Hlavní obsah

Podvádějící Sparta žene reprezentačního manažera Šmicra před disciplinárku

PRAHA

Fotbalová Sparta usvědčená z podvodu na turnaji ve Španělsku přešla do protiútoku. Požaduje totiž na Goldově strahovském tribunálu, aby zahájil disciplinární řízení s manažerem české fotbalové reprezentace Vladimírem Šmicrem. Letenskému vedení se totiž nelíbí, že jako svazový funkcionář vyjádřil své mínění ke kauze, kterou Pražané odstartovali tím, že v úterý v zápase proti Zenitu Petrohrad postavili tři své hráče omluvené z reprezentací a ke všemu je navlékli do dresů s jinými jmény.

Foto: Petr Horník, Právo

Fotbalová Sparta žene manažera reprezentace Vladimíra Šmicra před disciplinárku.

Článek

Žádné pokání, natož aby si na Spartě posypali hlavu popelem za naivní podvod, jehož se ve Španělsku dopustili. Místo toho přešli do protiútoku a v pátek dopoledne poslali na Strahov písemný návrh na zahájení disciplinárního řízení s manažerem české fotbalové reprezentace Vladimírem Šmicrem.

Zlobil se Hašek, durdil se i Šmicer

Šmicrovi, stejně jako předsedovi svazu Ivanu Haškovi, se totiž krajně nelíbilo podvodné počínání Sparty v duelu o třetí místo v Marrabela Cupu. „Trestat Spartu finanční pokutou nemá smysl. To bychom pak dospěli do situace, kdy kluby budou rovnou posílat peníze na Strahov, jen aby jim hráči zůstali v klubech. Pokud ale bude hráčům zastavena činnost, bude to největší trest pro klub, který je k podvodnému jednání přiměl,“ pravil mimo jiné Šmicer, když se měl po návratu z Chorvatska vyjádřit k podvodu letenskému klubu.

Kadlec si po prodělané chorobě počínal v duelu s Petrohradem velice aktivně...foto: www.fc-zenit.ru

Ten byl ostatně proti srsti i prvnímu muži českého fotbalu Ivanu Haškovi. "Nenecháme ze sebe dělat pitomce," reagoval na sparťanský podraz. Pražané totiž omluvili své hráče Kadlece, Pekharta a Pamiče z nominace do české reprezentační jedenadvacítky, resp. chorvatského národního mužstva, ale proti Petrohradu je postavili. Aby fígl utajili, oblékli Kadlece do dresu Kadeřábka, Pekharta převlékli do trika se jménem černého Kamerunce Abeny a z Pamiče udělali Podaného. Na podvod se přišlo díky snímkům, jež se objevily na klubovém webu Zenitu Petrohrad.

Šmicer nás poškodil, křičí z Letné

Spartě se vyjádření manažera Vladimíra Šmicra nelíbilo a nelíbí. "Svými vyjádřeními manažer reprezentačního celku, jako představitel ČMFS, poškodil především dobré jméno našeho klubu u partnerů, fanoušků a veřejnosti. Jako více než problematické se zejména jeví, že tak učinil bez toho, že by měl k situaci důležité informace či důkazy. Šmicer je navíc laikem v oblasti aplikace disciplinárního řádu i dalších předpisů ČMFS.

Také Tomáš Pekhart byl navzdory převlekudo dresu Kamerunce Abeny v zápase vidět.foto: www.fc-zenit.ru

Sparta považuje provinění Vladimíra Šmicera za zvláště závažné i z toho důvodu, že působí na pozici manažera fotbalové reprezentace ČR. Klub je přesvědčen, že Šmicer svými výroky ve sdělovacích prostředcích, kde bez příslušných kompetencí a znalostí navrhoval způsob potrestání AC Sparta Praha, bezprecedentně překročil rámec svých pravomocí. Vytvořil tím mediální tlak za účelem ovlivnění rozhodování Disciplinární komise, což mu absolutně nepřísluší,“ rozhorlil se letenský klub ve svém vyjádření.

„Tímto jednáním velmi zásadně porušil ustanovení Disciplinárního řádu, dle kterého nemůže žádný orgán ČMFS funkci Disciplinární komise nahradit, nebo do ní zasahovat,“ křičí z Letné, kde ovšem trochu pozapomněli na několik dost podstatných věcí.

Šmicer: Před disciplinárku půjdu, snad přijde i Sparta

Šmicer jako činovník svazu a reprezentační manažer hájil zájmy národních celků spadajících do jeho kompetencí, přičemž vycházel z příslušných paragrafů o povinnosti klubů uvolňovat hráče pro reprezentaci, o potrestání hráčů pak naopak mluvil se znalostí věcí a paragrafu 5 disciplinárního řádu, v němž tresty pro hráče figurují.

I proto ho reakce Sparty překvapila. "Stojím si za tím, co jsem řekl a klidně tato slovo zopakuji i před disciplinární komisí. Jako manažer musím hájit zájmy reprezentace, což jsem jsem také dělal a budu dělat bez ohledu na to, o jaký klub půjde. Zachoval bych se a mluvil stejně, ať by šlo o Spartu, Slavii, Liberec či třeba zahraniční klub, který by s námi takto jednal," řekl Vladimír Šmicer pro Sport.cz.

"A je úplný nesmysl, že bych se snažil disciplinární komisi nějak předem ovlivňovat. Samozřejmě že před ní dojdu a přijmu závěry, které z jejího jednání vzejdou. Jen doufám, že se Sparta zachová stejně," dodal.

Vedení svazu: Manažer plnil své povinnosti

Na snahu Sparty hnát reprezentačního manažera před Goldův tribunál pochopitelně reagovalo i vedení fotbalového svazu. "Vladimír Šmicer je manažerem reprezentace a z toho vyplývá jeho povinnost dohlížet na to, aby nebyly porušovány Předpisy o statutu a přestupech hráčů, konkrétně Příloha 1, článek 5. Tam se pojednává o uvolňování hráčů za účelem reprezentace," oponuje strahovská generalita tvrzení z Letné, že Šmicer překročil své kompetence a vydal se na příliš tenký led. Třeba tím, že bez znalosti řádů mluvil o trestech pro hráče...

"V platném Disciplinárním řádu ČMFS se jasně hovoří, co následuje, je-li hráč nedostatečně omluven z reprezentace nebo neomluven. Šmicer se tedy na základě průkazných snímků hráčů Pekharta a Kadlece a na základě faktu, že byl evidentně porušen zmíněný článek 5, vyjádřil zcela ve smyslu těchto předpisů. Nemohl tudíž vytvářet nějaký tlak, který by předjímal trest. Prostě jen pojmenoval, co v předpisech je," reaguje strahovské vedení na výpad Sparty.

Reklama

Související témata: