Hlavní obsah

Velké zápasy, to je naše, těší se sparťan Kušnír do Plzně

PRAHA

Nastartovaný byl slušně, únavová zlomenina v kotníku však Ondřeje Kušníra z fotbalové reprezentace vyřadila. Téměř celý podzim obránce Sparty promarodil, takže se těšil na zimní přípravu. Po ní zvládl oba duely s Liverpoolem a znovu začal podnikat své ofenzivní výpady podél čáry. Teď má před sebou bitvu v Plzni. „Důležitý zápas, ale o titulu ještě nerozhodne,“ má Kušnír jasno.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Sparťan Ondřej Kušnír (nahoře) v soboji s Davidem Ngogem z Liverpoolu.

Článek

Jeden povolený dopink si fotbalisté Sparty do Plzně povezou. Nedávné zápasy s Liverpoolem, v nichž získali velké zkušenosti i patřičné sebevědomí.

„Psychicky nám to moc pomohlo, do Plzně jedeme vyhrát. Na Liverpool jsme navázali v Ostravě a pak zvládli i domácí duel s betonující Příbramí. Důležité ligové zápasy o titul jsme loni zvládali, ať už šlo o utkání na Baníku nebo poslední kolo s Teplicemi. Také sobotní utkání v Plzni patří k těm důležitým. O titulu však ještě nerozhodne. Po něm bude zbývat deset kol, což představuje třicet bodů,“ počítá Ondřej Kušnír (26).

Viktoria v minulém kole remizovala na Slovácku. Letenští tak na ni ztrácejí už jen dva body a mají šanci vyhoupnout se poprvé v sezóně na první příčku ligové tabulky. „V Plzni asi cítí, že to z jejich strany zatím není jako na podzim. To se jim také pár zápasů herně nepovedlo, ale vyhráli je. Euforii nelze udržet ve všech třiceti utkáních, kliku také nebudou mít pokaždé,“ spoléhá letenský pravý obránce.

Fotbalisté Sparty Václav Kadlec (vlevo) a Ondřej Kušnír oslavují remízu na hřišti Palerma, která přinesla postup do osmifinále Evropské ligy.foto: ČTK/AP/Alessandro Fucarini

Začátek bude opatrný, šance na obou stranách však přijdou

Netají se tím, že raději útočí než brání. Také ve Štruncových sadech chce podpořit ofenzivu. „Očekávám, že úvod zápasu bude opatrný. Oba soupeři však budou hrát na vítězství, takže postupem času přijdou šance na obou stranách. Zápas by se měl divákům určitě líbit,“ těší se Kušnír.

Přes zimu se snažil zpevnit zraněný kotník a teď už se zase cítí fit. Před rokem ve Skotsku debutoval v dresu národního týmu, s nímž po sezóně absolvoval i zájezd do Spojených států. Teď se musí škrábat zpátky, aby na své tři starty navázal.

„Myslím, že jsem v reprezentaci odehrál dobré zápasy, trenér Bílek byl spokojený. Při mé smůle jsem se zranil, takže vlastně zase znovu začínám. Jsem připravený, rád bych nějakou nominaci ještě dostal...“

Ondřej Kušnír (vlevo) v souboji s Američanem Damarcusem Beasleym.foto: ČTK/AP

Nabídky měl, rovněž u skautů teď začíná od nuly

Na pravém kraji obrany se v nároďáku pevně usadil exsparťan Zdeněk Pospěch, který měl v Kodani vynikající podzim. Kušnír tak může jen doufat, že pokud zvládne i bitvu v Plzni, mohl by se třeba vejít do výběru již pro březnovou kvalifikaci na půdě úřadujících mistrů světa i Evropy.

„Španělé neustále dokazují, že jsou nejlepší na světě. Co předvádí třeba Barcelona v Lize mistrů, to je fantazie. Strach bych neměl. Nervozita by byla, ale ta s výkopem spadne. I v Liverpoolu to takové bylo,“ ujišťuje.

To je však zatím jen teorie, stejně jako případný odchod do zahraničí. Kušnírův agent Pavel Zíka přitom před zraněním svého chráněnce nabídky registroval. „Vím, že v létě něco bylo, ale všechno padlo. I v tomto směru začínám od nuly. Na přestup teď ovšem rozhodně nemyslím. Potřebuji zase pravidelně hrát a mým prvořadým cílem je obhájit se Spartou mistrovský titul.“

Klíčem k němu je pro Kušníra a spol. především sobotní bitva v Plzni.

Reklama

Související témata: