Hlavní obsah

Některé prvoligové týmy se na jaře musí připravit na nižší dotace

Fotbalové kluby v jarní části první ligy nečekají jen boje o co nejlepší umístění, ale také příprava podkladů pro získání licence na další ročník a s tím spojené sestavování rozpočtů. Ty kluby často tvoří i s podporou města, ovšem po říjnových volbách do zastupitelstev v tomto směru nastaly některým klubům problémy. Například Ústí nad Labem či Uherské Hradiště v rámci úsporných opatření dají do sportu méně peněz.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Teplický klub nedostává od města téměř žádné dotace. Ilustrační foto.

Článek

Změna zastupitelstva se nejvíce dotkla fotbalu v Ústí. Poslední tým ligové tabulky může pro příští sezónu počítat s tím, že od města dostane jen zhruba čtvrtinu částky, kterou měl k dispozici letos. "Jednorázově jsme dostali devět miliónů korun, zároveň jsme ale museli souhlasit s tím, že od dalšího roku budeme dostávat jen asi 2,5 miliónu, z větší části na mládež," řekl ČTK předseda klubového představenstva Jiří Dušek.

Město navíc stále nezačalo s rekonstrukcí stadiónu, kvůli čemuž hrozí klubu sestup až do třetí ligy či formální přesun do Teplic. "Město ale přislíbilo, že letos začne," uvedl manažer Stanislav Pelc.

V ostatních severočeských klubech je spolupráce s městem po volbách téměř stejná jako v minulém roce. Liberec dotoval fotbal jen občasnými příspěvky na mládež a vedení Slovanu nepředpokládá, že by se situace změnila. Klub si pochvaluje hlavně to, že za výhodných podmínek může fungovat na stadiónu u Nisy, který je majetkem města. Slovan platí za roční pronájem symbolickou sumu ve výši 100 tisíc korun.

Teplice nedostávají téměř žádné dotace

Teplický klub od města nedostává kromě občasných příspěvků na mládež žádné dotace. Město nepřispívá ani na provoz stadiónu, který jako jeden z mála na ligové scéně nespadá pod městský majetek a veškerý jeho chod pokrývá klub. "S profesionálním úsekem si poradit umíme, ale třeba výraznější příspěvek na chod nižších věkových kategorií bychom samozřejmě uvítali. Ale vůbec si nestěžujeme, bereme situaci takovou, jaká je," uvedl mluvčí klubu Petr Heidenreich.

Jablonečtí fotbalisté mají s radnicí dlouhodobě dobré vztahy. Možná i proto, že se podařilo už před časem vyřešit případné diskuse ohledně majetku a jeho provozu. "V tomto směru je u nás jasno. Město je investorem a majitelem sportovišť, o jejich provoz včetně energií se starají kluby. Nedokážu si představit, kde by v současné době sport vzal na výstavbu takových areálů," řekl majitel klubu Miroslav Pelta, který je řadu let i jabloneckým radním. Byl by rád, kdyby do budoucna město více podporovalo mládežnický sport.

Svého muže ve vedení města má i příbramský fotbal, ředitel klubu Petr Větrovský je v zastupitelstvu. "S tou rolí se stále seznamuji. Samozřejmě bych si přál, aby podpora sportu byla co největší a nejde jen o fotbalový klub, ale o všechny sportovce ve městě. Ale jestli k tomu dojde, nebo ne, to nedokážu teď říct, protože v Příbrami se teprve bude schvalovat rozpočet," řekl Větrovský, jehož klub spolupracuje s městem i na projektu "Fotbal proti zločinu" zaměřený na prevenci proti kriminalitě.

Nebýt Starky, liga se v Příbrami nehraje

Vyhřívaný trávník za 30 miliónů korun si klub musel platit sám. "Město nám nepřispělo, takže pro takový klub, jako jsme my, to byla obrovská zátěž. Nebýt pana Starky, tak se tu první liga nehraje," dodal Větrovský.

Mladá Boleslav už od roku 2001 hodně těží ze spolupráce s městem. Každoročně dostává finanční injekci v řádu miliónů, jež přispívá na provoz stadiónu, který je v městském majetku, a také rozvoj celého sportovního úseku včetně A týmu a na mládež. "Pravidla jsou jasně daná a dlouhodobě se nemění. Uvidíme, jaký bude příspěvek do klubu od města na letošní rok, protože rozpočet města se teprve vytváří. Je možné, že to bude nižší částka než v minulosti, ale je to těžké předjímat," řekl ČTK generální manažer FK Mladá Boleslav Jaromír Šeterle.

V Hradci Králové panuje s novým zastupitelstvem spokojenost. "Z našeho pohledu se spolupráce s městem nějak výrazně nezměnila. A pokud ano, tak k lepšímu. Nový pan primátor je bývalý sportovec a o podporu sportu se snaží minimálně ve stejné výši, jak byla v minulosti. Navíc věříme, že se tomuto vedení města podaří vybudovat Malšovickou Arénu," řekl generální ředitel hradeckého klubu Richard Jukl. "Město jakožto náš majoritní vlastník přispívá na provoz klubu a chod mládežnické základny částkou, která se rovná zhruba čtvrtině rozpočtu," dodal.

V Plzni se začne rekonstruovat stadión

V Plzni si nedokážou fungování klubu bez spolupráce s městem představit. "V dnešní době je téměř nemožné, aby sportovní kluby dokázaly žít bez dohody s radnicemi. V našem případě spolupráce funguje velmi dobře. Bez jejího zájmu by se nezačal rodit projekt rekonstrukce stadiónu," připomněl generální manažer Viktorie Adolf Šádek, že Štruncovy sady by měly začít už letos procházet přestavbou. Na první etapu město nedávno vyčlenilo 195 miliónů korun.

Z moravských klubů se především v Uherském Hradišti výrazně změnila dotační politika. Nové zastupitelstvo snížilo fotbalistům Slovácka dotaci o deset procent. "V letošním roce by nám mělo město poskytnout částku ve výši 3,6 miliónu korun," uvedl tiskový mluvčí Slovácka Aleš Mazúrek.

Komunální volby v Ostravě měly na fotbalisty Baníku nepřímý dopad v tom, že nová rada města smetla ze stolu přislíbenou výstavbu nového fotbalového stadiónu a rozhodla se pro rekonstrukci městského stadiónu s atletickou dráhou. "V rámci dotační politiky se nic nezměnilo. Je to stejné jako posledních osm let, co jsme v klubu," řekl předseda představenstva Jakub Kahoun. Částku neupřesnil, ale podle informací ČTK se jedná přibližně o 16 miliónů korun. "Přivítali bychom větší spolupráci s městem na přípravě a budování tréninkového centra pro mládež. To nám zoufale chybí, vynakládáme velké prostředky za pronájem hřišť v okolí, kde musí trénovat mládežnická družstva," dodal Kahoun.

V Brně se také výše dotací nezměnila. Město tradičně podporuje hlavně mládež, ale přispívá i profesionálnímu fotbalu. Podle mluvčího radnice Pavla Žáry dostává Zbrojovka Brno každoročně od města 9,3 miliónu korun. Situace se nemění ani v Olomouci.

Praha se na provozu klubů finančně nepodílí, jedná se především o organizační podporu. "S radnicí Prahy 7 vycházíme velmi dobře, vychází nám vstříc především při organizaci náročných zápasů, kdy nám pomáhá v okolí stadiónu," řekl mluvčí Sparty Ondřej Kasík. Podobná situace je i na Praze 10, kde sídlí Slavia a Bohemians 1905. Oběma klubům by mohlo pomoci, že se do zastupitelstva dostala strana Desítka pro domácí, která se programově hlásí k podpoře sportu.

Reklama