Hlavní obsah

Plzeň opět deklasovala Ústí a vede ligu už o osm bodů, Slavia s Hradcem bez branek

PRAHA

Dvě branky chyběly, aby zopakovali podzimní sedmigólovu kanonádu. Fotbalisté Plzně nicméně dali v nedělním duelu 22. kola s Ústím nad Labem jasně najevo, kdo je v lize pánem. Západočeši v teplickém azylu posledního celku tabulky zvítězili jednoznačně 5:0 a po sobotním zaváhání Sparty vedou ligu už o osm bodů. Předposlední Brno doma prohrálo 0:1 s Teplicemi a souboj dvou celků bojujících taktéž o ligové bytí - Budějovic a Slovácka - skončil bezbrankovou remízou. V posledním utkání kola uhrál Hradec Králové remízu 0:0 na hřišti Slavie.

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Marek Bakoš (uprostřed v červeném dresu) střílí první gól Plzně v duelu s Ústím nad Labem.

Článek

Plán Ústí pokusit se zaskočit lídra nehrajícího v takové fazóně jako na podzim vzal za své už v první půli. Sebevědomým Západočechům totiž stačily pouhé tři minuty k otevření skóre, když po rohu hlavičkoval přesně Bakoš. Týž hráč pak ve 40. minutě využil fatálního zaváhání domácího gólmana Vorla, který jej při pokusu o odehrání míče trefil, plzeňský záložník nešťastného brankáře obešel a bez problémů zakončil do prázdné branky. A těsně před koncem první půle to bylo 0:3, když po Rezkově úprku přes polovinu hřiště využil zpětné přihrávky na hranici šestnáctky nabíhající Petržela, který přesně zavěsil do levého horního rohu.

I v průběhu druhé půle si Plzeňští vypracovali řadu šancí, ujal se až průnik Koláře v 82. minutě, jenž zleva přihrával před branku volnému Bystroňovi, pro nějž nebyl problém zvýšit vedení hostů. A nakonec bylo vyslyšeno i volání plzeňského sektoru 'Bůr, bůr', v poslední minutě utkání totiž Petržela našel pěknou přihrávkou Ďuriše, který bez potíží uzavřel účet.

Šilhavého křeslo se třese dál  

Brno potvrdilo smutnou bilanci a osmý rok v řadě nedokázalo Teplice obrat doma o tři body. Přitom Zbrojovka nebyla horším týmem, naopak. Domácí měli po celý zápas víc ze hry, vypracovali si víc šancí, ale zcela selhali v koncovce. Rozhodla tak až hlavička Rosy po rohovém kopu, který v brněnské obraně dokázal vyskočit nejvýš a poslal míč za záda bezmocného brankáře Krbečka.

Teplický Antonín Rosa (vlevo) a Michael Rabušic z Brna hypnotizují letící míč v utkání 22. kola.foto: ČTK/Igor Zehl

Ani v osmém utkání v řadě nedokázali zvítězit fotbalisté Českých Budějovic a i pro to zůstávají třetím nejohroženějším týmem ligy. V nikterak atraktivním duelu se Slováckem Jihočeši hráli i za kouče Jaroslava Šilhavého, který od vedení klubu dostal jasný vzkaz: buď úspěch proti Slovácku a příští týden s Ústím, nebo konec.

Hráči Slovácka ale po celý zápas vytvářeli obraz hry, takticky bránili a nedovolili domácím skórovat. Celek z jižní Moravy tak v tabulce přeskočil Příbram a na 12. příčce má 23 bodů, stejně jako jedenáctá Ostrava. Budějovice zůstaly čtrnácté s 21 body a od sestupového pásma je dělí dva body.

Slavia zůstává na jaře neporažená

Bez branek skončil i poslední nedělní duel Slavie s Hradcem Králové. V přímém souboji o devátou příčku si ani jeden z celků nedokázal vytvořit stoprocentní šanci a oba soupeři se stejně jako na podzim rozešli s výsledkem 0:0. Slavia ani v pátém utkání jarní části sezóny nepoznala hořkost porážky, Hradci se pro změnu podařilo zastavit sérii pěti venkovních porážek a navíc poprvé v samostatné lize bodoval v Edenu.

Fotbalová Gambrinus liga - 22. kolo
Pátek
Mladá Boleslav - Olomouc 2:0
Sobota
Příbram - Bohemians 1905 0:1
Ostrava - Liberec 0:0
Jablonec - Sparta 2:1
Neděle
Ústí nad Labem - Plzeň 0:5on-line
Branky: 3. Bakoš, 40. Bakoš, 45. Petržela, 82. Bystroň, 90. Ďuriš.
Č. Budějovice - Slovácko 0:0on-line
Brno - Teplice  0:1on-line
Branka: 85. Rosa.
Slavia - Hradec Králové 0:0on-line

Reklama