Hlavní obsah

Jablonec - Sparta 2:1Jablonecký Vošahlík sestřelil Spartu, které se tak titul ztrácí před očima

MinutaMin. Tým Hráč Akce
11. Vošahlík 1 : 0
14. Podaný 1 : 1
66. Vošahlík 2 : 1

JABLONEC

Stíhací jízda fotbalistů Sparty za vedoucí Plzní se nekoná. Pražané ve 22. kole Gambrinus ligy prohráli 1:2 v Jablonci. Zůstali tak pět bodů za vedoucí Viktorií, která v neděli nastoupí na hřišti posledního Ústí nad Labem a má reálnou šanci utrhnout se v čele tabulky již o osm bodů! Jablonec už neprohrál dvanáct kol a potvrdil tradici posledních let, že se Spartou se mu doma daří. Oba góly vítězů dal Vošahlík.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Ondřej Vaněk (vlevo) z Jablonce a Kamil Vacek ze Sparty Praha.

Článek

Favorit šlágru kola nebyl tak jednoznačný. Druhá Sparta sice měla na třetí Jablonec náskok šesti bodů, její bilance na Střelnici však byla varující. Z posledních sedmi utkání tady dokázala vyhrát jen jednou, jinak si připsala jen dvě remízy a čtyři porážky s pasivním skóre 5:10. Jablonec se navíc pyšnil sérií 11 ligových zápasů bez porážky (bilance 9-2-0, skóre 31:7, 29 bodů) a naposledy vyšel naprázdno 26. září v Českých Budějovicích...

Letenští však vzhledem k pětibodové ztrátě na vedoucí Plzeň potřebovali na horké půdě vyhrát. „Je čas nepříznivou bilanci v Jablonci změnit,“ velel letenský kouč Jozef Chovanec.

Gólů padá na jaře na Střelnici víc než dost a ani tentokrát na ně diváci dlouho nečekali. Domácí kanonýr Lafata se již v 11. minutě zbavil Brabce, ideálně odcentroval a Vošahlík hlavou otevřel skóre. Jablonečtí se ovšem radovali z vedení jen tři minuty. Pak si Podaný zaběhl za obranu, sám před Valešem zachoval chladnou hlavu a střelou po zemi zaznamenal svůj první ligový gól.

Další minuty první půle už patřily znovu Severočechům. Při střelecké chuti byl Vošahlík, velkou šanci měli Lafata s Pitákem, z voleje pálil Jablonský. Až tři minuty před přestávkou se na druhé straně utrhl Podaný, šel znovu sám na gólmana, při pokusu o hokejový blafák ho však tentokrát Valeš bravurně vychytal.

Domácí byli i ve druhém poločase aktivnější, Blažka střelami zdálky ohrožovali Vaněk, Loučka a Jablonský.

Klíčový moment přišel v 65. minutě. Jablonecký Drsek stáhl ve vápně Kweukeho, hrálo se však dál. Hned z protiútoku Lafata prostřelil Blažka, dobíhající Vošahlík povalil Pamiče a dal svůj druhý gól v utkání. Spartě nepomohlo ani nasazení dalších dvou útočníků Kadlece a Keriče. Její sen o obhajobě titulu se posouvá do sféry teorie...

Baumit Jablonec - Sparta Praha 2:1 (1:1)
Branky: 11. a 66. Vošahlík - 14. Podaný. Rozhodčí: R. Hrubeš - Mencl, Ubias. ŽK: Vošahlík, Lafata - Řepka, Blažek, Zápotočný. Diváci: 6056.
Jablonec: Valeš - Eliáš, Drsek, Beneš, Jablonský - Loučka - Vošahlík (88. Třešňák), Jarolím (90. Kocourek), Vaněk (68. Hejda), Piták - Lafata. Trenér: František Komňacký.
Sparta: Blažek - Zápotočný, Brabec, Řepka (86. Zeman), Pamič - Vacek, Matějovský, Kladrubský (69. Kerič), Podaný (69. Kadlec) - Pekhart, Kweuke. Trenér Jozef Chovanec.

Reklama

Související témata: