Hlavní obsah

Pět změn v sestavě vrátilo Plzeň k pohodlnému fotbalu. I to už trenér Vrba ví

PLZEŇ

Čistě matematicky vzato, Plzeň si může dovolit i s pražskou Spartou v jarním ligovém šlágru za čtrnáct dnů prohrát a přesto získá titul. Tedy za předpokladu, že jedenáct zbývajících zápasů vyhraje nebo v nich tři body alespoň ubojuje podobným způsobem, jako v jarní premiéře s Hradcem Králové. Pochopitelně že jde o žonglování s čísly a bohapusté hypotézy, jež se nelíbí ani hráčům a už vůbec ne trenérovi Vrbovi. Zvláště po trápení, jež v duelu s „votroky“ zažil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Plzeňský Pavel Horváth povzbuzuje svého spoluhráče Milana Petrželu..

Článek

Hodinu bylo jeho mužstvo jen stínem podzimního lídra, jenž soupeře válcoval ofenzivním fotbalem a v jednu chvíli už měl na druhou Spartu náskok dvanácti bodů. Pojetí plné pohybu, rychlosti, důrazných startů na míč, měnění míst, vířivé ofenzívy a bezpočtu šancí, z nichž se pochopitelně rodily góly, jako by nechala fotbalová Plzeň někde na Kypru.

Místo fotbalu, jímž si získala tolik sympatií, se vrátil do Štruncových sadů upachtěný fotbal hraný v pochodovém tempu, plný zdlouhavého čekání, rozehrávek do šíře, pohodlného vyčkávání.

Plzeňský trenér Pavel Vrba už ví, že pět změn v porovnání s podzimní sestavou se příliš neosvědčilo.foto: Právo/Jan Handrejch

„Klasický první zápas po přestávce. Trochu mně připomínal naše první utkání v této sezóně proti Olomouci, v němž jsme měli také problémy,“ přiznal plzeňský kouč Pavel Vrba, jedním dechem však přidal, že přes velice dobrý projev hostujícího Hradce Králové si za komplikace mohlo jeho mužstvo samo. „Nerespektováním pokynů, s nimiž hráči do zápasu šli, neplněním úkolů, jež dostali, ale i nedostatkem pokory, kterou k soupeři měli.“

Podzimní lídrr měl skutečně v jarní premiéře nos až příliš nahoře. Zřejmě nepočítal, že by mu mohli „votroci“ cestu za povinnými třemi body zase až tolik zkomplikovat, s novými hráči se zřejmě dostavilo až přespřílišné přesvědčení ve vlastní sílu a vyšší fotbalové kvalitu. „Vycházel jsem ze zápasů, jež jsme sehráli během soustředění na Kypru. Jenže utkání na soustředění a v lize, to jsou diametrálně odlišné duely. Zvláště když jsme měli proti sobě Hradec, který se prezentoval jako jeden z nejlépe kombinujících celků, jenž se u nás představil. Samozřejmě že naše hloupost a neplnění taktických pokynů mu k tomu pomáhala,“ oprávněně se Vrba zlobil na své svěřence.

Souboj v utkání fotbalistů Plzně a Hradce Královéfoto: Právo/Jan Handrejch

Na nové akvizice také, to se ví, neboť jejich zařazení do základní sestavy přispělo k tomu, že se Plzeň vrátila k pohodlnému fotbalu, s nímž neměla proti Východočechům nárok. Zvláště, když se kromě Filla, Trappa a Neuwirtha objevili na trávníku ještě Jiráček a Ďuriš.

„Jediný Trapp splnil, co jsme na něm chtěli. Hrál a držel si prostor, který měl. Od Neuwirtha čekám, že se bude zapojovat víc do kombinace, Fillo pak musí plnit pokyny, jež jsou dané. Fotbal je i o disciplíně a taktice,“ nebyl kouč Viktorie s výkonem posil očividně spokojen.

A to přesto, že jeho tým výhru nakonec vydřel, neboť už má na lavičce dostatečně kvalitní hráče, jež jsou schopni ofenzívu oživit a výsledek v nepříznivě se vyvíjejícím střetnutí zvrátit. Pro Vrbu určitě cenné zjištění. Možná natolik, že se už v příštím kole vrátí k sestavě, která si na podzim získala tolik sympatií a válcovala celou ligu. Pět změn, které oproti podzimu udělal, představovalo totiž krok zpátky.

K pohodlnému, alibistickému fotbalu, s nímž by si jeho Plzeň nemohla nechat o jedenácti výhrách potřebných k titulu ani zdát.

Reklama

Související témata: