Hlavní obsah

Vyšlo nám všechno, do čeho jsme kopli, popsal Lafata kanonádu Jablonce

Josef PešoutPrávo

Střelecká exploze v podobě sedmi gólů dovedla fotbalisty Jablonce k jasnému vítězství nad neškodným a školácky působícím týmem Hradce Králové. Severočeši vyhráli pošesté v řadě a celkově podeváté z posledních deseti duelů a na třetím místě tabulky ztrácejí na druhou Spartu jen čtyři body.

Foto: Radek Petrášek

David Lafata

Článek

Hattrickem se na výsledku podílel jablonecký útočník David Lafata, který má na jaře neskutečnou formu. Povedlo se mu totiž vsítit tři góly v jednom zápase už podruhé během tří kol.

„Jsem rád, že na zápase byla i manželka s dětmi a sdílejí radost se mnou. Nejvíc mě těší velmi dobrý výkon celého týmu. Dali jsme gól z první šance a od té doby nám vyšlo všechno, do čeho jsme kopli. Bylo neuvěřitelné, že jsme ve třiatřicáté minutě vedli 5:0. To se hraje parádně. Vůbec jsme nepolevili a měli jsme pořád chuť do útočení. Vítězství je zároveň důkazem kvalitní přípravy,“ líčil kanonýr, který má na svém kontě už jedenáct tref a výrazně se hlásí do boje o titul krále ligových střelců.

„Vyrovnal jsem podzimní bilanci Tomáše Pekharta, kterou dosáhl v našem dresu. Snad jsem od něj převzal na jaře štafetu, ale za střeleckým klubovým rekordem se nehoním. Přesto věřím, že ve zbývajících deseti kolech ještě nějaký gól přidám,“ tvrdil Lafata.

Čím si vysvětluje fantastický jablonecký úvod jara s devíti body při souhrnném skóre 11:0? „Nastartovalo nás vítězství 3:0 nad Libercem, po němž jsme si začali výrazně věřit. Vždycky říkám, že dobrý centr je půl gólu a ve všech třech jarních kolech nám tahle symbióza vycházela. Krásné přihrávky před branku umí poslat Honza Kovařík nebo Karel Piták. A na útočnících je, abychom je proměňovali,“ zamýšlel se střelec.

O jabloneckém cíli pro zbytek jara má jasno. „Jdeme za tím, abychom skončili do třetího místa v tabulce. Pro to chceme udělat maximum. Ideální by bylo, abychom příště zvládli zápas na Slovácku a šli po reprezentační přestávce v dobrém rozpoložení do bitvy se Spartou,“ dodal Lafata.

Třešňák: Druhý start a první gól

Fotbalový útočník Lukáš Třešňák se hned při svém druhém startu za Jablonec dočkal vstřeleného gólu. „Minule proti Bohemians 1905 jsem nastoupil k premiéře až na poslední minutu, takže to moc nepočítám. Proti Hradci jsem šel na hřiště šestnáct minut před koncem za rozhodnutého stavu a chtěl jsem si i ten nedlouhý časový úsek užít. A že jsem se střelecky prosadil brankou na 7:0, tak to bylo něčím navíc,“ usmíval se fotbalista, který na severu Čech hostuje z pražské Sparty. „Jasnou jedničkou v jabloneckém útoku je David Lafata, od něhož se mám co učit. Vážím si toho, že jsem si zahrál vedle něj,“ pravil Třešňák.

Hráči Hradce neměli k totálnímu propadáku vysvětlení. „Nevím co na to říci. To byl hrozný sešup. Ani jsme se nenadáli a prohrávali jsme 0:5. Asi jsme se báli už předem,“ kroutil hlavou záložník Filip Klapka, který až do loňského léta strávil šest let v Jablonci.

Dres Severočechů v minulosti oblékal i brankář Lukáš Zich: „Dostat sedm gólů, to se nedá omluvit.“ Trenér Václav Kotal klopil zrak: „Znali jsme samozřejmě sílu soupeře, ale vůbec jsme ho nedokázali eliminovat. Neuhlídali jsme ve středu pole Pitáka s Jarolímem, kteří tvořili hru a ještě sami skórovali. A Lafata byl rovněž k neudržení. Mnoho nescházelo, aby ten svůj hattrick vylepšil ještě o další branku.“

Reklama

Související témata: