Hlavní obsah

Sparťanský brankář Blažek: Neodvedli jsme dobrý výkon!

Mohl se přetrhnout, ale míč z kopačky Pavla Horvátha po přímém kopu plzeňského kapitána nad břevno nevytlačil. „Přitom šlo o jedinou pořádnou střelu. Domácí nás ničím nepřekvapili, ale s tím, co jsme předvedli, bylo nemožné pomýšlet na úspěch,“ nešetřil kritikou do vlastních řad brankář Sparty Jaromír Blažek po prohře v Plzni. Obhájce titulu nyní ztrácí na druhé pozici na vedoucí Plzeň pět bodů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Brankář Sparty Jaromír Blažek marně plachtí vzduchem, na střelu Pavla Horvátha z Plzně je krátký.

Článek

Zápas rozhodl přímý kop Pavla Horvátha, po jehož ráně šel míč za čáru a posléze vyletěl ven do hřiště. Věděl jste, jestli se jednalo o gól nebo jste vše zjistil až ze signalizace rozhodčího?

Při střele jsem viděl balón až v okamžiku, kdy vylétl nad zdí. Vyrazil jsem ho na břevno, pak šel za mě dolů. Jestli byl za čárou, jsem neviděl, protože jsem se snažil rychle dostat na nohy. Byl jsem trošku dezorientovaný a někdo křičel, ať hraju, tak jsem míč plácnul na roh.

Překvapila vás Plzeň hrou, kterou praktikovala?

Měli myslím jedinou střelu na branku... Stačila jim jediná standardní situace po naší chybě, což je hodně smutné. Nečekali jsme od domácích hráčů nic zvláštního, což se naplnilo. My jsme prostě neodvedli dobrý výkon. Respektive to, co jsme v Plzni vyprodukovali, je jednoduše málo, abychom mohli soupeře porazit.

Zatímco po přestávce se výkon Sparty zlepšil, v prvním poločase vaši spoluhráči v poli působili hodně nejistě, jejich hra byla bez nápadu. V čem byl problém?

Někteří kluci prostě nevěděli, o co jde. Neuvědomili si důležitost zápasu. Do přestávky jsme neměli bojovnost a nasazení na úrovni, kterou potřebujete k zisku titulu. Proč jsme však zaostávali, si vysvětlit nedokážu.

Koho konkrétně máte na mysli?

Tak třeba Leo Kweuke a Abena...

Mohou na ně starší hráči během zápasu působit?

To moc nejde. Ale o půli jsme si v kabině dost důrazně řekli, co je ve hře. Po přestávce se všechno trošku zlepšilo. Jenže náš tlak byl jalový.

Jaké byly pokyny do druhého poločasu?

Na hřiště šel Tomáš Pekhart. On a Leo Kweuke měli dostávat centry. Jenže míčů do pokutového území domácích moc nešlo. Nechápu, proč tam centry nelétaly podle pokynu. Respektive, proč jich bylo tak málo.

Po vypršení dvojzápasového trestu za start v přípravném utkání v době reprezentačního srazu, z něhož byli omluveni, se do utkání mohli zapojit útočníci Václav Kadlec a Tomáš Pekhart. Byli posilou pro ofenzivu Sparty nebo jste od nich čekal více?

Tomáš měl jednu nebo dvě hlavičky, nedostal moc míčů. Nic bych mu nevyčítal. Vencovi se moc nedařilo. Ale na zevrubnější hodnocení je třeba se zeptat jinde...

V poslední minutě jste zahrávali rohový kop. Zdálo se, že se chystáte vběhnout podpořit vaše spoluhráče do pokutového území Plzně, ale nakonec jste zůstali na polovině. Proč?

Byl jsem rozběhnutý, ale v jednu chvíli se mi zdálo, že kluci chtějí rozehrát balón nakrátko, tak jsem se zastavil. A když jsem pak vyhodnotil situaci, už měl Martin Zeman míč připravený a já bych před plzeňskou branku doběhnout nestačil.

Před zápasem v Plzni jste na soupeře v čele ligové tabulky ztráceli dva body, nyní je rozdíl pětibodový. Jde o hodně velkou ránu pro psychické rozpoložení vašeho týmu?

V průběhu podzimu jsme měli manko dvanáct bodů a dokázali jsme deset smazat. Zbývá deset kol, tedy třicet bodů. Každopádně je jasné, že musíme spoléhat na klopýtnutí Plzně a sami si nemůžeme žádné dovolit.

Vaši spoluhráči nasbírali v utkání šest žlutých karet. Je to reálný obraz tvrdosti zápasu?

Rozhodčí Zelinka je známý tím, že dává hodně karet. Některé však byly důsledkem naší hlouposti, nikoliv bojovnosti.

Reklama

Související témata: