Hlavní obsah

Lafatovy gólové hody mě nepřekvapují, říká jablonecký kouč Komňacký

Na vlně euforie se veze fotbalový Jablonec, který zažívá neuvěřitelný vstup do jara. Po přesvědčivých výkonech nastřílel už jedenáct gólů a žádný neinkasoval, a to vše při plném zisku devíti bodů. Trenér František Komňacký přesto nepropadá přehnané euforii...

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér fotbalistů Jablonce František Komňacký

Článek

V čem tkví současné kouzlo Jablonce?

Už na podzim jsem říkal, že naše mužstvo má svou kvalitu a zároveň vytvořené podmínky k tomu, aby patřilo do elitní pětky v tabulce. Proti Hradci Králové jsme svou převahu vyjádřili i sedmi góly. Ale k herní jistotě jsme přidali i vůli, sebevědomí a ukázalo, že tým produkuje svůj styl. Na druhou stranu poslední úspěšné výsledky nepřeceňujeme.

Co je potřeba k tomu, abyste se trvale usadili v popředí tabulky?

Porážet mužstva z druhé poloviny ligového žebříčku a potrápit největší favority. Zápasy se Spartou a Plzní nás teprve čekají a v nich se odhalí opravdová úroveň Jablonce.

Jistě máte radost z nevídané střelecké fazóny Davida Lafaty, který během tří jarních kol nasázel dva hattricky. Je i pro vás největší osobností jara?

Asi ano. David Lafata dlouhodobě prokazuje, že je střelcem a typickým gólovým hráčem. Ale pro mě jeho výkony nejsou novinkou, nebo překvapením. Znám ho tři roky ze společného působení v klubu a vím, co v něm je. V zápasech se soupeři, kteří nejsou zrovna jistí v defenzivě, se dokáže uplatnit svým důrazem a pracovitostí.

Dovedete si představit, že se stane králem ligových střelců?

Proč ne? Za to se sice neudělují žádné body, ale pro něj i tým by to bylo velmi příjemné. Já se na jeho hru dívám i z pohledu asistenta u reprezentace. A myslím, že je v ideálním fotbalovém věku, kdy by se mohl prosadit i v národním týmu.

Jaká je ve vašem celku úloha Třešňáka a Hejdy, kteří od jara hostují ze Sparty?

V našem kádru není žádný hráč jen do počtu. I tito dva mají svou kvalitu. Nenaskakují sice do zápasů hned od začátku, ale jsou platní i z pozice střídajících. Jsem rád, že k nám přišli.

Na druhou Spartu ztrácíte čtyři body. Budete ji honit v boji o stříbrnou příčku?

V dalších kolech se k ní můžeme přiblížit. Ale naší prioritou je uhájení aktuálního třetího místa.

Reklama

Související témata: