Hlavní obsah

Chovanec už ví, odkud bude na Bazalech koučovat Spartu. Ale nepoví...

PRAHA

Třináct zápasů čeká fotbalisty Sparty v jarní bitvě o mistrovský titul. V devíti z nich nesmí kouč Jozef Chovanec na lavičku, což je důsledek trestu na 10 týdnů za „španělskou“ kauzu nasazení tří hráčů omluvených z reprezentace. Pondělní duel na ostravských Bazalech ukáže, jaký model komunikace šéfa s trenérem Martinem Haškem mají Letenští vymyšlený, kam Chovance usadí. Či postaví?

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tenhle obrázek na Bazalech neuvidíme, trenér Jozef Chovanec na lavičku a do technické zóny nesmí.

Článek

Pokud jde o komunikaci realizačního týmu, je to pro Spartu velká komplikace hned na úvodních devět zápasů ligového jara. „Neřešíme to. Už to máme vymyšlené,“ předeslal kouč a zároveň generální sportovní manažer Jozef Chovanec před cestou do Ostravy.

Jak se ovšem hodlá v průběhu utkání s trenérem Martinem Haškem domlouvat, to si potrestaný kouč nechává pro sebe. „Nevím přesně, jak to všechnu bude, jaké je to omezení. Domluvíme se prostě tak, aby nám to fungovalo a nenarušovalo pořadatele ani utkání jako takové,“ řekl jen Chovanec.

Nesmí na lavičku, ale do šatny za mužstvem může

Potrestaný kouč nesmí do ohraničeného prostoru hřiště v žádné funkci. Po zápase nesmí na tiskovou konferenci. Další podrobnosti už české řády nespecifikují, takže co není zakázáno, je povoleno. Chovanec tedy smí do šatny za mužstvem a udílet mu taktické pokyny před zápasem i o přestávce, koučovat z tribuny na dálku nebo si stoupnout někam poblíž lavičky.

Kouč Sparty Jozef Chovanec (vlevo) a první trenér Martin Hašek. Bok po boku si na lavičce devět zápasů nepokecají...foto: Právo/Jan Handrejch

Mnohem více byl omezen třeba kouč reprezentační dvacítky Jakub Dovalil za přestupek na mistrovství světa. Ačkoliv se provinil na turnaji řízeném FIFA, trest mu udělila UEFA. Dovalil nesměl do šatny určitou dobu před zápasem ani o přestávce, měl také zakázáno během utkání telefonovat. Mezinárodní řády jsou mnohem konkrétnější a přísnější, což by měl být námět pro nejbližší úpravu českých fotbalových předpisů.

V Ostravě si nekopnou Kadlec, Pekhart ani Vacek

Chovanec by se teoreticky mohl postavit do tunelu vedoucímu k hřišti, odkud je to na většině stadiónů k lavičce jen kousíček... Doma na Letné by s tím určitě neměl problém, již na Bazalech se může ukázat, jak se k tomu postaví pořadatelé, u nichž bude Sparta hostovat.

Rozhodovat se však stejně bude na hřišti a také tam bude Sparta na Baníku oslabená. Za stejnou kauzu jako Chovanec jsou na dva zápasy potrestáni také útočníci Kadlec a Pekhart a za čtyři žluté má stopku i záložník Vacek. „Nejcitelnější je pro nás asi Vackova absence. Kamilovi se daří, v zápasech s Liverpoolem navázal na formu, s níž na podzim končil,“ poukázal Chovanec.

Reklama

Související témata: