Hlavní obsah

Kweuke a Pekhart mají na mušce Sieglův střelecký rekord

Rekordy jsou od toho, aby se překonávaly. Jeden čtrnáct let starý může padnout ve fotbalové Gambrinus lize. Letenský kanonýr Horst Siegl se v závěru sezóny 1996/97 trefil v sedmi po sobě jdoucích zápasech. Pondělními zásahy v Ostravě se další sparťan Leonard Kweuke dostal již na sérii šesti zápasů, v nichž skóroval. A stejnou bilanci si na Letnou z Jablonce přinesl také Tomáš Pekhart.

Foto: Vlastimil Vacek

Souboj liverpoolského Lucase (vlevo) se sparťanem Kweukem. Kamerunec může jen litovat, že Liverpoolu žádný gól nedal...

Článek

Sparťani jdou sparťanovi po krku. Samozřejmě jen obrazně. Pokud jde o celkové tituly krále střelců, může Horst Siegl klidně spát. Se čtyřmi korunami pro nejlepšího kanonýra české ligy zůstane ještě dlouhá léta nepřekonaný. O jeden primát by však mohl již brzy přijít. Zatímco Siegl natáhl svoji nejdelší střeleckou sérii na sedm utkání, Leonard Kweuke a Tomáš Pekhart jsou již na šesti zápasech.

Siegl tehdy nasázel během svojí série celkem 11 gólů a přispěl tak zásadním dílem k titulu. To je teď prvotní úkol i pro Kweukeho s Pekhartem.

Pekhart je zatím ke koruně krále střelců blíž

Obrovitý Kamerunec je hrotový bijec kollerovského ražení a sparťané věří, že dokáže nahradit jejich miláčka Bonyho Wilfrieda, který v zimě odešel do nizozemské ligy. „Jestli můžu vyhrát nejlepšího střelce ligy? Těžko říct, do konce je ještě hodně zápasů a já toho zase tolik neodehrál, takže mám určitou ztrátu. Určitě se ale budu snažit nejlepší kanonýry prohánět,“ slíbil Kweuke po dvou trefách v jarní premiéře v Ostravě.

Tomáš Pekhart se raduje z gólu ještě v dresu Jablonce.foto: ČTK/Radek Petrášek

Zatímco Kamerunec má ve střelecké tabulce celkem sedm zářezů, jeho nový spoluhráč je na tom ještě lépe. Pekhart dal na podzim 11 gólů, nejvíce z hráčů, kteří v české lize zůstali. A protože se za Jablonec trefil v šesti posledních zápasech, běží dál i jeho série, kterou teď přerušil disciplinární trest na dvě utkání.

Otázkou je, co s reprezentantem do 21 let udělá bleskový přesun na hostování do Sparty, který ani on sám nečekal. „Jaro pro mě bude opravdu hektické, to si uvědomuji. Vlastně to bude všechno stejně rychlé jako při mém příchodu. Bavil jsem se i s trenéry, kteří mi vysvětlili, že ve Spartě není žádný čas hájení jako třeba v jiných klubech. Čekají se ode mě dobré výkony a góly. Jsem na to připravený a odevzdám pro tenhle tým maximum,“ svěřil se Pekhart.

Kweuke může Sieglův vyrovnat již v nedělním domácím duelu s Příbramí. Pekhart má ještě stop, do hry smí zasáhnout až v dalším utkání, jímž bude šlágr jara v Plzni.

Nejdelší série zápasů se vstřeleným gólem v historii české ligy
ZápasyStřelecKlubRokGóly v sérii
7Horst SieglSparta199711
6Tomáš PekhartJablonec20108
6Leonard KweukeSparta2010-20117
6Lubomír ReiterOlomouc20037
6Horst SieglSparta20006
6Stanislav VlčekSlavia20066
6Pavel HapalOlomouc/Sparta1999-20006

Reklama

Související témata: