Hlavní obsah

Sparta podváděla - mladíky Kadlece a Pekharta z reprezentace omluvila, ve Španělsku je však postavila

PRAHA

Na pražské Letné se snad vrátili do dob Jožky Silného, kdy si Sparta vyjela na turné do Španělska a doma byli všichni odkázáni na to, jaké zprávy bude zpoza Pyrenejí posílat. Jinak si totiž nelze vysvětlit naivní počínání současného vedení... Mladíky Kadlece a Pekharta totiž Sparta omluvila z přípravného duelu reprezentační jedenadvacítky v Nizozemsku, aby je v úterý postavila ve Španělsku k zápasu ze Zenitem Petrohrad. Pochopitelně v dresech s jinými jmény...

Foto: Sport.cz

Václav Kadlec alias Kadeřábek si po prodělané chorobě počínal v duelu s Petrohradem velice aktivně...

Článek
Fotogalerie

K přípravě reprezentační jedenadvacítky do nizozemského Waalwijku sparťanští  mladíci Václav Kadlec a Tomáš Pekhart neodjeli, neboť je skolila nemoc. Alespoň tak zněla omluva, která došla od sparťanské výpravy na pražský Strahov. Trenér Jakub Dovalil tudíž bude muset v přípravném střetnutí s mladými tulipány improvizovat.

Kadlec se navíc při pondělním vyhlašování Fotbalisty roku, kdy si měl přijít na jeviště Stavovského divadla pro cenu jako Talent roku, v telefonátu z Iberijského poloostrova omlouval a srdceryvně líčil, jak ho skolila viróza.

Kadlec střílel i v převlečení

Možná i proto nastoupil v úterý v dresu Sparty k utkání Marbella cupu ve Španělsku  proti Zenitu Petrohrad, v němž šlo o třetí příčku, v dresu se jmenovkou Kadeřábka. Maskování mu svědčilo, neboť vstřelil oba góly Pražanů.

Ale kdyby šlo jen o Kadeřábka, Pekhart alias Kamerunec Abena byl na hřišti také.

Také Manuel Pamič omluvený ze srazu chorvatské reprezentace si v dresu Sparty proti Zenitu Petrohrad zahrál.foto: http://www.fc-zenit.ru/main/media

Usvědčily je totiž fotografie na  oficiálních klubových stránkách Zenitu Petrohrad, kde je v akci zachycen i chorvatský fotbalista Manuel Pamič. Ten se pro změnu omluvil z nominace chorvatské reprezentace, na kterou čeká ve středu odpoledne v istrijské Pule příprava s českým národním týmem, a hrál v převleku za Podaného.

Chorvati zatím zůstávají v klidu. „Pamič, s nímž trenér počítal jako s náhradníkem, byl řádně omluven. Jestli hrál, tak to je spíš dobrá zpráva, že je v pořádku. Na jeho příští nominaci to mít vliv nebude,“ řekl tiskový mluvčí Chorvatského fotbalového svazu Davor Gavran.

Půjdou provinilci před tribunál?

„Disciplinární komise informaci zaregistrovala, zatím jde ovšem jen o indicie, které musí řádně prověřit. Pokud se potvrdí, bude se případem zabývat, vyslechne vedení Sparty a případně i oba hráče,“ reagoval z chorvatské Puly na sparťanský podvod mluvčí Goldova fotbalového tribunálu Jaroslav Kolář.

Jaký trest může disciplinárka vynést?
Nedostatečně omluvená neúčast nebo neomluvení se k reprezentaci, přípravnému nebo výběrovému utkání se trestá zastavením závodní činnosti na dva týdny až tři měsíce, případně dalšími opatřeními nebo pokutou dle disciplinárního řádu.

„Kadlec a Pekhart byli nominováni do reprezentační jedenadvacítky a disciplinární komise by tudíž zkoumala omluvu, kterou Sparta na fotbalový svaz poslala. Příslušné paragrafy disciplinárního řádu pochopitelně na takovýto případ „omluvy“, nebo nedostatečné omluvy pamatují.“

Překvapný, ale hlavně zklamaný Dovalil

Trenér reprezentační jednadvacítky Jakub Dovalil byl z jednání Sparty hodně zklamaný. „Dozvěděl jsem se to až ve středu před polednem a byl jsem z toho jednak překvapený a hlavně zklamaný. Samozřejmě Kadlece ani Pekharta nijak postihovat nebudu, ti poslechli zaměstnavatele. Řešení vůči Spartě je na vedení svazu,“ řekl z Nizozemska Jakub Dovalil.

„Už v pátek oba hráče omlouvali a Pekhart mi v rozhovoru potvrdil, že má vysokou teplotu. Dejme tomu, že se hráč mohl rychle uzdravit, ale kdyby mi třeba v úterý zatelefonovali a informovali mě, našli bychom rozumné řešení.“

Někdo z nás dělá pitomce, ulevil si Hašek

Krajně rozladěný byl samozřejmě i první muž českého fotbalu Ivan Hašek. „Z informací, které mám, mi vychází, že z nás někdo dělá pitomce. Tohle je opravdu až moc. Případem se bude zabývat disciplinární komise, která případ prošetří a bude požadovat po Spartě vysvětlení. Ten, kdo to zavinil, za svůj čin také ponese odpovědnost,“ řekl Právu a Sportu.cz  předseda svazu Ivan Hašek.

Také Tomáš Pekhart byl navzdory převleku v zápase vidět.foto: www.fc-zenit.ru

Opravdu byli nemocní, tvrdí Sparta

Usvědčená Sparta, která ještě v úterý uváděla na své klubové stránce jako střelce obou gólů Kadeřábka, zatímco zmatený Petrohrad tvrdil, že ji porazili Abena a Lačný, ex post reagovala...

„Václav Kadlec,Tomáš Pekhart i Manuel Pamič byli už minulý týden řádně omluveni z reprezentačních srazů. První dva měli virózu a nemohli být k dispozici trenéru Dovalilovi pro přípravný duel jednadvacítky v Nizozemsku. Pamič si poranil koleno a nemohl odjet na sraz chorvatské reprezentace, která hraje ve středu odpoledne s českým národním týmem. V potaz bralo vedení výpravy Sparty i dlouhé a složité cestování, protože například Kadlec s Pekhartem by museli letět z jihu Španělska s přestupem do Prahy a odtud pak do Nizozemska,“ řekl pro Právo a Sport.cz tiskový mluvčí Sparty Ondřej Kasík.

„Těsně před úterním utkáním se Zenitem se vedení po konzultaci s lékařem týmu rozhodlo, že zdravotní stav všech tří je natolik dobrý, aby je v utkání alespoň na pár minut postavilo a vyzkoušelo některé herní varianty. Jednalo se totiž o poslední přípravné utkání před utkáním s Liverpoolem v Evropské lize, který se hraje na Letné příští čtvrtek. Tento duel je důležitý pro celý český fotbal. Rozhodnutí padlo až před utkáním, takže ani kustodi s sebou na utkání neměli jejich dresy, takže všichni tři museli nastoupit v dresech spoluhráčů,“ dodal Kasík a vysvětloval, proč i v informaci o zápase na klubových stránkách figurovali hráči pod jmény spoluhráčů. "Byl jsem také nemocen, skolila mě viróza a proto jsem na zápas nejel. Naši sestavu jsem převzal z oficiálních stránek turnaje."

Maskování nebylo v plánu

Pamič tak nastoupil v dresu Podaného a odehrál na levém okraji obrany celé utkání, stejně jako Kadlec, alias Kadeřábek, který navíc vstřelil dva góly... Pekhart v dresu Kamerunce tmavé pleti Abeny hrál do 58. minuty, než ho vystřídal Kerič, jenž ale vydržel na trávníku jen patnáct minut.

„Kerič ale zraněný není, šlo jen o taktickou variantu,“ vysvětlil Kasík s tím, že na zápase kvůli viróze nebyl, tudíž nedělal ani on-line na sparťanský web. „Nemohu tedy říct, proč byly v zápise uvedeni pod cizími jmény,“ pravil a dodal: „V každém případě se fanouškům, fotbalové veřejnosti i vedení ČMFS omlouváme. O situaci byl informován i trenér Dovalil.“

Sparta může být tvrdě potrestána, pokud se český nebo chorvatský fotbalový svaz obrátí na příslušné orgány UEFA a FIFA. „Snažíme se oběma svazům situaci a důvody vysvětlit,“ konstatoval Kasík.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice