Hlavní obsah

Slavia nového majitele pořád ještě nemá, sestupu z ligy se přesto nebojí

Rozpočet drasticky seškrtali, osm hráčů ligového mančaftu prodali a osmadvacet dalších, které měli pod smlouvou, k nim přidali, milión eur za odchod Milana Černého do Ruska nezkasírovali, přesto fotbalová Slavia věří, že se jí sestupové starosti vyhnou. „Procházíme procesem, jenž by měl přinést uzdravení a stabilizaci společnosti. Ekonomickou i sportovní, protože jde o spojené nádoby,“ tvrdí generální ředitel Slavie Miroslav Platil, který v Edenu jako jeden z posledních drží sešívanou bárku nad vodou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ligový podzim přinášel fotbalové Slavii jenom zklamání, takže ke všem starostem se na jaře přidává boj o záchranu.

Článek

Dosavadní šéf a majitel většinového podílu Tomáš Rosen rezignoval a odstoupil ze všech funkcí, jež ve fotbalové Slavii zastával, takže vládu nad klubem převzal právě Platil. Jako generální ředitel i jeden ze dvou členů představenstva, kteří ve Slavii zůstali. Někdejší generální ředitel Petr Doležal skončil ještě za Rosenovy vlády, teď ho následoval i samotný předseda představenstva a většinový vlastník Rosen.

Rosenovy akcie k mání za korunu

„Zvážil své možnosti a síly a odstoupil ze všech funkcí. Své akcie pustí tomu, kdo do Slavie v budoucnu investuje. Nikoli ale proto, aby na této transakci profitoval, ale bez finanční náhrady. Prostě za symbolickou cenu. Třeba za korunu,“ prozradil Platil, že jeho teď už bývalý nadřízený na obchodu miliony nevydělá.

Jejich vláda v Edenu skončila - trenér Karel Jarolím (vlevo), generální ředitel klubu Petr Doležal (uprostřed) a předseda představenstva Tomáš Rosen ze Slavie odešli.foto: ČTK/Stanislav Peška

Ani nemůže, protože Slavia se dál topí v dluzích. „Uhradili jsme hráčům veškeré platy a prémie do konce loňského roku, rozpočet snížili na polovinu, sezónu jsme schopni zvládnout se sto milióny. Jenže minulost za sebe vlečeme dál,“ přiznává slávistický generální ředitel, že třeba stomilionový dluh vůči bývalému vlastníkovi ENIC představuje hodně těžké břemeno.

Přijde do Edenu holding Synot?

A právě s minulostí se bude muset nový vlastník vyrovnat. Zatím je držen v přísné tajnosti, i když v Edenu už si nechává vypracovávat ekonomické analýzy, rozbor současné finanční situace, přehled dluhů, jež Slavia má. „Začátkem příštího týdne bude svolána valná hromada, která se musí sejít nejpozději do měsíce. Ještě před jejím konáním by bylo být jméno nového majitele známo,“ ujistil Platil.

Odmítl však jakkoli komentovat spekulace, že vládu nad Slavií převezme holding Synot, jehož jméno už nese vršovická aréna. Společnost etablovaná především na sázkovém trhu patří rodině Valentů z Uherského Hradiště a její roční obrat se pohybuje kolem 12,5 miliard korun. Začátkem letošního roku vstoupil Synot i do jednání o převzetí majority v Sazce, za což nabízel dvě až tři miliardy. V minulosti patřil rodině Valentů fotbalový klub Synot v Uherském Hradišti, resp. Starém Městě, teď chce údajně převzít vládu nad Slavií. Problém by to být neměl, neboť jen Tomáš Rosen vlastnil dvě třetiny akcií, které jsou nyní k mání.

Nejistota prý na mužstvo nedoléhá

Zmiňovaná nejistota násobená spekulacemi o novém vlastníkovi pochopitelně dopadá i na ligový mančaft, pro který dnešním večerním zápasem s Brnem začíná anabáze za záchranou.

„My si ale sestup vůbec nepřipouštíme, myslíme pozitivně,“ odmítá trenér Michal Petrouš, že by na něho a jeho svěřence současná situace nějak dolehla. „Osm hráčů sice odešlo, ale nemám pocit, že bychom byli slabší než na podzim. Naopak, duchem jsme silnější, což je ve fotbale nejdůležitější,“ přidává se k trenérovi i zkušený Karol Kisel, pro něhož začíná poslední jaro ve slávistických službách.

Už televizní střetnutí s Brnem stejně namočeným do sestupových starostí naznačí, jak se slávistický tým se situací vypořádá.

Reklama

Související témata: