Hlavní obsah

Kluby založí svou asociaci, ve hře je stále i česko-slovenská liga

Snaha o větší samostatnost soutěží je potvrzena. Kluby první a druhé fotbalové ligy se na úterním shromáždění v Praze shodly, že založí Ligovou fotbalovou asociaci (LFA), která bude působit v rámci Českomoravského fotbalového svazu. Nepůjde tedy o žádnou zásadní revoluci, funkcionáři však jsou vedeni především snahou o lepší prezentaci fotbalu a tudíž větší přísun peněz, k nimž se kluby dostanou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Sparta znovu proti Žilině? Projekt společné česko-slovenské ligy je ve stadiu zkoumání.

Článek

O větší samostatnosti ligy se v českém fotbale mluví již léta, k činům však zatím nikdy nedošlo. „Pamětníci mi připomněli, že první zmínky jsou z let 1996-97, nejstarší písemnosti, jež mám k dispozici, nesou datum 2002,“ říká Dušan Svoboda, který je po zmizení Miroslava Kříže pověřen vedením ligového shromáždění.

Teď se tedy rodí Ligová fotbalová asociace (LFA), která na červnové valné hromadě ČMFS požádá o to, aby výkonný výbor svazu delegoval část svých kompetencí na tuto novou asociaci. „Celý proces však bude otázkou několika let,“ předesílá Svoboda.

Také v tomto případě platí, že o peníze jde vždy až v první řadě. „Ano, prvotním cílem je, aby do fotbalu přiteklo ještě více peněz než dosud. Myslíme si, že produkt není až tak špatný, jen je třeba ho lépe prezentovat a pečovat o něj,“ má jasno Svoboda.

Slováci se společné ligy nevzdávají

Paradoxem tedy je, že zatímco kluby chystají větší samostatnost, ve hře je stále i projekt společné česko-slovenské soutěže. Zatímco u českých klubů nemá podporu, slovenská strana se díky diplomacii svého emisara Laurince dostala až k nejvyšším představitelům UEFA.

„Zástupci klubů vyslechli zprávu Ivana Haška. Předseda svazu je informoval o tom, že UEFA má zájem udělat pilotní projekt, jak by taková společná soutěž mohla vypadat. Předseda zdůraznil, že kluby se pak samy rozhodnou, až budou moci projekt posoudit,“ oznámil svazový mluvčí Jaroslav Kolář.

Pokud to výkonný výbor schválí, od příští sezóny budou moci mít profesionální kluby své oficiální farmy, kam mohou poslat fotbalisty, kteří nebudou herně tak vytíženi. „Farmou se mohou stát neprofesionální kluby, tedy z ČFL, MSFL a divizí,“ upozornil Kolář.

Od sezóny 2012/13 pak odstartuje samostatná soutěž juniorek profesionálních klubů pro hráče ve věku 19-23 let. „Může to být atraktivní, zájem má 21 klubů,“ registruje Svoboda.

Kluby odsouhlasily také rozšíření dorostenecké ligy z šestnácti na osmnáct účastníků.

Reklama