Hlavní obsah

Sparta padla v Jablonci a k titulu má hodně daleko, Bohemians vyhráli v Příbrami

PRAHA

Statistika nuda je, má však cenné údaje. A fakt, že Jablonec na Spartu doma umí, platí už léta. V sobotu Severočeši díky dvěma trefám Jana Vošahlíka přehráli pražského rivala 2:1 a sen letenského týmu o obhajobě titulu dostal další přesný direkt. V dalších sobotních střetnutích odvezli Bohemians 1905 tři body z Příbrami a ostravský Baník doma ukopal bezbrankovou remízu s Libercem.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Bývalý hráč Jablonce Tomáš Pekhart v dresu Sparty Praha. V sobotu by možná trikot nejraději opět vyměnil...

Článek

Jen jednou dokázala Sparta za posledních sedm let v Jablonci vyhrát, ve třech z posledních čtyř duelů vyšla dokonce střelecky naprázdno. Tentokrát ale nastupovali Letenští s jasným imperativem: bezpodmínečně bodovat, dovolit další navýšení pětibodového manka na vedoucí Plzeň rovná se konec nadějí na obhajobu titulu.

Jenže Jablonec na přání soupeře nebral žádné ohledy. Do utkání vstoupil s viditelnou chutí a už v 11. minutě Střelnice jásala, když Vošahlík po Lafatově centru trefil přesně. Za necelé tři minuty ovšem bylo vyrovnáno. Podaný si šikovně naběhl za obranu a po přesné střele po zemi mohl slavit premiérový gól v Gambrinus lize. Do poločasu si obě strany vypracovaly další šance, skóre se už ale neměnilo.

Při utkání 22. kolo první fotbalové ligy FK Baumit Jablonec - AC Sparta Praha 2. dubna v Jablonci nad Nisou se fanoušci Sparty potkali i s hasiči.foto: ČTK/Radek Petrášek

Do druhé půle vstoupil Jablonec aktivněji a v 65. minutě přišel rozhodující okamžik. Blažek neudržel střelu Lafaty a dobíhající Vošahlík při ostrém souboji s Pamičem doklepl balón do sítě. Spartě se i přes enormní snahu vyrovnání nepodařilo a vedoucí Plzeň tak v nedělním duelu v Ústí nad Labem může navýšit svůj náskok v čele tabulky už na osm bodů. Jablonec naproti tomu neprohrál už dvanáct zápasů a upevnil svou pozici na třetí příčce se ztrátou tří bodů na Spartu.

Bohemka je už šestá

Fotbalisté Příbrami nastoupili do 16 hodin doma proti Bohemians 1905 s vědomím šestizápasové domácí série bez prohry a nutností získat za každou cenu alespoň bod, který by měl pro Středočechy cenu zlata. Jenže proti Pražanům, kteří se na jaře prezentují slušnou formou, se bezzubí domácí prosadit nedokázali.

Nikterak záživný fotbal zkažený mnoha nepřesnostmi rozhodl v 77. minutě důraz hostujícího celku. Příbramský gólman Hruška ve vzdušném souboji se Škodou srazil míč přímo na kopačky volného Barteka, který bez problémů vsítil jediný gól utkání. Bohemians se tak dočasně vyšvihli na šestou příčku tabulky před Teplice, Příbram naopak zůstala pouhé tři body od sestupové pozice.

Plán Baníku nevyšel 

Ostravský Baník v sobotu přivítal doma na Bazalech Liberec a s ohledem na stejný bodový problém jako Příbram byl jeho hlavním cílem zisk maximálního počtu bodů. Jenže v průměrném utkání s minimem šancí se nakonec oba celky rozešly bezbrankovou remízou. V prvním poločase měli domácí mírně navrch, Neves ale velkou šanci proměnit nedokázal, na druhé straně nemířil přesně Štajner.

Druhá půle patřila pro změnu hostům, ranám Váchy a Breznaníka se ale postavily do cesty tyče a na změnu skóre nestačilo ani několik dalších slibných šancí hostů. Liberec tak zůstal na osmé příčce tabulky, Baník se posunul na 11. místo před Příbram a od pásma sestupu jej dělí čtyři body.

Fotbalová Gambrinus liga - 22. kolo
Pátek
Mladá Boleslav - Olomouc 2:0
Sobota
Příbram - Bohemians 1905 0:1 (0:0)on-line
Branka: 77. Bartek.
Ostrava - Liberec 0:0on-line
Jablonec - Sparta 2:1 (1:1)on-line
Branky: 11. Vošahlík, 66. Vošahlík - 13. Podaný.

Reklama