Hlavní obsah

Bídný start. Záchrana bude ještě těžší, než si slávisté mysleli

PRAHA

Celou zimu excelovali, ale když přišel start ligového jara, horko těžko zachraňovali s Brnem bod. Fotbalisté Slavie tak navázali na bodové paběrkování z konce podzimu a ani v pátém ligovém duelu v řadě nepoznali radost z výhry. Jestliže si spousta expertů stále nedokáže představit, že by klub jako Slavia mohl sestoupit, sešívaní hned na startu poznali, že bitva o záchranu bude ještě těžší, než si mysleli.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Souboj slávisty Zákostelského s brněnským Hamouzem.

Článek

Belaid, Ragued, Jaroslav Černý, Trapp, Hloušek... Vršovický Eden v zimě opustili fotbalisté, kteří by dohromady dali pořádně velkou pokladnici zkušeností. A právě zkušeností bude v jarní bitvě o záchranu třeba. Zvláště, když sešívaní ani na úvod doma nevyhráli a zmohli se zase jen na jeden bodík.

„Máme v mužstvu spoustu mladých hráčů. Těžko si někdo mohl myslet, že v úvodních čtyřech zápasech získáme deset, dvanáct bodů a budeme zachráněni,“ pregnantně formuloval situaci Slavie její nový kapitán Karol Kisel.

S Brnem mají lepší vzájemnou bilanci. Aspoň to...

Červenobílí teď už musejí počítat. A moc dobře vědí, že než se ve 22. kole dočkají domácího duelu se stejně ohroženým Hradcem Králové, čeká je těžký trojboj - venku Liberec, doma Teplice, venku Olomouc.

Další ze vzdušných soubojů o míč v utkání Slavie s Brnem. tentokrát jej podstoupl slávista Vomáčka a brněnský Valenta.foto: Právo/Jan Handrejch

„V naší lize může každý porazit každého a první zápasy jara jsou hlavně o bojovnosti. Věřím, že v Liberci by se nám mohlo hrát lépe, nebudeme tam muset tolik útočit,“ doufá mazák Stanislav Vlček, který remízu 1:1 s Brnem svým gólem zachránil.

Nervozita však může přibývat každým zápasem. Předposlední Brno zůstalo za Slavií jen o jeden bod. „Musíme být alespoň rádi, že nás Brno nepřeskočilo a máme s ním lepší bilanci vzájemných zápasů, kdyby se měl chleba lámat tímto způsobem,“ myslí kouč Michal Petrouš na všechny varianty.

Mladíci znervózněli, tlak bude stoupat

Vydal se na dobrodružnou misi. Po výprodeji kádru žádné posily nedostal a bude do značné míry závislý na tom, jak si pod tlakem povede řada nezkušených mladíků. V přípravě mu dělali radost, proti Brnu to bylo horší. Koreše a Milutinoviče vyhnal ze hřiště už po poločase a oba jejich nástupci Janda s Vlčkem se pak postarali o vyrovnání.

Fanoušci Slavie se výhry svého týmu nad Brnem nedočkali.foto: Právo/Jan Handrejch

„Nebyl jsem spokojený, musela přijít změna. Nikoho nezatracuji, mladí kluci pracují a věřím, že to bude lepší a lepší. U dvou střídaných hráčů bylo nejmarkantnější, jak na ně padl tlak prostředí. Koreš podával v přípravě vynikající výkony, v první půli s Brnem byl ale skoro neviditelný. U Milutinoviče byla vidět nervozita už při rozcvičení, ale chápu to, začíná tady,“ měl kouč pochopení.

Ve světle jarní premiéry se zdají trochu přehnaná prohlášení, že Slavia je teď morálně mnohem silnější než na podzim. „Tak za tím si stojím! Silnější jsme a také týmový duch je lepší,“ ujišťuje Kisel a nehledá alibi v dluzích, jež klub i k hráčům má. „Pan Platil dělá, co může, řeší se to. Na to se nemůžeme vymlouvat,“ odmítl kapitán.

Reklama

Související témata: