Hlavní obsah

Potrestaný Chovanec: Svazu jde o jeho vlastní úspěchy, ne o český fotbal

Zdeněk PavlisSport.cz

Nehraje si na ublíženého. Pekelné plameny na Goldův fotbalový tribunál, který mu na deset týdnů zakázal přístup na sparťanskou lavičku, také letenský trenér a manažer Jozef Chovanec nepřivolává. I trest za exces ve Španělsku, kde do přípravného klání s Petrohradem nasadil tři hráče omluvené z reprezentačních srazů, přijal, aniž by remcal. Jedno by však požadoval - aby se všechny kausy a provinění posuzovaly v českém fotbale stejně a provinilcům se měřilo jednotným metrem. To proto, že podobný pocit hlavní aktér hispánského případu nemá...

Foto: Milan Malíček, Právo

Manažer Sparty Jozef Chovanec odpovídal po verdiktu disciplinární komise na otázky čtenářů.

Článek

Mohl se schovat za sparťanského sekretáře a vedoucího mužstva Davida Simona, protože ho před inkriminovaným střetnutím se Zenitem Petrohrad na závěr španělského soustředění pověřil, aby funkcionáře fotbalového svazu o nasazení Vacka, Pekharta a Pamiče informoval a tuto eventualitu s nimi probral. A navíc se mu dostalo ujištění, že Simon tak učinil.

Přesto se sparťanský trenér Jozef Chovanec v chatu se čtenáři Sport.cz za podobný alibismus neschovával. „Byl jsem ve Španělsku nejvyšším funkcionářem Sparty, navíc jsem přímým nadřízeným Davida Simona, a proto nesu plnou odpovědnost já. I proto, že jsem si měl ověřit, zda můj pokyn splnil. A nic na tom nemění, že šlo o střetnutí ryze přípravné, které i soupeř pojímal podobně. I Petrohrad uváděl v zápisu o utkání hráče pod jinými jmény a s jinými čísly,“ vzal Chovanec veškerou vinu bezvýhradně na sebe.

Manažer Sparty Jozef Chovanec po verdiktu disciplinární komise ČMFS.foto: Milan Malíček

A to přesto, že nešlo o první úlet sparťanského sekretáře. I čtenáři ostatně připomněli problémy kolem víz pro Kweukeho, pod nimiž byl rovněž jeho autogram. „Měli už jsme pozici sekretáře ve Spartě řešit. A teď k tomu dojde,“ prohlásil letenský manažer, aniž by tím ze sebe snímal odpovědnost. Hned několikrát opakoval, že rozhodnutí o nasazení hráčů padlo skutečně až těsně před zápasem a že rozhodně není tak naivní, aby si myslel, že se start Kadlece, Pekharta a Pamiče podaří utajit cizími dresy, do nichž hráče navlékne.

Petrohrad přišel sám...

„Nejsem tak naivní, abych si myslel, že se na tuto záležitost nepřijde.  Když přišli zástupci soupeře a pořadatele s tím, zda bychom nemohli hrát jen dvakrát čtyřicet minut a zda by Petrohrad nemohl použít hráče bulharského Plovdivu, bral jsem i já střetnutí jako vyloženě tréninkové. Proto jsem hráče do zápasu poslal. Svým jednáním jsem je ale ohrozil, což mě mrzí dvojnásob,“ přiznal Jozef Chovanec.

Teď je pro něho ovšem tvrdou realitou distanc na deset týdnů, který se dotkne nejen Chovance, ale i mužstva. Vždyť podle pondělního verdiktu disciplinární komise se sparťanský trenér může vrátit na lavičku svého týmu až ve 27. kole. „Zatím jsme rozhodnutí disciplinární komise neobdrželi v písemné podobě. Až se tak stane, budou následovat další kroky včetně odvolání, na které máme právo a budeme ho chtít samo sebou využít. Pochopitelně že jde o nepříjemný trest, který teď navíc zasahuje do přípravy na čtvrteční odvetu s Liverpoolem. ve Spartě máme ovšem vybudovanou takovou strukturu, že řešení najdeme,“ odpovídal Chovanec na četné dotazy čtenářů.

Generalitě o blaho fotbalu nejde

Jasně, že se nemohl vyhnout ani reakci na názory, zda jde generalitě ČMFS skutečně o blaho českého fotbalu, když nejen pokutou 750 tisíc korun pro klub, ale i zastavením činnosti Kadlecovi a Pekhartovi trestá posledního reprezentanta českého fotbalu v pohárové Evropě.

„Také jsem myslel, že svazu jde o blaho fotbalu a že mu tudíž půjde o úspěch klubu, který zůstal jako jediný zástupce v pohárové Evropě.  A že se tudíž jako jediný reprezentant bude mít možnost a čas se náležitě připravit na zdárnou reprezentaci českého fotbalu. Je však vidět, že ve vedení svazu spíše myslí na své úspěchy, než na celkové úspěchy českého fotbalu,“ reagoval sparťanský trenér a manažer.

Sparta v postup věří

Během chatu se čtenáři Sport.cz došlo samozřejmě i na čtvrteční odvetu Sparty s Liverpoolem. „V postup věříme i s takovýmto odhodláním proto také na ostrovy jedeme. Liverpool je velkým favoritem, ale my nemáme co ztratit. Můžeme jen získat - výsledkově, zkušenostmi také. Půjdeme do zápasu plní odhodlání a nikdo z nás by se určitě nezlobil, kdybychom v dalším kole narazili zase na Lech Poznaň, s nímž jsme se letos v pohárové Evropě už potkali. Nejdříve ale na oba týmy čekají odvetné zápasy,“ pousmál se Chovanec nad dotazem, co by říkal opětovné konfrontaci s polským celkem v dalším kole Evropské ligy.

„Nesporně nás čeká utkání hrané v mnohem větším tempu, než tomu bylo na Letné, v němž si musíme počínat aktivně v obranné i útočné činnosti.“

Reklama

Související témata: