Hlavní obsah

Plzeňský Horváth a sparťan Řepka: Klidně spolu půjdeme na pivo

Jan Krůta, Karel FeltPrávo

Znají se spolu pomalu dvacet let. Než odešel Pavel Horváth do Plzně, seděl na Letné s Tomášem Řepkou v jedné kabině. Kdysi bydleli kousek od sebe, často se vídali. Dnes kope každý za jiné barvy, ale přáteli zůstali.

Foto: www.fcviktoria.cz

Pavel Horváth by na pivo s Tomášem Řepkou klidně šel. Zeptal by se ho na tetování.

Článek

Šli byste spolu na pivo?

Horváth: Určitě, nemám s tím problém. A myslím, že bysmě našli témata, o čem se bavit. Jsme skoro stejně starý, něco už jsme prožili. Já třeba strašně dlouho váhám, že si nechám udělat tetování. Tak bych se na to Řepy vyptal. Nakonec už jsme spolu v hospodě párkrát byli, jen si z toho moc nepamatuju...Řepka: S Pavlem kdykoliv a rád! To je báječný parťák.

Kdo by vyhrál pivní souboj?

Horváth: Stoprocentně já. Vydržel bych, dokud by nepadnul.Řepka: Jednoznačně Pavel, já pivo piju jen výjimečně. On ho určitě vypije víc.

A kdybyste pili vodku?

Horváth: Tak tam je jasný vítěz Řepa...Řepka: Samozřejmě, že já! Ve vodkový odvetě bych mu porážku z piva vrátil. Konečně, zničil jsem vodkou i Batistutu! A to je nějaký borec a nejen na hřišti...

Jste schopni si jako soupeři na hřišti nakopat?

Horváth: Jestli na nějakej souboj dojde a bude to vyžadovat situace, tak do toho půjdu. Jinak by nakopal on mně. Řepa by to vzal, není to žádná slečinka. Řepka: Samozřejmě! S tímhle problém nemám. Kamarádi jsme, ale na hřišti se to změní. To je Pavel soupeř, který jde proti mně. A chce mě okrást o peníze, o který přijdu, když prohraju. Takhle to mám v hlavě hozený. Ale šel bych toho jinak, než s někým jiným. Nedal bych do toho v případě Pavla takovou sílu. On by asi po ráně prskal, ale já bych taky prskal, kdyby mě trefil. Ale oba bysme dobře věděli, že od toho druhýho to nebyl v žádném případě úmysl ublížit. Bylo by to spíš takový hudry hudry...

Oběma vám je přes pětatřicet, přesto patříte k nejlepším hráčům ligy. Zrajete jako víno, nebo jak si to má člověk vysvětlit?

Horváth: No, ono taky může víno hnít, ne? (smích). K tomu alkoholu bych nás dva radši moc nepřirovnával...  Je dobře, že nám to ještě kope. Ale netuším, jak dlouho to bude pokračovat. Já mám smlouvu ještě na rok a to bude asi strop. Řepa je ještě o něco starší, tak uvidíme. Asi mě na hřišti přežije...Řepka: Nezrajeme jako víno. Oba víme, že konec kariéry se blíží a my ho nezastavíme. Spíš je to smutný, že pořád patříme k nejlepším hráčům v lize a oporám svých týmů, které hrají o titul. My už bysme měli rozdávat rozumy, učit mladý na tréninku, chodit na hřiště třeba jen když je potřeba, a my pořád válíme jako zamlada. Oba jsme v pohodě, což je určitě i zkušenostma, ale je to ostuda mladých, že máme takové postavení.

Tomáš Řepkafoto: ČTK/Tim Hales

V čem vidíte přednost toho druhého?

Horváth: Řepa má fantastickou kariéru. Hrál v Itálii, Anglii. Je to nekompromisní obránce, tvrdý, před ničím neuhne. A taky vůdce. Ikona Sparty, největší pojem.Řepka: Začnu slabinami, abych Horviho trochu nadzvedl. On jich nemá moc, jestli vůbec nějaké má. Trochu handicapem u něj je mírná nadváha, což neříkám nic tajného, Pavel si z toho sám dělá legraci. Pravou nohu má na opírání, ale to já mám zase tu levou, takže to je fifty - fifty. A ty přednosti? No těch je moc! Dává smysl hře, diriguje mužstvo. Plzeň je hlavně o Horvim.

Bitva Plzně se Spartou je šlágrem jara. Může tenhle zápas rozhodnout o titulu?

Horváth: Určitě ne. Tak to vnímá spíš veřejnost. I kdybychom ho vyhráli, pořád bude ve hře ještě dalších třicet bodů. Můžou rozhodnout maličkosti. Třeba relativně lehký zápas dvě kola před koncem, který nezvládnete. Ale těším se moc. Bude vyprodáno, hrajeme s dlouhodobě nejlepším českým mužstvem a chceme ho porazit.Řepka: Nemyslím si, že by přímo rozhodl, ale může to být důležitý krůček. Vítěze může posunout na vítěznou vlnu, poraženého přibrzdit. Taky podle mě rozhodnou hlavně další zápasy. Přál bych si, aby se rozhodlo až v samém závěru. Jsou to pro hráče i fanoušky větší nervy, ale minulý rok mi dal za pravdu, že jedni i druzí si pak titul víc vychutnají. Když uděláte titul pět kol dopředu, ty emoce nejsou pak takové.

Je teď Sparta ve větší psychické pohodě?

Horváth: Vzhledem k posledním výsledkům může být Sparta v pohodě, ale ani my jsme toho nezažili tolik špatného. Poslední nezdar jsme hodili za hlavu a jsme v klidu. Je ale fakt, že s bojem o titul mají sparťani daleko větší zkušenosti. My o něj v Plzni hrajem poprvé. Nechci křičet do novin, že ho vyhrajem, ale uděláme pro to všechno.Řepka: Jsme v pohodě, ale Plzeň nám určitě nedá nic zadarmo. Hrajou takovej nečitelnej fotbal. Mají hodně kvalitní fotbalisty a rychlé kluky. A hlavně tam je Horvi, kolem kterýho se všechno točí. Musíme si dát velký pozor na jejich rychlý přechod do útoku a nebezpečné brejky.

Pavel Horváthfoto: Právo/Jan Handrejch

Oba týmy jsou teď velcí rivalové. Sledujete toho druhého?

Horváth: Sparta je neodmyslitelná část mého života, protože jsem za ni odmala hrál. Nemůžu říct, že bych jí teď nějak přehnaně sledoval, ale vím, jak hraje, znám její výsledky. Největší hrůzu mi nahání Kweuke. Je dost velkej a těžko se mi bude bránit... Hlavně naše hlavičkový souboje by byly dobrý...Řepka: Pochopitelně se o výsledky zajímám, ale že bych seděl u televize, když hraje Plzeň, to zase ne. Třeba z jejich zápasu na Slovácku jsem viděl jen část druhé půle, protože jsme v té době měli trénink.

Myslíte si, že Plzeň řežou rozhodčí? V minulém kole ji na Slovácku poškodili.

Horváth: Když jsem viděl ty záběry, byl jsem naštvanej, ale nic s tím neudělám. Není to tak, že by byla Plzeň ubrečená, ale myslím, že by tohle by úplně stejně  naštvalo i Spartu nebo tým, který hraje o osmý místo. Můžem se na to dívat i tak, že nás ten člověk obral o peníze, který nejsou malý. Protože fotbal je i naše živobytí. Ale daleko víc bolí ta sportovní ztráta.Řepka: Nemyslím si, že by Plzeň někdo záměrně řezal. Pravda, ale je, že ten ofsajd, který je připravil na Slovácku o vítězný gól, rozhodně nebyl. Branka byla regulérní, v tom konkrétním případě bylo Plzni ublíženo, to ano. Na druhou stranu, měli dát penaltu, vedli by 2:1, byli by ve výhodě a třeba i vyhráli.

Reklama

Související témata: