Hlavní obsah

Jablonec - Liberec 3:0Lafatův hattrick přinesl Jablonci výhru v derby s Libercem

MinutaMin. Tým Hráč Akce
1. Lafata 1 : 0
43. Lafata 2 : 0
70. Lafata 3 : 0

JABLONEC NAD NISOU

Útočník David Lafata se blýskl hattrickem v dnešním severočeském derby s Libercem a měl největší zásluhu na výhře Jablonce 3:0. Domácí fotbalisté si udrželi skvělou formu i po zimní pauze a vyhráli sedmý z posledních osmi zápasů, naopak Slovan ztratil neporazitelnost po čtyřech duelech. Jablonec se po 18 kolech dostal na čtvrté místo a ztrácí jeden bod na třetí Olomouc, Liberec klesl na osmou pozici.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Jablonecký Jan Vošahlík (vpravo) v souboji s libereckým Renato Kelićem.

Článek

Liberec se sice v bitvách o krále Podještědí pyšní dlouhodobě úspěšnou bilancí a v předchozích deseti zápasech prohrál jediné severočeské derby, ale dnes se hrálo v jablonecké režii. Domácí uštědřili soupeři tvrdý direkt hned z prvního útoku: Kovaříkův pas z levé strany nedůrazná liberecká obrana neodvrátila a dobíhající Lafata lehkou dorážkou dokázal, že Jablonec možná nebude bolet odchod podzimního nejlepšího střelce týmu Pekharta do Sparty.

Liberečtí chtěli ukázat, že deset bodů získaných ve čtyřech posledních zápasech pod novým koučem Radou, který dříve působil dlouho právě na jablonecké lavičce, nebyla náhoda. I dnes sice po inkasovaném gólu dobře kombinovali, ale jejich útoky se rozbíjely o jabloneckou obranu, v níž poprvé v základní sestavě naskočil stoper Beneš, ještě před pokutovým územím.

Jablonec byl efektivnější

Jablonec byl mnohem efektivnější: v šesté minutě skončila na tyči tečovaná rána Pitáka. Liberečtí před brankou domácích tápali, jako by jim chyběla přímočarost a rychlost forvarda Keriče, další nové sparťanské akvizice. Měřítko snesly jen hlavička stopera Keliče a šance Nezmara, který si ale v rozhodující chvíli ukopl míč.

Jablonci vyšla sázka na útoky vedené po levé straně. Záložník Kovařík dvě minuty před poločasem znovu pláchl obráncům a jeho skvělý pas proměnil Lafata v dvoubrankové vedení domácích. Z Lafaty se stává kat Slovanu: dnes dal už pátý gól z posledních čtyř konfrontací.

Jeho druhý gól Liberec hodně nalomil. Jestliže v prvním poločase hosté dokázali alespoň kombinovat a držet míč, po pauze dlouho hledali tvář. Až po dvaceti minutách mohl Slovan vrátit do hry Nezmar, ale neuspěl ani ve své druhé šanci.

Jablonec neměl s rivalem žádné slitování. Dvacet minut před koncem domácí použili potřetí v zápase s úspěchem rychlý kontr po levé straně, stoper Beneš po čtyřicetimetrovém sólu našel skvostným centrem Lafatu a ten v euforii po přesné hlavičce mohl slavit po téměř sedmi letech svůj druhý hattrick v české lize.

FK Baumit Jablonec - FC Slovan Liberec 3:0 (2:0)
Branky: 1., 43. a 70. Lafata. Rozhodčí: Královec - Zlámal, Lhoták. ŽK: Lafata - Nezmar, Gebre Selassie, Vácha. Diváci: 4221.
Jablonec: Špit - Eliáš, Beneš, Pavlík, Jablonský - Vošahlík (86. Michálek), Loučka, Piták, Jarolím (82. Hejda), Kovařík - Lafata (85. Vukovič). Trenér: Komňacký.
Liberec: Bičík - Gebre Selassie, Holeňák, Kelič, Fleišman - Dočkal (56. Hadaščok), Štajner, Vácha, Papoušek (85. Martan), Breznaník (78. Vlasko) - Nezmar. Trenér: Rada.

Reklama

Související témata:
  Jablonec - Zlín dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Jablonec vs. Zlín
Jablonec vs. Zlín
Jablonec
Zlín
  Karviná - Bohemians dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Karviná vs. Bohemians
Karviná vs. Bohemians
Karviná
Bohemians
  Sparta - Ostrava dnes 15 : 00
20240420T15 : 00:00+0200
Sparta vs. Ostrava
Sparta vs. Ostrava
Sparta
Ostrava
  Teplice - Č. Budějovice dnes 18 : 00
20240420T18 : 00:00+0200
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice vs. Č. Budějovice
Teplice
Č. Budějovice