Hlavní obsah

Švancara: Nezdar Komety mně teď kluci dávají pořádně sežrat

Čestmír FolkPrávo

Fanoušci Slovácka ho milují nejen pro jeho fotbalové umění. Útočník Petr Švancara (33) má před sebou možná poslední půlrok hradišťského angažmá.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Igor Žofčák ze Sparty v souboji s Petrem Švancarou ze Slovácka.

Článek

V červnu vám ve Slovácku vyprší smlouva. Chtěl byste ji prodloužit?

Rád bych v Uherském Hradišti působil dál. Z mého pohledu považuji za optimální prodloužení kontraktu o dva roky. K žádným jednáním ovšem ještě nedošlo. Trenér Soukup říká, že budu mít aspoň pro jaro motivaci.

Diváci vás mají rádi i kvůli občasným legráckám, jimiž se je snažíte pobavit. Neškodí vám to ale naopak u kouče?

Trenér Soukup mě zná už z předchozího působení v Brně. Ví, že se nezměním a bez těch svých „švancarovinek“ se neobejdu. Já si na druhou stranu již ve svém věku dobře uvědomuju, že si nějakou tu srandičku mohu na hřišti dovolit až v době, kdy je zápas rozhodnutý.

Jaké máte z pohledu Slovácka představy o jarní části Gambrinus ligy?

Nerad bych, abychom se stejně jako před rokem strachovali až do úplného závěru sezóny o záchranu. Jsem přesvědčený, že se naopak můžeme po zimním doplnění týmu posunout blíž ke středu tabulky. Chce to určitě porazit v jarní premiéře Bohemku. Přál bych si zopakovat svých pět gólů z podzimu. Vůbec bych se nezlobil, pokud bych některý dal hlavou. Byl by totiž v lize můj premiérový. Nějaké branky chci taky pochopitelně připravit spoluhráčům. Nejdůležitější ovšem bude, aby to šlapalo celému mužstvu.

Jako brněnský patriot si asi všímáte i výsledků Zbrojovky. Věříte, že se zachrání?

Jsem optimista, snad se jí to podaří. To, že propustila zkušené Polácha s Trousilem, však moc nechápu. Snad ale klubové vedení ví, co dělá, a sezóna pro Brno nakonec dobře dopadne.

Jste velkým fanouškem hokejové Komety. V poslední době vám moc radosti neudělala...

Moc jsem si pochopitelně přál, abychom chodili v Brně na play-off. Nesdílím ovšem naštvání spousty dalších fandů. Jsem především šťastný, že tady teď extraligu vůbec máme. Vždyť v Brně třináct let chyběla.

Dobírají si vás teď spoluhráči v kabině Slovácka kvůli nezdaru Komety?

Samozřejmě. A nejen oni. To, že chybíme v play-off, mi dávají pořádně sežrat. O to víc, že většina kluků fandí Zlínu, a ševci poslední dobou jedou. Já jsem ale rád, že díky mně vzalo Kometu tolik lidí na vědomí.

V Hradišti jste si kromě fotbalu zahrál i ve Slováckém divadle. Jaké to bylo?

Perfektní. Jsem za tuto zkušenost strašně vděčný. Dostal jsem epizodní roli v představení o Rychlých šípech. Místní herci si mě vytáhli z hlediště a já jsem na jevišti kopl penaltu, rozbil míčem okno a okamžitě utekl pryč. Následoval obrovský potlesk diváků, což mě moc potěšilo. A taky jsem dvakrát vystoupil v divadle v talkshow. Něco na způsob Nikdo není dokonalý. Jsem rád, že i tady se lidi bavili.

Patřil jste k prvním vybodovaným řidičům. Už máte řidičský průkaz zpátky?

Naštěstí ano. Už zase mohu vozit spoluhráče Martina Kuncla z Brna do Hradiště na tréninky. To, že jsem se vybodoval, považuji za svoji největší hloupost v životě. Jsem teď neskutečně ponaučený šofér.

Máte dvě malé děti. Vedete je taky ke sportu?

Samozřejmě. My jsme sportovní rodina, manželka se dodnes věnuje tanci. Věřím, že nadání od ní zdědí i dvouletá Nikolka. Čtyřletý Daneček už kope do balónu a začal chodit také na bruslení. Vedeme je k pohybu i proto, aby jednou neproseděli dlouhé hodiny jen u počítače.

Reklama

Související témata: