Hlavní obsah

Brankář Vaniak je rád, že se s Olomoucí mohl rozloučit nulou

OLOMOUC

Pro fotbalového brankáře Martina Vaniaka to byla nejspíše prvoligová derniéra na stadionu v Olomouci. Čtyřicetiletý veterán v ní dnes v utkání 21. kola nejvyšší soutěže pomohl Slavii k bezgólové remíze a prodloužení jarní neporazitelnosti na čtyři zápasy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Brankář Slavie Martin Vaniak.

Článek

"Je úžasné, že jsem si tady mohl ještě zahrát. Když jsem dostal v prosinci od trenéra zprávu, strašně jsem si přál, abych si tady mohl zachytat a jsem šťastný, že se mi to vyplnilo. Bod je třešnička na dortu," radoval se Vaniak.

Rodák z Ústí nad Labem v modrobílých barvách Sigmy před dvaceti lety právě na Andrově stadionu odstartoval svou prvoligovou kariéru. "Začínal jsem ještě ve federální lize. Je to dvacet let. Dneska tu je krásný stadion a nejlepší tráva v lize. Moc jsem se na ten zápas těšil," řekl Vaniak.

Nejstarší hráč první ligy měl v úmyslu dokončit sezonu už jen coby náhradník pro případ zranění někoho z dalších brankářů, ale v zimě se situace změnila a trenér Michal Petrouš si zkušeného brankáře ponechal pro jaro jako jedničku. "Přišel jsem jenom na výpomoc. Pokud bude Slavia zachráněná, jdu z brány ven a bude se muset hledat nový gólman na příští sezonu," je smířený s realitou.

Zápas byl otázkou prestiže

Zápas v Olomouci pro něj ale byl otázkou prestiže. "Já tady žiju, mám tu hrozně přátel a kamarádů. Půjdu na kafe, a mám tam pak poslouchat ty hecovačky? Teď si to kafe můžu v klidu dát," vyprávěl před novináři rozesmátý Vaniak.

Bezbranková remíza je podle něj spravedlivá. "Měli jsme ohromnou šanci, bohužel Karol Kisel ji neproměnil. I Olomouc ale měla šance, taky nedala. Je hodně nebezpečná, má šikovné hráče a dobrý vířivý pohyb, kterým dokáže soupeře rozebrat. Bod je dobrý," dodal Vaniak.

Reklama

Související témata: