Hlavní obsah

Je to satisfakce za prasárnu, ulevil si Pospěch poté, co zařídil výhru Slavie

Třiadvacet měsíců nehrál fotbal na nejvyšší úrovni. Nebylo divu, že když v sobotu pod Ještědem poslal útočník Zbyněk Pospěch přesnou střelou Slavii do vedení při ligové řeži v Liberci, sundal v euforii dres. Nad trestem v podobě žluté karty v tu chvíli nepřemýšlel. Gól v nejvyšší soutěži vstřelil po čtyřiadvaceti měsících. „Čekal jsem na ligovou trefu tak dlouho... Šlo o spontánní gesto,“ krčil rameny útočník po vítězství Slavie 2:0. Pochopení našel i u trenéra Slavie Michala Petrouše, jenž hříšníka a střelce v jedné osobě finanční pokutou trestat nebude.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Slávista Zbyněk Pospěch se raduje ze svého gólu proti Liberci.

Článek

Ligový gól jste dal naposledy v březnu 2009, o měsíc později jste naposledy nastoupil do zápasu v nejvyšší soutěži za Brno. Byla pro vás trefa v dresu Slavie odměnou za dlouhou nucenou pauzu?

Cítím obrovskou satisfakci. Po té prasárně, která mě potkala na základě jednání mého bývalého agenta, jsem ukázal, že fotbal umím hrát a pořád mohu být platným hráčem. Čekání bez možnosti startu bylo hodně nepříjemné a dlouhé. Samozřejmě vím, že můj výkon nebyl optimální, ale snad můj start splnil účel a já se za velkou šanci trenéru Petroušovi odvděčil.

V Liberci jste v minulosti působil. Cítil jste velkou motivaci před zápasem?

Říkal jsem klukům v šatně, že před lety jsem se pod Ještědem trefil za Slovácko a dařilo se mi tady i při jiných utkáních. Jsem rád hlavně za Slavii, která mě získala na hostování z Brna a já mohu znovu hrát. Jsem šťastný i za kluky, protože na vítězství čekali dlouhou dobu. Myslím, že v přípravě se nám dařilo a hrajeme solidní fotbal. Jen musíme tento bodový zisk potvrdit i za týden s Teplicemi.

Proč vás trenér po hodině hry střídal?

Měl jsem toho plné zuby. Je velký rozdíl hrát v přípravě a nastoupit do mistrovského utkání. Přeci jen jsem před tím měl hodně velkou pauzu. Ale tvrdě dřu, abych se dostal do formy. Vnímám působení ve Slavii jako výjimečnou šanci.

Hrát mistrovské zápasy jste nesměl kvůli trestu z listopadu 2009 za nezaplacení pokuty sto tisíc eur bývalému agentovi Ondreji Chovancovi, když jste měl podle rozhodnutí disciplinární komise bez jeho vědomí přestoupit z norského Odd Grenland do slovenské Petržalky. V říjnu loňského roku odvolací a revizní komise váš trest přerušila a rozhodnout má svazová arbitráž. Kdy se váš případ bude projednávat?

Tento pátek. Už třikrát byla odložena. Všechno za mě řeší pan Kubíček, jenž mě nyní zastupuje nejen v této kauze, ale i v případě arbitrážního řízení s Brnem, které mi dluží peníze za celý rok. Jsem přesvědčený, že pravda je na mojí straně. Svaz mi zakázal činnost jen na základě lživého tvrzení agenta Chovance, který mě zastupoval od osmnácti let a já mu vždy věřil. Následně mě pak hodilo přes palubu i Brno.

Prozradíte, kolik vám moravský klub na výplatách dluží?

Jde o částku, která by pokryla náklady na případný finanční trest od disciplinární komise za neplnění smlouvy s vaším bývalým agentem Nejedná se o tak vysokou částku, i když dluh ze strany Brna se té pokutě blíží. Ale já jsem přesvědčený, že se mě žádná pokuta týkat nebude. Pokud by tuzemská arbitráž rozhodla v můj neprospěch, rozhodně bych případ postoupil až k mezinárodní arbitráži.

Existuje varianta, že arbitráž přerušení zákazu startů ve fotbalových soutěžích zruší a vy nebudete smět znovu na trávník v mistrovských utkáních?

Vše se táhne už rok. Asi je i taková alternativa. Snažím se na danou věc nemyslet, ale jde o hodně složitou záležitost, tudíž úplně vše z hlavy vypudit nedokážu. Nicméně máme prohlášení ředitelů zainteresovaných klubů ze Slovenska i z Norska, že můj tehdejší agent o jednání věděl, já jsem nic neučinil za jeho zády a tudíž je právo na mojí straně.

Reklama

Související témata: