Hlavní obsah

Plzeňský Vrba před bitvou jara: Sparta je lepší než na podzim, ale vyklepaní z ní nejsme!

Radek MalinaPrávo

Zářez ze Slovácka už plzeňský trenér Pavel Vrba rozdýchal. V hlavě už nosí pouze nadcházející bitvu jara, v níž jeho celek v sobotu hostí doma Spartu. „Alespoň máme o motivaci víc získat zpět větší náskok,“ snaží se hledat pozitiva na křivdě z posledního ligového zápasu v Uherském Hradišti, kdy Západočechům rozhodčí Mikel na základě chybné signalizace asistenta Moudrého neuznal regulérní gól. I proto má ligový lídr z Plzně na druhou Spartu už jen dvoubodový náskok, přičemž do jara vstupoval s dvojnásobnou výhodou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Trenér Pavel Vrba.

Článek

Jak jste vstřebal situaci z posledního ligového utkání, kdy asistent rozhodčího Jaroslav Moudrý na základě špatného postavení chybně signalizoval ofsajd při vašem třetím gólu?

Nechci se v tom moc hrabat. Jsou prostě chyby, které jsou vidět a jsou jasné. A pak jsou přehmaty, o nichž lze diskutovat. Ten z našeho utkání na Slovácku moc k diskutování nebyl. Před startem jara jsem viděl rozhodčí, jak běhali při testech v Nymburce. Škoda, že nemají stejný pohyb i v ligovém utkání.

Jde o situaci, která může vaše mužstvo rozhodit?

Naopak! Byli byste překvapení, ale možná, že právě křivda, která se nám udála, motivuje kluky ještě mnohem více.

Neříkejte, že plzeňský tým nijak nepoznamená ztráta poloviny náskoku, s nímž jste do jara vstupovali, v průběhu pouhých dvou kol?

Pochopitelně jsme do vzájemného utkání se Spartou chtěli jít s větším náskokem. Ale věřím v naši sílu.

Nezaráží vás ani trochu, že oba jarní zápasy měli k podzimnímu spanilému tažení Plzně domácí ligovou scénou daleko?

Na Slovácku jsme sehráli mnohem lepší utkání než v úvodním jarním představení s Hradcem Králové, kdy byli někteří naši hráči přemotivovaní a vymýšleli věci, jimiž škodili sami sobě. V Hradišti byla škoda, že jsme na naši první branku nedokázali navázat využitím některé z vyložených šancí. K tomu ještě Rezek neproměnil penaltu... Ale rozhodně si kluci zasloužili pochvalu za vyrovnání nepříznivého stavu v druhé půli, kdy prohrávali. V závěrečných patnácti minutách ukázali spoustu charakterových věcí. Každopádně na podzim byly zápasy, kdy jsme hráli ještě hůře. Někdy vám prostě utkání vyjde výsledkově, ale jsou i duely, kdy se herně daří a bodový zisk není podle očekávání. Každopádně je naší chybou, že jsme v obou jarních zápasech nevyužili velké gólové šance.

Co jste Rezkovi v reakci na neproměněný pokutový kop řekl? Skončila jeho éra exekutora penalt v plzeňském dresu?

Své jsem mu pochopitelně řekl. Myslel jsem, že Pavel Horváth je v lepší psychické pohodě s ohledem na průběh zápasu. Já z lavičky věřil více Pavlovi, on věřil Rezkovi. Chtěl jsem vstoupit do jejich domluvy a rozhodnutí ovlivnit. Rezek ale dál zůstane mezi určenými střelci na penaltu. Není to tak, že už by pokutový kop nikdy nezahrával.

Děsí vás série Sparty, která posledních sedmi ligových zápasů zvládla, vítězně a inkasovala jen dva góly?

Sparta je jiná než na podzim. Když vezmu jejich zápasy v Evropské lize s Liverpoolem a v lize s Ostravou, hodně se zlepšili. Zejména co se týče organizace. A také je Sparta ofenzivnější. Kweuke na hrotu nahradil Wilfrieda, takže zde nic neztratili. A také Abena v záloze zcela zacelil místo po Kuckovi. Ale rozhodně nejsme vyklepaní, že přijede Sparta.

Upínáte se s výhledem souboje se Spartou ke čtvrtečnímu zasedání disciplinární komise, která bude projednávat šlápnutí vašeho záložníka Milana Petržely na Poděbradského z Hradce Králové a není jasné, zda prodlouží distanc pro vašeho důležitého hráče chybějícího už na Slovácku?

Když vidím jiná fotbalová utkání, mnohdy tam jsou horší zákroky. Milan prostě předvedl zkrat. Udělal chybu a já ho neomlouvám. Prostě počkáme na rozhodnutí disciplinární komise.

Reklama

Související témata: