Hlavní obsah

Exsparťan Došek o teplických mladících: Nebyli jsme tak drzí

Revoluci v teplické kabině ustál. Průvan změn, který se prohnal v posledních dvou přípravných obdobích kabinou aktuálně šestého týmu tabulky fotbalové Gambrinus ligy, přežil bez úhony. Útočník Libor Došek se nyní v notně omlazeném kádru Severočechů bije o místo v sestavě při soustředění na Kypru. „Nemám v povaze se vzdávat. Cítím se mladý. Na lavičku ještě nepatřím,“ říká dvaatřicetiletý borec se zkušenostmi ze Sparty či řeckého Xanthi.

Foto: Právo

Libor Došek

Článek

Jak vnímáte proměnu teplické kabiny, kde jste po Verbířovi a Vachouškovi třetím nejstarším hráčem?

Je to hrozné a hodně zvláštní. Když jsem začínal já, byli pro mě třicetiletí frajeři staří. A teď jsem sám ve stejné pozici. Ale nijak přítomnost velkého počtu mladých kluků neřeším, cítím se mladý.

Změnilo se hodně postavení začínajících hráčů v hierarchii kabiny z důvodu jejich vysokého počtu?

Ne! Staří jsou v šatně pořád a kárají ty mladé. Tak to musí být. Já byl tenkrát zakřiknutý, když jsem naskočil do brněnského áčka. Dnes jsou mladí jinde, někteří jsou až drzí. Možná jsme byli stejní a mazáci o nás mluvili stejně. Ale myslím, že jsme nebyli tak oprsklí. Byť jde o pouhých dvanáct let, vše se hodně posunulo. Ale kabina si ty mladé srovná.

Libor Došek v dresu Teplic.foto: ČTK/Libor Zavoral

Naslouchají mladící v teplické kabině vašim radám?

Je to případ od případu. Někdo si poznatků starších hráčů váží, jiný ne. Každý mladý kluk si myslí, že všechno dělá nejlépe, aby mu ostatní políbili... Prozřete jedině zkušenostmi. Ať říkáte cokoliv, mají vás mladí na háku. Ale já byl stejný. Taky jsem na mazáky nedal. Když si promítnu ty roky zpátky, byl jsem asi stejné ucho jako dnešní mladí kluci v našem týmu.

V kariéře jste před příchodem do Teplic působil v Brně, v Liberci, v Blšanech, Spartě a řeckém Xanthi. Vnímáte svoji úlohu z pozice jistého učitele?

Zkušenosti mám, ale učitelem bych se nenazýval.

Řešíte s mladšími spoluhráči všechny vymoženosti moderních technologií, které spolu probírají?

Do jejich diskuzí se nepouštím. Z tohoto pohledu jsem starý. Někdy bych chtěl mladým vidět do hlavy. Řeší úplně jiné problémy. Třeba, že existuje facebook vím. Ale profil nemám. Když někdo přinese ipad, tak se podívám. Ale nutnost pořídit si takovou věc mě nedohonila... Dostatečně si vyhraju s iphonem.

Na podzim jste naskočil do dvanácti zápasů, ale devětkrát jen z lavičky náhradníků.Jak vnímáte svoji pozici v kádru Teplic?

Kdyby mi bylo o pět let méně, asi bych nesl svoji pozici těžce. Snažím se něco předat mladým. Ale současně nechci ještě sedět na lavici. Zase tak starý nejsem, ještě tam nepatřím.

Věříte, že při současném trendu stále většího prostoru mladým hráčům se do sestavy dostanete?

Teplice avizují, že dávají šanci mladým. Ale rozhodně se nevzdám. To nemám v povaze. Na druhou stranu člověk musí být realista. Asi neodehraji třináct zápasů v základní sestavě. Nicméně kdybych měl být trvale jen náhradníkem, v létě bych situaci řešil. Ale nejde o jednoduchou věc vzhledem k rodině. Nechci ženu ani děti nikam tahat. Už si toho dojíždění užili dost.

V Teplicích žijete v bytě, v Brně máte domek a manželka se synem a dcerou pendlují mezi Moravou a severními Čehy. Jak zvládáte péči o rodinné sídlo, když jste většinu roku pryč?

Jsem kutil začátečník. Natřel jsem před dvěma lety okapy, čehož si cením. Vymaloval jsem jeden pokoj. Vyměním žárovky, nahodím pojistky... Budu se muset všechny věci s domem spojené naučit, ale to přijde časem. Zatím o vše pečuje manželka, můj bratr a také partner naší tchyně, která bydlí přes ulici.

Reklama

Související témata: