Hlavní obsah

Vzdorovat Plzni? Jako závodit s wartburgem ve formuli, ucedil po debaklu kouč Ústí

TEPLICE

Možná i nebesa sparťanští hráči vzývali a po sobotním kolapsu v Jablonci úpěnlivé prosby k Ústí vysílali, aby Plzeň zastavilo a jim tak v honbě za titulem pomohlo. Samozřejmě marně. Pochopitelně zbytečně. „Stejná představa, jako chtít závodit s wartburgem ve formule jedna,“ ucedil kouč posledního týmu tabulky Svatopluk Habanec, jenž musel v konfrontaci se Západočechy překousávat už druhý debakl. Na podzim sedmigólový, teď pro změnu milosrdnější pětibrankový...

Foto: Libor Zavoral, ČTK

Sklopená hlava brankáře Ústí Michala Vorla jasně naznačuje, jak střetnutí s Plzní dopadlo.

Článek

Naivita třeba jen doufat, že poslední celek tabulky ligového lídra zastaví. Že vyslyší modlitby z Letné. Že ho potrápí a možná i o body obere

Vorel: Sparta nás vůbec nezajímá

„Nás nějaká Sparta navíc vůbec nezajímá. Hrajeme o sebe. O body, které potřebujeme, o ligové přežití, jehož se stále nevzdáváme,“ odmítl ústecký gólman Michal Vorel byť třeba jen připustit, že by sparťanské prosby mohly motivovat jeho mančaft víc než v jiném zápase. Proti Plzni tomu bylo právě naopak. První inkasovaný gól po trestuhodném zaváhání celé domácí obrany, druhý po neskutečné Vorlově minele. Místo aby odkopl balón, napálil ho rovnou do Bakoše, který střílel do prázdné brány.

„Neměl jsem kouzlit, měl jsem míč odkopnout rovnou. Ale může se někdo divit? Z pěti zápasů čtvrtý kondiční, kdy nevím kam dřív. Valilo se to na mě zleva zprava, po zemi i vzduchem,“ přiznával Vorel, že se Západočechy neměli sebemenší nárok.

Horváth: To fanoušci pochytili v Turecku

Však také plzeňští fanoušci po pětibrankové výhře v ochozech teplických Stínadel nadšeně skandovali: Viktorka, šampión, Viktorka, šampión! „To pochytili, když jsme hráli pohárovou odvetu v Turecku. Tam se to volá na každé mužstvo. Pokřik, který vůbec nic neznamená,“ bránil se kapitán ligového lídra Pavel Horváth třeba jen nakousnout téma titul.  A to přesto, že náskok jeho týmu na druhou Spartu už zase narostl na osm bodů. Osm kol před koncem soutěže k tomu!

Pavel Horváth oslavuje s fanoušky výhru nad Ústím.foto: Právo/Milan Malíček

„Ale my jich měli na podzim k dobru už i dvanáct. Pravdou ovšem je, že právě proto jsme teď poučenější,“ přiznal nakonec, že osmibodové aktivum na letenský tým znamená pro něho i spoluhráče hodně.

Vrba: Pod tlakem je teď Sparta

„Jaké osmibodové? Sparta musí přece získat o devět bodů víc než my. Nemůže si už dovolit žádný zápas ztratit, musí jen a jen vyhrávat a přitom mít v merku nejen nás, ale i Jablonec, který hraje na jaře asi v nejlepší formě ze všech mančaftů a dotahuje se na ni. Nic příjemného,“ rozjasnila se tvář sběratele mistrovských titulů na plzeňské lavičce Pavla Vrby. „Nám naproti tomu nemusí některý zápas vyjít a přitom budeme mít náskok pořád,“ připomněl plzeňský trenér.

Jenže jaro Plzni nadmíru vychází. I proto její náskok opět narostl na osm bodů, takže nad pražskou Letnou se stahují chmury.

Trenér Plzně Pavel Vrba jako by naznačoval: Před Spartou už jsme tááákhle daleko.foto: Právo/Milan Malíček

„Stabilizovali jsme kádr, neboť mám patnáct, šestnáct kvalitních hráčů, z nichž každý může nastoupit v základní sestavě, s příchodem nového majitele se stabilizovala i situace v klubu, což se samo sebou na výsledcích a postavení odráží,“ argumentoval Vrba, proč tažení jeho týmu pokračuje a náskok zase narůstá.

„A to se píše a mluví o tom, že nemáme takovou formu jako na podzim. Pro mě je fantastické nemít formu a získat v pěti zápasech třináct bodů. Nemluvě o tom, že na Slovácku jsme o dva přišli tak nějak podivně, takže jsme jich mohli mít patnáct,“ neopomněl připomenout, že jarní tažení jeho týmu kopíruje podzimní spanilou jízdu, na níž zaznívaly samé oslavné ódy.

Reklama

Související témata: