Hlavní obsah

Třináct prvoligových klubů čeká o víkendu generálka na ligu

Třináct českých fotbalových klubů si na víkend naplánovalo generálku na start první ligy, která začne za týden. Svůj vstup do jara mají za sebou po duelu s Liverpoolem sparťané, Olomouc a Plzeň odehrají poslední přípravné zápasy v pátek odpoledne.

Článek

Oponu české fotbalové scény zvedl čtvrteční duel Sparty v Evropské lize, ale její konkurenti se na své ostré starty teprve chystají. Dva z pohárových favoritů se představí již v pátek: Olomouc se střetne se Sokolovem a Plzeň v posledním utkání na kyperském soustředění s Vratislaví.

Mnohem bohatší program bude o víkendu a ve dvou soubojích na sebe narazí dokonce prvoligoví soupeři. Platí to o sobotním zápasu Hradce Králové s Bohemians 1905 a nedělním utkání České Budějovice - Mladá Boleslav. V obou případech soupeři využili toho, že za sebou mají oba vzájemné duely v rozehraném ligovém ročníku.

Do Edenu se "vrací" kouč Jarolím

Zatímco některé kluby pojaly i generálku jako jeden z dalších přípravných zápasů, na Slavii půjdou fanoušci na duel proti Slovanu Bratislava s velkým očekáváním. Jednak jim tým na sestupové hraně dělal svými výsledky během zimy radost a pak přijede klub, který vede bývalý slávistický kouč Karel Jarolím. Před dvěma lety obdobný zápas skončil výhrou sešívaných 2:0.

Trenér Michal Petrouš zatím nechce přeceňovat výsledky z předchozích týdnů. "Je to všechno jenom příprava, ale budeme chtít i proti Slovanu bilanci potvrdit. Stejně jako ve Splitu už budeme hrát s konsolidovanou sestavou a střídání omezíme, bude to ostrá generálka," řekl na klubovém webu Petrouš.

Jeho trenérští kolegové zvolili tradiční model v posledním duelu nastoupit proti klubům z nižších soutěží. Právě slávistické béčko například vyzkouší aktuální formu Liberce.

Podobnou volbu jako Slavia si vybraly Ostrava, Brno a Slovácko. Severomoravský klub přivítá v neděli Ružomberok, Zbrojovka se chystá na Senici a Slovácko na Žilinu.

Gambrinus liga odstartuje příští pátek 24. února večerním zápasem Slavia - Brno, kolo uzavře pondělní dohrávka Ostravy se Spartou.

Program víkendových fotbalových generálek:
Sobota 19. února:
11:00 Liberec - Slavia B (Nymburk),
14:00 Senica - Brno,
15:00 Písek - Příbram, Slavia - Slovan Bratislava,
16:00 Slovácko - Žilina, Hradec Králové - Bohemians 1905 (16:00).
Neděle 20. února:
13:00 Ústí n. L. - Česká Lípa (Blšany),
15:00 Jablonec - Varnsdorf, České Budějovice - Mladá Boleslav, Teplice - Chomutov,
16:00 Ostrava - Ružomberok.

Reklama