Hlavní obsah

Vrba sní o zkompletování zlaté sbírky a tvrdí: Trest pro Chovance neřeším

Vrnět blahem musí po posledních třech přípravných zápasech s vidinou startu jarní fotbalové ligy trenér vedoucí Plzně Pavel Vrba. Jeho svěřenci totiž všechna utkání během soustředění na Kypru vyhráli, a tak mohou vyhlížet sobotní utkání s Hradcem Králové plni optimismu stejně jako jejich trenér, který musel během zimní přestávky do sestavy zabudovat tři nové hráče. A vypořádat se s odchodem dvou defenzivních pilířů Navrátila a Rady do Turecka.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér fotbalistů Plzně Pavel Vrba

Článek

Nenahlodalo vaše přesvědčení o správně nastoupené cestě soustředění ve Španělsku v závěru ledna, kde jste postupně podlehli Šachtaru Doněck, Sportulu Studentesc a Rapidu Bukurešť?

Vůbec ne, protože tam jsme se zaměřili hodně na trénink. Ano, výsledky nebyly moc dobré, ale herně třeba zápas se Šachtarem Doněck špatný nebyl. Na hráče jsme naložili skutečně velkou zátěž. Maximálně jsme využívali podmínek. Rozhodně nešlo o žádný výlet, po památkách a divadlech jsme nechodili.

Čím si vysvětlujete tak dramatický obrat ve výsledcích při soustředění na Kypru, kde jste přehráli arménskou Miku, Slask Vratislav i velmi silný tým Levski Sofia?

Při druhém kempu jsme se zaměřili vyloženě na herní stránku. Zátěže nebylo tolik. A hlavně utkání s Levski nebo se Slaskem ukázala, že máme kvalitu. Pokud budeme stejné výkony předvádět i v průběhu jara, rozhodně jsme připravení na boj o nejvyšší příčky.

V kádru máte tři nové hráče. Splnili Neuwirth s Trappem a Fillem představy, s nimiž jste je do kádru získali?

Určitě ano. Všichni přišli jako posily, nikoliv coby hráči, s nimiž je potřeba další dva či tři roky pracovat. Nechci nikoho z nových hráčů vyzvedávat, ale všichni jsou přínosem na trávníku i mimo hřiště.

Už v třetím jarním utkání se střetnete s pražskou Spartou. Považujete souboj s obhájcem mistrovského titulu za klíčový z hlediska boje o první místo?

Nepochybně půjde o velmi prestižní souboj pro hráče, veřejnost i média. Ale nevidím utkání se Spartou jako rozhodující, protože v konečném účtování může hrát roli bod z jiného, méně sledovaného zápasu.

Sledoval jste přesuny v kádru Sparty?

Odchod útočníka Wilfrieda, který byl pro hru Pražanů klíčovým mužem, může být hodně znát. Na druhou stranu Pekhart má velké předpoklady, takže by bylo předčasné soudit, zda v ofenzivě utrpěli.

Váš největší rival se musí vypořádat s tresty za neoprávněný start hráčů v přípravném utkání na soustředění ve Španělsku v době reprezentačního srazu, z něhož byli omluveni. Zatímco Kadlec a Pekhart už budou pro utkání s Plzní připraveni, trenér Pražanů Jozef Chovanec nesmí na lavičku deset týdnů. Je pro vás jeho trest výhodou?

Absenci trenéra Chovance na lavičce Sparty vážně neřešíme. Jak jsem si přečetl v novinách, možná  pro něj bude výhoda, že zápasy uvidí s nadhledem... Ale vážně, my se plně koncentrujeme jen na sebe.

Odehraje se boj o titul už jen mezi Plzní a Spartou?

Výchozí postavení máme nejlepší my a Sparta, ale vidím ve hře o nejvyšší příčky ještě Mladou Boleslav, Olomouc a Jablonec. Ti mohou do boje o titul promluvit. Ale my pochopitelně chceme zůstat v čele tabulky celé jaro až do úplného konce.

Láká vás hodně možnost být prvním trenérem, který přivede Plzeň k fotbalovému titulu?

Samozřejmě! A také bych tím zkompletoval svoji sbírku, protože jsem vyhrál ligovou soutěž v Baníku s mladšími i staršími žáky a také s dorostem. Takže triumfem s Plzní bych měl unikátní sadu vítězství.

Reklama

Související témata: