí scéně k jedněm z nejsolventnějších klubů.

Reklama

Související témata: