Hlavní obsah

Brno - Olomouc 2:0Brno porazilo Olomouc a slaví první jarní výhru

MinutaMin. Tým Hráč Akce
33. Dostálek 1 : 0
63. Rýdel 2 : 0

PRAHA

Fotbalisté Zbrojovky Brno zvítězili v předehrávaném utkání 20. kola nejvyšší fotbalové ligy nad třetí Olomoucí 2:0. Hráči z moravské metropole získali první vítězství v jarní části sezóny. Skóre otevřel ve 33. minutě kapitán Richard Dostálek, na 2:0 zvyšoval ve druhé půli Filip Rýdel. Olomouc měla sice po většinu zápasu výraznou převahu, ztroskotala ale na nepřesné koncovce i na výborném výkonu domácího brankáře Krbečka. Brno se v tabulce posunulo na 14. místo o skóre před České Budějovice.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Radost fotbalistů Brna po brance do sítě Olomouce.

Článek

Taktickým záměrům obou soupeřů napovídalo už rozestavení. Kouč Brňanů Karel Večeřa nechal na hrotu útoku pouze Doška, zahustil střed hřiště a snažil se otupit olomouckou ofenzivu. Naopak trenér Hanáků Zdeněk Psotka spoléhal stejně jako v předcházejících zápasech na trojici útočníků.

Po většinu prvního poločasu měla Sigma výraznou územní převahu, k zakončení se ale dostávala většinou pouze z větší vzdálenosti a vyloženějším příležitostem chyběla přesnost. Už v 9. minutě se dostal za domácí obránce Doležal, proti kterému vyběhl brankář Krbeček. Doležal se pokusil přehodit gólmana lobem, ale minul cíl.

Pod tlakem hrající Brňané se pokoušeli o rychlé protiútoky, pouze Dostálek se ale při sólu dostal k přesnější střele, s kterou si Drobisz poradil. Po dvaceti minutách se vydal do útoku i olomoucký obránce Kučera, jenž zpětnou přihrávkou nabídl šanci Šultesovi. Ten se opřel do míče velkou silou a jeho pokus mířil nad branku. O čtyři minuty později v další slibné šanci měl pro změnu vychýlená mířidla Doležal.

Skóre otevřel Dostálek

Po dlouhých minutách strávených pouze na vlastní polovině se Brňané odhodlali k otevřenější partii. A odvaha se jim vyplatila: po Rýdlově rohovém kopu se dostal míč k volnému Dostálkovi, jenž střelou bez přípravy z deseti metrů překvapil brankáře Drobisze. Ten stačil míč na cestě do sítě pouze tečovat. V závěru poločasu opět Olomouc vystupňovala tlak. Blízko k vyrovnání měl Kučera, jehož střelu stihl Krbeček na poslední chvíli vyrazit.

Také po změně stran měla Sigma hru ve své režii a dál obléhala soupeřovu branku. Bojovně hrající domácí fotbalisté se statečně bránili, zaskakovali jeden za druhého. Pokud už olomoučtí fotbalisté zamířili mezi tyče, tak vynikl Krbeček.

Po svém dalším výpadu na polovinu soupeře si Brňané vybojovali v 63. minutě trestný kop ze vzdálenosti zhruba pětadvaceti metrů. Nabídku dokonale využil Rýdel, který svůj jubilejní stý ligový zápas oslavil parádní trefou přímo do horního růžku olomoucké branky. Drobisz se sice stačil do směru střely přemístit, na míč ale nedosáhl.

Po druhém gólu se fotbalisté Zbrojovky odhodlali k otevřenější partii. Předcházející ofenziva Hanáků totiž ztratila na síle. Na rozdíl od úvodní hodiny hry měli míč častěji v držení takticky dobře hrající Brňané, kteří už pozornou hrou zvrat nepřipustili.

První fotbalová liga, 20. kolo:
FC Zbrojovka Brno - SK Sigma Olomouc 2:0 (1:0)on-line
Branky: 33. Dostálek, 63. Rýdel. Rozhodčí: Damková - Jiřík, Handlíř. ŽK: Rýdel, Mitrovič (oba Brno). Diváci: 2872.
Brno: Krbeček - Husár, Simerský, Mitrovič, Hamouz - Rabušic (66. Folprecht), Rýdel, Dostálek, Borek, Kalabiška (77. Střeštík) - Došek (89. Šamánek). Trenér: Večeřa.
Olomouc: Drobisz - Janotka, Kučera, Škerle, Vepřek (82. Petr) - Bajer (74. Přikryl), Rossi, Hořava - Šultes, Ordoš (61. Navrátil), Doležal. Trenér: Psotka.

Reklama

Související témata: