Hlavní obsah

Bazaly nejsou Anfield, Sparta veze díky trefám Kweukeho z Ostravy tři body

Postup do osmifinále Evropské ligy sice ze dvou zápasů s Liverpoolem nevytěžili, cenné zkušenosti však fotbalisté Sparty hned při první příležitosti zužitkovali. V dohrávce 18. kola Gambrinus ligy vyhráli 2:0 v Ostravě a znovu tak stáhli náskok vedoucí Plzně na čtyři body. Oba góly vstřelil kanonýr Leo Kweuke. Naopak Baník má po jarní premiéře náskok pouhých tří bodů na předposlední Brno.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Antonín Fantiš z Baníku před Kušnírem ze Sparty

Článek

Zatímco potrestaný letenský kouč Jozef Chovanec usedl nahoru na hlavní tribunu, fanoušci Baníku drželi na protest proti plánovanému stěhování do Vítkovic pětiminutovku ticha. Během ní si Pražané mohli na Bazalech připadat jako doma. Začali mnohem aktivněji než nervózní ostravští záchranáři. A než se nechali fanoušci slyšet, už mohl jejich tým prohrávat. Hned ve 3. minutě Kerič poprvé v utkání uvolnil ve vápně Kweukeho a jeho ránu po zemi gólman Daněk zastavil až špičkou kopačky. Další šanci měl hlavičkující Kladrubský, který dostal přednost před novicem Zápotočným.

Až po dvaceti minutách vystrčil růžky i Baník a exostravský kapitán Sparty Řepka si málem prožil své déja vu. Loni na jaře si dal na Bazalech vlastní gól a po Lukešově standardce, kterou nadzvedl nejdřív Kladrubský, měl Řepka při nechtěném ohrožení Blažkovy branky zase poslední slovo...

Řepka založil bleskový úder

Hned poté však právě u rebela z Letné začala gólová akce. Řepka založil důraznou obrannou hlavičkou kolmou akci, již hosté sehráli během několika vteřin. Balon potáhl Matějovský, vysunul Keriče, ten našel ještě lépe postaveného Kweukeho a kamerunský obr už neměl problém poslat míč do prázdné branky. „Baník měl standardku a chtěl dát gól. Využili jsme rychlého brejku. Podařilo se mi otevřít prostor nalevo a Andrej to ještě famózně vylepšil situací do prázdné kasy,“ pochvaloval si Marek Matějovský.

Manuel Pamič ze Sparty (vlevo) se snaží zastavit hráče Baníku Ostrava Radima Řezníkafoto: ČTK/Jaroslav Ožana

Ostravští jen těžko hledali cestu vpřed, navíc svalové zranění poslalo do šatny průbojného obránce Řezníka. Až ve 37. minutě naznačil recept únikem po křídle Varadi, jehož centr hlavičkoval Zeher. Blažek ovšem doskočil k tyči včas. Byla to jediná střela Baníku v prvním poločase proti sedmi sparťanským. "Spoléhali jsme na to, že po dvou zápasech s Liverpoolem budeme více rozehraní. To se potvrdilo, měli jsme lepší pohyb a byli jistější na míči," kvitoval letenský kouč Martin Hašek. "Začali jsme nervózně, přece jen přijela Sparta. Hodně nám uškodil hloupý gól," litoval jeho domácí protějšek Karol Marko.

Kweuke s Keričem si zahráli na spalovače

V nástupu do druhého dějství spálilo útočné duo Sparty hned tři tutovky! Tu první hostům svou hrubkou nabídl Nevés, ale Kweuke své sólo nezakončil. Sám tedy nabídl druhou Keričovi - a Daněk mu sebral jistý gól. Do třetice Kweuke znovu vybídl Keriče, ale ten koncovku před odkrytou brankou totálně pokazil.

Pražany to mohlo velmi brzy mrzet. Po rohovém kopu Lukeše se k nenápadné hlavičce dostal Varadi a míč orazítkoval spojnici břevna a tyče... Pro domácí to byl signál, aby se přece jen osmělili a víc se tlačili před Blažkovu branku, takže nespokojený Chovanec začal na tribuně nervózně kroutit hlavou. Tím spíše, že Nevésův průnik do vápna musel skluzem hasit až Blažek a sparťané vyklízeli v poli prostor. Šest minut před koncem mohl z brejku rozhodnout Kweuke, sám před Daňkem ovšem v koncovce znovu selhal.

Nakonec se však kamerunský kanonýr druhého gólu dočkal. Po dalším brejku vedeném přes Matějovského, Sionka a Keriče se Kweuke utrhl do sóla a po zemi gólmana prostřelil a definitivně rozhodl.

"Kladrubskému s Abenou začaly ve středu pole ubývat síly. Začali jsme tedy hrát fotbal nahoru-dolů, což jsme nechtěli. Kerič velmi dobře pochopil svou roli, jen škoda, že s Kweukem nedali ještě víc gólů. Přijeli jsme vyhrát a to se podařilo, takže jsme spokojení," hodnotil Hašek. "Druhý poločas jsme odehráli na polovině soupeře, ale Sparta si dokázala náskok ještě pojistit," krčil rameny Marko.

FC Baník Ostrava - AC Sparta Praha 0:2 (0:1)
Branky: 21. a 89. Kweuke. Rozhodčí: Drábek - Kordula, Jiřík. ŽK: Šenkeřík, Šmejkal, Varadi (všichni Ostrava). Diváci: 8133.
Ostrava: Daněk - Řezník (35. Frejlach), Bolf, Neves, Šmejkal (88. Kraut) - Marek, Hušbauer - Varadi, Lukeš, Fantiš - Zeher (56. Šenkeřík). Trenér: Marko.
Sparta: Blažek - Kušnír (53. Zápotočný), Brabec, Řepka, Pamič - Abena - Kerič (90. Lačný), Kladrubský (78. Sionko), Matějovský, Podaný - Kweuke. Trenér: Hašek.

Reklama

Související témata: