Hlavní obsah

Blikanec? Dupnutí na soupeře? Na Macelovi teď je, aby Petrželův zákrok posoudil

PLZEŇ

Dušuje se, že o žádný blikanec nešlo. Nařčení, že v jarní premiéře s hradeckými votroky u postranní čáry úmyslně dupnul na Poděbradského, který po jeho předchozím faulu skončil na zemi, se plzeňský útočník Milan Petržela také brání. Východočeši, stejně jako sudí Hrubeš se ho rovněž zastávají a záměr popírají, přesto je možné, že útočník ligového leadera skončí před Goldovým fotbalovým tribunálem. Záleží na Macelovi a jeho lidech...

Foto: repro ČT 4

Šlápnutí plzeňského Milana Petržely na Jiřího Poděbradského z Hradce Králové zachytily v ligovém utkání televizní kamery.

Článek

Sotva jarní liga začala, už má šéf komise rozhodčích Luděk Macela problém. Na něm a jeho mužích teď záleží, zda plzeňský Milan Petržela skončí před fotbalovou disciplinárkou a třeba si celé jaro nekopne.

Šlápl, ale nedupnul

„Už jsem inkriminovanou situaci viděl několikrát, ale nechci předjímat, jak se zachováme,“ odmítá Macela vynést nad Petrželou verdikt, aniž by zákrok prokonzultovat se svými kolegy a poradil se s nimi. „I na nich záleží. Teprve pak rozhodneme, jak budeme reagovat a zda podnět disciplinární komisi dáme.“

Plzeňský Pavel Horváth povzbuzuje svého spoluhráče Milana Petrželu..foto: Právo/Jan Handrejch

V poslední minutě první půle ligového duelu mezi Plzní a Hradcem Králové přišel domácí útočník Petržela v souboji s hostujícím Poděbradským o míč, fauloval ho a zřejmě frustrován z vývoje zápasu i ztráty balónu zkratovitě šlápl na břicho ležícího soupeře. Šlápl, ale nedupnul, protože si úlet uvědomil a zabrzdil. Poděbradského okamžitě zvedal ze země a omlouval se mu... Alespoň takováto verze se nabízí při detailním studiu videozáznamu inkriminovaného okamžiku. I tvrzení Poděbradského, že má na břiše otisk jednoho špuntu Petrželovy kopačky, jí odpovídá.

Faulující i faulovaný mluví stejně

„Šlápl jsem na něho nechtěně, už jsem nemohl pohyb zbrzdit, protože jsem měl nakročeno. Rozhodně v tom nebyl úmysl,“ hájí se Petržela. Postižený Poděbradský mu dává za pravdu a z úmyslného hrubého faulu, natož pak nesportovního počinu ho neviní, v čemž je zajednou z celou hradeckou lavičkou. Kousek před ní se totiž celá inkriminovaná situace odehrála, aniž by se dostavila jakákoli reakce hostů. Ani během zápasu, ani po něm.

I rozhodčí Hrubeš, který Petrželu nepotrestal ani kartou, ba ani verbálním napomenutím, si stojí na svém a opakuje, že zákrok vnímal jako neobratnost a nikoli jako úmysl protivníka zranit.

Komise se sejde až za týden

Proto teď záleží na Macelovi a jeho lidech. „Naše komise se sejde až příští týden a budeme se zabývat všemi situacemi, které první dvě jarní ligová kola přinesla. Tedy nejen duelem v Plzni a zákrokem Petržely. Teprve pak zaujmeme stanovisko a zareagujeme,“ odmítá šéf komise rozhodčích Luděk Macela předem sdělovat byť třeba jen osobní názor.

„Disciplinární komise prošetří vše, na co upozornili delegáti a rozhodčí, a také se bude zabývat vlastními poznatky," pravil mluvčí Goldova tribunálu Jaroslav Kolář tím, že konkrétní vyjádření ke kauze Petržela podá komise až po čtvrtečním zasedání.

Kdyby Petrželův zákrok ohodnotili Goldovi muži jako napadení soupeře, hrozil by mu zastavení činnosti od tří týdnů po čtyři měsíce, kdyby ho kvalifikovali jako skočení na soupeře, udeření nebo pokus o udeření soupeře, mohl by Petržela vyfasovat trest na dva týdny až dva měsíce.

Reklama

Související témata: