Hlavní obsah

Kerič byl poklad. Snad ne poslední, doufají v Liberci

LIBEREC

Ztrátu ofenzivního klenotu od Jadranu v Liberci neoplakávají. Ač v zimě přišli o chorvatského útočníka Andreje Keriče, Severočeši netruchlí, přestože do jarní sezóny vstoupí prakticky s jediným hrotovým hráčem v osobě Jana Nezmara. Zbytek borců severočeské ofenzivy je přehlídka hráčů, kterým z pohledu fotbalové ligy teče mléko po bradě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Trenér Petr Rada už netrpělivě vyhlíží jarní ligové boje.

Článek

Hadaščok přišel z druholigové Opavy, Martan má sedm ligových startů a celkem 155 minut, Vojta naskočil do dvanácti zápasů v nejvyšší soutěži na 294 minut a Sivrič okusil Gambrinus ligu pětačtyřicet minut v jediném duelu. „Je to problém. Jde o jistou nevýhodu. Ale prostě nemá cenu lamentovat nad hotovou věcí. Je třeba trošku změnit styl a systém. Navíc fotbal přece není jen o útočnících, ale o celém týmu,“ nedělal si těžkou hlavu trenér Severočechů Petr Rada.

Odchodem Keriče, který vstřelil na podzim šest gólů a celkem v Liberci za tři roky nasázel do sítí soupeřů 32 branek, se Rada nezabýval. „Měl lepší i slabší chvilky, ale byl pro nás jednou z klíčových osobností ofenzivní fáze. Měl by ho zastoupit Hadaščok z Opavy, ale samozřejmě jde spíše o hráče s perspektivou,“ přemítal liberecký trenér. Přijal jako fakt plány vedení sázet na mladé fotbalisty.

„Za normální prostředky adekvátní náhrada nebyla. A my jsme se rozhodli nekupovat za těžké peníze hotové hráče, kteří v požadované kvalitě stejně na trhu ani nejsou. A nejde o žádná úsporná opatření. Prostředky máme. Jenže když člověk zjistí, jaké podmínky třeba dostal v Polsku olomoucký útočník Michal Hubník... Musíme přivyknout faktu, že stále více prostoru dostanou mladí hráči a touhou uspět pomohou nejen sobě, ale i klubu,“ vysvětlil strategii libereckého Slovanu Zbyněk Štiller, předseda představenstva.

Liberec chce další malý zázrak

„Ostatně oslavovaný Kerič byl stejný případem. Kupovali jsme ho jako mladíka a nikdo netušil, jaký jsme získali poklad. Když zpětně vyhodnotíme, jak se prezentoval, šlo o malý zázrak. Nezbývá než věřit, že se dočkáme dalšího,“ usmál se Štiller při vzpomínce na Keričův příchod v lednu 2008 z klubu Civalie Vinkovci. Jeho místo mohl zaujmout Jan Blažek, který je v řecké Larisse. Protože však klub z jihu Evropy Severočechům nezaplatil za prodloužení hostování, měl se dvaadvacetiletý střelec vrátit pod Ještěd. Ale zatím tak neučinil. „Věc jsme předali mezinárodní organizaci FIFA. Do konce února bychom měli dostat konečný verdikt,“ uvedl Štiller.

Rada se tak možná přeci jen dočká ofenzivní posily, která má i přes svůj věk zkušenosti. Vždyť Blažek byl u mistrovského titulu Liberce a poté i Slavie, na konto si připsal i start za českou reprezentaci. „Osobně jsem se s Honzou nesetkal, tudíž ho nechci hodnotit. Ale zatím se mi jeho přístup jeví tak, že do Liberce nechce. Rozhodně má potenciál, ale je předčasné spekulovat, zda by byl posilou. Sice neabsolvoval zimní přípravu, ale zase je rozehraný, protože sezóna v Řecku už běží,“ přemítal Rada.

Důležitý rozjezd proti Jablonci

Jeho tým vstoupí do jarní fáze Gambrinus ligy nedělním prestižním soubojem v Jablonci. „Zbývá třináct kol, tudíž rozjezd bude hodně důležitý. My pak hostíme Slavii, takže by úspěch v prvním utkání představoval velkou vzpruhu do dalších duelů,“ říkal Rada, který po nástupu na libereckou lavičku v závěru října nepoznal hořkost porážky v žádném ze čtyř zápasů. „Tyhle bilance moc neřeším. Já se při každém angažmá snažil udělat hlavně maximum pro to, abych vedení nezavdal důvod k předčasnému ukončení smlouvy,“ usmíval se dvaapadesátiletý trenér.

Liberec pod jeho vedením v zimní přípravě vyhrál halový turnaj Víkend šampiónů, posléze z deseti zápasů zažil pětkrát pocit vítězství a při soustředění na Kypru nenašel přemožitele, přestože nastoupil kupříkladu i proti rumunskému Galati, které vede tamní ligu. „Herní kemp se vydařil. Ale zaskočilo nás počasí po návratu. Z kvalitních terénů jsme museli na umělou trávu, což není optimální. A k tomu ještě ty velké mrazy,“ lamentoval Rada s vidinou blížícího se ligového startu.

Reklama

Související témata: