Hlavní obsah

Slavia porazila v generálce na ligu Slovan Bratislava

PRAHA

Fotbalisté pražské Slavie potvrdili dobrou formu ze zimní přípravy a v generálce na jarní část první ligy zvítězili v Edenu 2:0 nad Slovanem Bratislava, který vede jejich bývalý kouč Karel Jarolím. Stejným výsledkem skončil také obdobný zápas mezi oběma týmy před dvěma lety.

Foto: Petr Horník, Právo

Stanislav Vlček dal jednu z branek Slavie proti bratislavskému Slovanu.

Článek

Vše důležité se v Edenu odehrálo až po změně stran. O slávistickou výhru se zasloužil především mladík Jakub Hora, který se podílel na obou brankách. Nejprve v 62. minutě po efektním sólu přeloboval hostujícího gólmana a o tři minuty později jeho střelu usměrnil do sítě Stanislav Vlček. Vzápětí mohl snížit Halenár, ale z penalty napálil míč pouze do břevna.

Slávistický kouč nechal odpočívat kapitána Karola Kisela, kterého trápí svalové zranění, ale do začátku jarní sezóny by měl být v pořádku. Kvůli nemoci nehrál ani záložník Petr Janda.

Pražané vstoupí do ligového jara v pátek, kdy přivítají v důležitém souboji týmů ze spodku tabulky Brno.

Brna prohrálo v ligové generálce v Senici 0:2

Právě Brno prohrálo v generálce na jarní start první ligy v Senici 0:2. Po podzimu druhý tým nejvyšší slovenské soutěže přehrál Brňany aktivitou a byl i přesnější v koncovce. Trenér Karel Večeřa, který ještě stále hledá optimální sestavu pro páteční premiéru v Praze se Slavií, postupně sáhl k šesti střídáním.

"Senica vyhrála zaslouženě. O lepší výsledek nás připravily naše neproměněné šance v prvním poločase," uvedl po utkání asistent brněnského kouče Petr Čuhel.

Senica otevřela skóre v 6. minutě po Poliačkově trestném kopu. Po čtvrthodině hry zazářil brněnský brankář Bureš, jenž vyrazil hlavičku útočníka Smetany z bezprostřední blízkosti.

Brňané srovnali krok až po 20 minutách, v koncovce se ale neprosadili. Po Borkově akci trefil útočník Došek pouze slovenského brankáře, který posléze zlikvidoval i Rýdlovu střelu a Doškovu hlavičku.

Po změně stran už Brno zahrozilo pouze nevýraznými pokusy Rabušice a Doška, obě akce ale zlikvidoval brankář Bolek. Sedm minut před koncem potvrdil vítězství Senice přesnou střelou Kóňa.

Hradec vyhrál 1:0 nad Bohemians 1905

Fotbalisté Hradce Králové těsně porazili ligového konkurenta Bohemians 1905. O jediný gól zápasu se v 26. minutě postaral Pavel Černý, jenž využil nedorozumění brankáře Sňozíka s obráncem Csehem. Hradec navíc zásluhou Fischera trefil břevno.

Trenér Hradeckých Václav Kotal si pochvaloval především hru v prvním poločase. "V něm jsme předvedli dobrý výkon. Kromě vstřelené branky jsme měli ještě dvě další šance. Po prostřídání ve druhém poločase už kvalita hry nebyla taková. Je to pro mladé kluky velká zkušenost a ta je o tom hlavně nekazit. Hlavně mě těší, že jsme gól nedostali," zhodnotil Kotal utkání, které bylo poslední zkouškou před soubojem s ligovým lídrem z Plzně.

Trenér Bohemians Pavel Hoftych uznal, že soupeř byl lepší. "Kombinační hra Hradce nám dělala problémy a bylo vidět i to, že domácí byli na zahraničním soustředění a my jsme naopak teprve dnes potřetí na přírodní trávě. Nelíbil se mi pohyb u našich hráčů. Hradec vyhrál zaslouženě a mohl vyhrát i vyšším rozdílem. Ale jak se říká, špatná generálka, dobrá sezona," snažil se Hoftych brát prohru pozitivně. Jeho svěřence za týden čeká Slovácko.

Slovácko remizovalo s Žilinou

Slovácka remizovalo v posledním přípravném utkání před zahájením jarní části první ligy na domácím trávníku s vedoucím týmem slovenské ligy Žilinou 0:0. V zápase dvou rozdílných poločasů si vedlo Slovácko lépe v úvodní části, v druhé převzala taktovku Žilina.

"Z našeho pohledu si cením dobré hry v defenzivě. V útočné činnosti jsme ale měli rezervy, na kterých musíme ještě v příštím týdnu zapracovat," poznamenal po zápase trenér Slovácka Miroslav Soukup.

Žilina vstoupila do zápasu aktivně a už v druhé minutě nastřelila břevno. Slovácko ale postupně zásluhou přesnější hry středové řady převzalo iniciativu a získalo územní převahu. Do střeleckých šancí se ale nedostalo.

Po změně stran se karta ve vývoji utkání obrátila, ovšem ani Žilina v koncovce nevynikala a její útočníci si neporadili s pozorným brankářem Filipkem.

Přípravná fotbalová utkání:
Slavia Praha - Slovan Bratislava 2:0 (0:0)
Branky: 62. Hora, 65. Vlček. Rozhodčí: Kovařík. Diváci: 1432.
Sestava Slavie: Vaniak - Dostál, Čelůstka, Vomáčka, Trubila - Koreš, Jarolím, Petrák (46. Vlček), Milutinovič (89. Koubský), Hora (82. Mareš) - Zákostelský (65. Vyhnal). Trenér: Petrouš.
Slovan Liberec - Slavia Praha B 1:0 (0:0)
Branka: 52. Breznaník. Rozhodčí: Ochotnický. Diváci: 50. Hráno v Nymburku.
Sestava Liberce: Bičík (60. Hauzr) - Gebre Selassie (60. Zeman), Holeňák (60. Zieris), Kelič (60. Dejmek), Fleišman (60. Janů) - Štajner (60. Martan), Papoušek, Vácha (60. Krystan), Dočkal (60. Vlasko), Breznaník (60. Sivič) - Nezmar (60. Vojta). Trenér: Rada.
FK Senica - Zbrojovka Brno 2:0 (1:0)
Branky: 6. Poliaček, 83. Kóňa. Rozhodčí: Matúš.
Sestava Brna: Bureš - Pernica, Simerský, Mitrovič, Hamouz (34. Migliorini) - Valenta (72. Maroši), Rýdel (84. Brdarovski), Borek (67. Dostálek), Folprecht (72. Střeštík) - Rabušic (67. Kalabiška), Došek. Trenér: Večeřa.
Hradec Králové - Bohemians 1905 1:0 (1:0)
Branka: 26. Černý. Rozhodčí: Drábek - Jiřík, Šedivka. Diváci: 474.
Hradec Králové: Zich - Poděbradský (70. Zelený), Pávek (46. Karal), Chleboun (75. Němeček), Kasálek - Fisher, Hochmeister, Klapka (75. Janoušek) - Černý, Mišinský (63. Štěpán), Dvořák (70. Voltr). Trenér: Kotal.
Bohemians 1905: Sňozík - Cseh, Nikl, Lukáš (46. Bartek), Rychlík - Štohanzl (56. Sedláček), Držík (46. Ibragimov), Kraus, Moravec - Kaufman (70. Hartig), Škoda. Trenér: Hoftych.
1. FC Slovácko - Žilina 0:0
Sestava Slovácka: Filipko - Kuncl, Mezlík (46. Kordula), Košút, Kubáň (46. Nešpor) - Fujerik (46. Hlúpik), Perůtka (46. V. Valenta), J. Valenta, Volešák - Ondřejka (72. Nestorovski), Švancara (72. Szmek). Trenér: Soukup.
Písek - 1. FK Příbram 0:1 (0:1)
Branka: 5. M. Štochl.
Sestava Příbrami: Hruška - Plašil (84. Ricka), J. Štochl, Nohýnek, Pleško (80. Papšys) - Klesa, Tarczal, Videgla (63. Pilík), Koukal - Huňa, M. Štochl (74. Wágner). Trenér: Nádvorník.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice