Hlavní obsah

Bohemians 1905 - Jablonec 0:1Jablonec vykradl Eden a vyhrál i popáté, série klokanů tak skončila

MinutaMin. Tým Hráč Akce
65. Eliáš 0 : 1

Rozjetí hostili stejně rozjeté. Fotbalisté Bohemians 1905 i Jablonce všechny čtyři své poslední ligové zápasy vyhráli, a tak bylo před páteční předehrávkou 19. kola jasné, že minimálně jedna z těchto sérií skončí. Zápas nakonec rozhodl jediný gól hostujícího obránce Eliáše. Zatímco spanilá jízda klokanů tak skončila, Jablonec se před víkendovými zápasy posunul na třetí příčku o dva body před Olomouc.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Radost fotbalistů Jablonce

Článek

Nemilým překvapením pro domácí fanoušky byla základní sestava jejich týmu. Pro zranění či nemoc z ní vypadli tři hrdinové vítězné bitvy na Slovácku - brankář Sňozík, záložník Kaufman a útočník Škoda. To už byl spolu se zraněným stoperem Csehem vážný zásah do mužstva.

Hosté takové problémy neměli a první šanci si vypracovali již ve 3. minutě, Vošahlík ovšem nedokázal poslat míč do odkryté branky. Také klokani se čas od času tlačili dopředu, chyběly jim však přesné Kaufmanovy přihrávky.

Kolem 20. minuty si přece jen vytvořili slušný krátkodobý tlak. Signálem byl průnik Nešpora, který v rohu velkého vápna přepadl přes brankáře Špita. Domácí se dožadovali penalty, sudí Matějek však správně posoudil, že gólman byl u míče dřív. Bezprostředně poté přinutil Špita ke skoku plavmo vlastní spoluhráč Beneš, k zakončení se dostal hlavičkující Nikl.

Klokani se penalty nedočkali, Jablonský trefil břevno a Eliáš dal gól

Severočeši tento nápor přestáli a ve 27. minutě Loučka nepříjemnou skákavou střelou ohrozil brankáře, Sňozíkův náhradník Marek ovšem jeho ránu vyrazil. Zatímco favorizovaný Jablonec hrál hodně profesorsky, Bohemka směřovala k brance soupeře přímočařeji. Před koncem poločasu se Špit srazil pro změnu s Krausem a tento zákrok už penaltou zaváněl. Ale nepískala se, hrálo se dál a jablonecký Jablonský hned z protiútoku trefil břevno.

Také druhý poločas začal velkou šancí Severočechů. Lafata si zaběhl za obranu, zakončoval zblízka na dlouhou nohu, ale Marek mu tutovku lapil. Na druhé straně kontroval Štohanzl, který se zbavil i gólmana, ale z velkého úhlu zvládl trefit jen boční síť prázdné branky.

Gólu se dříve dočkali kombinačně vyspělejší hosté. Kovařík se uvolnil, odcentroval a hlavičkující Eliáš na zadní tyči uplatnil značnou výškovou převahu nad bránícím Štohanzlem. Eliáš byl i dál při chuti a jeho střelu zdálky musel Marek vytěsnit na roh. Jablonec už si minimální náskok zkušeně pohlídal a dovedl i pátý zápas v řadě do vítězného konce.

Jablonec chce znovu do Evropy, aby v ní složil pohárový reparát

Klokani tak ve svém domácím azylu v Edenu prohráli teprve podruhé, na podzim tady vyhrála jen Sparta. "Však jsem si na ten zápas hned vzpomněl. I inkasované góly byly podobné, tenkrát nám ho dal Kweuke, teď Eliáš. Bylo jasné, že bez tří opor už na lavičce moc patron nemáme. Po gólu jsme se trápili a body si veze Jablonec," konstatoval kouč domácích Pavel Hoftych.

Jeho protějšek musel hráčům o přestávce připomenout, že takhle by se úspěchu nedočkali. Nakonec mohl být spokojený. "Ve fotbalovém projevu nám mnohé chybělo, ale odbojovali jsme to. Jsou to cenné tři body, na Bohemce se nevyhrává," poukázal František Komňacký, jehož Jablonec se posunul na pohárovou příčku. "Loni jsme v Evropě vyhořeli, takže od té doby o pohárech nerad mluvím. Jsme však ve hře jak v lize, tak v domácím poháru. Chceme tuto šanci využít a stavíme to před hráče tak, že máme možnost reparátu."

Bohemians 1905 - Baumit Jablonec 0:1 (0:0)
Branka: 65. Eliáš. Rozhodčí: Matějek - Moláček, Koval. ŽK: Moravec - Piták, Loučka. Diváci: 3066.
Bohemians 1905: V. Marek - Jindřišek, Lukáš, Nikl, Bartek - Moravec (72. Sedláček), Kraus, Držík, Štohanzl - Nešpor (83. J. Marek), Hartig (69. Ibragimov). Trenér: Hoftych.
Jablonec: Špit - Eliáš, Pavlík, Beneš, Jablonský - Loučka - Vošahlík (90. Třešňák), Jarolím (81. Hejda), Piták, Kovařík - Lafata (89. Vukovič). Trenér: Komňacký.

Reklama

Související témata: