Hlavní obsah

Slavia se bodů navíc nedočká, zápas s Brnem se kontumovat nebude

PRAHA

Ačkoliv s Brnem na úvod jara remizovali 1:1, fotbalisté Slavie měli naději, že za tento zápas získají tři body. Svaz totiž dva týdny šetřil podezření, že hostující Matijas Pejič nenastoupil s registrací současné Zbrojovky, ale se starým průkazem znějícím ještě na 1. FC Brno. Ředitel oddělení profesionálního fotbalu Ivo Lubas nakonec rozhodl, že se výsledek kontumovat nebude a zůstává v platnosti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Duel Slavie s Brnem nebyl kontumován.

Článek

Verdikt zní trochu šalamounsky. K administrativnímu pochybení v případu Pejič podle šetření svazu došlo, ale ne takovému, které by mělo mít za následek kontumaci. Proto výsledek zápasu Slavia - Brno 1:1 zůstává v platnosti.

„Možná, že se na první pohled mohlo zdát vše jednoduché, ale ukázalo se, že tomu tak není. Bylo potřeba pečlivě zvážit, co jednotlivé předpisy znamenají, a to jak z hlediska litery, tak i ducha,“ předeslal Ivo Lubas, ředitel oddělení profesionálního fotbalu.

„Po konzultaci s odborníky, z nichž někteří se přímo podíleli na vytváření zmíněných předpisů, jsme došli k závěru, že se nejedná o pochybení, které by mělo za následek herní důsledky, tedy kontumaci.“

Chybující funkcionáři půjdou před disciplinárku

Lubas zveřejnil na svazových stránkách rozsáhlé „Rozhodnutí“, z něhož plyne, že se jedná o administrativní pochybení, které bude mít pouze důsledky pro činovníky, kteří se na něm podíleli. „Hráč však byl po celou dobu veden v centrálním registru svazu u jednoho klubu, což je podstatné. Registrační řád ČMFS říká, že rozhodující je registrace v centrálním registru ČMFS,“ poukazuje Lubas, který chybující funkcionáře brněnského klubu předává k šetření disciplinární komisi.

Pejič paradoxně nastoupil až v poslední minutě, podle slávistů však neměl na svém registračním průkazu současný název klubu Zbrojovka Brno. Brňané jakékoliv pochybení odmítali, stejně jako rozhodčí, kteří musejí průkazy před každým zápasem kontrolovat.

Lubas zjistil, že Pejič měl v Edenu skutečně registrační průkaz vedený na předchozí název klubu 1. FC Brno. Funkcionáři brněnského klubu ho totiž po návratu hráče z hostování v bosenském Orasje nevyměnili za průkaz nesoucí aktuální název Zbrojovka.

To však podle ředitele není důvod ke kontumaci. „Odpovědní funkcionáři pochybili. Je však nutno sankcionovat je jinými způsoby postihu, nikoli však vyhlášením kontumačního výsledku,“ rozhodl Lubas.

Reklama