Hlavní obsah

Teplice se v přípravě trápí. Siva tak zažívá hořkou oslavu ročního výročí v lázních

Radek MalinaPrávo

Oslava prvního roku angažmá v Teplicích fotbalovému obránci Matěji Sivovi řádně zhořkla. V sobotu uběhlo dvanáct měsíců od podpisu jeho kontraktu se Severočechy. Tehdy coby hráč B týmu Ružomberoku bral přestup na sever Čech jako vysvobození. Marně pak usiloval o zisk titulu či pozici zajišťující start v pohárové Evropě. Teď se s týmem trenéra Jiřího Plíška snažil na kyperském soustředění vyladit formu k návratu na medailové pozice.

Foto: Radek Malina, Právo

Teplický Matěj Siva.

Článek

Zatím však Severočeši tápou. Sobotní prohře s Užicí však předcházely nezdary s RAD Bělehrad a Levski Sofia. „Trošku se v tom plácáme. Ale je dost času formu vyladit,“ nepochybuje šestadvacetiletý řízný zadák.

Teplice ve třech přípravných zápasech během herního soustředění na Kypru prohrály, vstřelily jen jednu branku. Máte po osmi dnech na ostrově ve Středozemním moři vůbec nějaké důvody k radosti?

Nic nám tady nechybí. Krom výsledků tedy... Ani jeden ze zápasů se nám nepovedl, což pochopitelně není pozitivní. Důvodů našich nezdarů je více. Dostáváme strašně laciné góly. A vytváříme si velmi málo gólových příležitostí. V posledních čtyřech zápasech jsme vstřelili dva branky, což je bída.

V součtu s přípravným zápasem ve Vídni jste odešli poraženi ze čtyř zápasů v řadě. Jde o velkou ránu pro sebevědomí před blížícím se startem ligového jara?

Myslím, že nás série nezdarů nijak nepoznamená. Je nepříjemné, když prohráváme každý zápas. Ani herní projev nebyl dobrý. Ale chyběli nám klíčoví hráči. S  jejich zkušenostmi půjde náš výkon nahoru. Třeba v sobotním utkání s Užicí jsme s Vachouškem v sestavě alespoň dokázali udržet míč. Když nám pak chyběl, útoky soupeře se na nás valily jako lavina.

Matěj Siva se narodil 10. října 1984 ve slovenském Martině. S fotbalem začal v devíti letech. Hrál za Fomat Martin, VTJ Martin, Velký Lapáš a od roku 2004 do ledna 2010 za Ružomberok, s nímž vyhrál pod vedením trenéra Komňackého titul i slovenský pohár.

V sobotu uplynul rok od podpisu vašeho kontraktu v Teplicích. Jak moc se vám, za tu dobu, změnil život?

Ve srovnání s minulým působištěm se mohu plně koncentrovat jen na fotbal, na což jsem nebyl úplně zvyklý. Jen mě mrzí, že se mi na podzim po letním zranění nepodařilo dostat do sestavy stabilně. Ale celkově mi Teplice hodně přirostly k srdci. Loni v únoru se vše řešilo na poslední chvíli. Odehrál jsem jeden zápas, generálku a už začala liga. Teplice byly první, a tak nebylo snadné naskočit do rozjetého týmu. Moc mě mrzelo, že jsme nedotáhli útok na první příčku.

Čím si vás město na severu Čech získalo?

Narodil jsem se a vyrůstal v Martině. Velikostí se sice může rovnat Teplicím, ale jinak jde o město v horách mezi Malou a Velkou Fatrou. Zato Teplice jsou lázeňské, mají pěkné parky, zajímavou historii i historické budovy.

V Ružomberoku jste slavil zisk double v roce 2006. Polepšil jste si přestupem do Teplic po sportovní stránce?

Rozhodně! Česká liga je kvalitnější než slovenská. Jistě, teď se hodně řeší, jestli se pozice neotočily a fotbalově jsme vaši zem nepřeskočili. Ale soudit tak jen na základě postupu Žiliny do Ligy mistrů a účasti reprezentace na mistrovství světa by nebylo správné. Na Slovensku hraje vážně kvalitně jen Žilina a bratislavský Slovan, občas vyskočí někdo třetí. V Česku je těch silných klubů sedm, osm.

Je v silách teplického klubu při současném rozpoložení odčinit nezdar z minulé sezóny, kdy vám unikly příčky v pohárové Evropě?

Všichni bychom si přáli poskočit na pozice zaručující Evropskou ligu. Věřím, že je takový posun v našich silách.

Reklama

Související témata: