Hlavní obsah

Kouč Plzně Vrba tlačenku ochutnal, pochválil a hned ji hráčům zakázal

Jen zíral, když vpadl do kabiny. Na stole voňavá sekaná, klobásy, dokonce i nakrájená tlačenka. Ochutnal, tlačenku pochválil, hned však zazněl striktní imperativ. "Kuřata a pizza povolena, ale takovéto lukulské hody jsem tady viděl poprvé a naposledy." Trenér plzeňských fotbalistů Pavel Vrba přiznává, že hráčům uzdu trochu povolil. Možná i proto pohoda, která v jeho týmu vládne. Zřejmě i proto jarní tažení a zisk třinácti bodů. A také náskok na druhou Spartu, jenž neustále narůstá.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tak oni do sebe ládují sekanou, klobásy a tlačenku, nestačil se divit plzeňský kouč Pavel Vrba.

Článek

Osm kol před koncem soutěže máte na Spartu už zase osmibodový náskok. Je vůbec ještě možné, abyste s Plzní na mistrovský titul nedosáhl?

Možné je všechno. Stačí nevyhrát tři zápasy, které Sparta vyhraje.

To mluvíte vážně? Opravdu takovouto fikci připouštíte? Vždyť ve váš prospěch mluví vlastně devět bodů, protože i vzájemné zápasy se Spartou máte lepší...

Ale pořád se ještě hraje o čtyřiadvacet bodů. A my už měli v průběhu soutěže dokonce dvanáctibodový náskok, který se nakonec smrsknul na pouhé dva body. Ještě že jsme jarní duel se Spartou zvládli a zase jí odskočili.

Po sparťanské prohře v Jablonci jste odskočili Pražanům ještě víc, neboť jste podobně jako na podzim rozstříleli Ústí. Přitom se spekulovalo, že by na váš tým mohl dopadnout stres z toho, že máte možnost nasadit k trháku. Vždyť vlastně poprvé v průběhu soutěže jste věděli, jak Sparta hrála a jak se tudíž musíte zachovat vy, neboť až dosud měli podobnou výhodu Pražané.

Já víc než Spartu sleduji soupeře, kteří nás čekají. Teď je to konkrétně Jablonec.

Takhle daleko už jsme před Spartou, jako by naznačoval trenér Plzně Pavel Vrbafoto: Právo/Milan Malíček

Jaký dojem ve vás jeho jarní tažení zanechává?

Hraje ve vynikající formě a proto vzájemná konfrontace dvou mužstev, která získala na jaře třináct bodů, ukáže, kdo je schopen dál držet vysoko nasazenou laťku.

A když i tento duel v příštím kole zvládnete?

Pak se odrazíme do údobí, kdy se začneme bavit o konkrétních cílech.

Tedy o titulu, protože každý jiný cíl by byl za panující konstelace asi pro Plzeň rozčarováním?!

I o titulu.

Připustíte přitom i fakt, že ve váš prospěch mluví i relativně lehčí rozlosování, jež na váš tým v nejbližších kolech čeká?

Pochopitelně, protože los máme skutečně relativně lehčí než Sparta. Hrajeme doma s Jabloncem, v Příbrami, doma se Slavií a v Brně, zatímco na Spartu čeká pražské derby se Slavií, zápas v Mladé Boleslavi, duel s Olomoucí a cesta do Teplic. A zatímco my víme, že když nějaké střetnutí nezvládneme, pořád si náskok udržíme, Sparta musí vyhrávat neustále. Nesmí ztratit ani bod, protože jsme ji dostali pod tlak nejen my, ale i Jablonec, jenž se na ni dotahuje.

I proto taková pohoda, která ve vašem mužstvu vládne?

Na ni má vliv víc faktorů. Kvalitní a stabilizovaný kádr patnácti, šestnácti hráčů, z nichž každý může nastoupit v základní sestavě, atmosféra v klubu, která se po příchodu nového majitele rovněž stabilizovala, jarní bilance samozřejmě také. Dočítat se a slyšet, že nemáme takovou formu jako na podzim a přitom získat v pěti zápasech třináct bodů, to je přece fantastické. A to pomíjím zápas na Slovácku, takže my jich vlastně uhráli patnáct.

Pavel Horváth (vlevo) je pro nás skutečně ohromně důležitý, přitakává trenér Pavel Vrba.foto: Právo/Jan Handrejch

Mluvíte o kádru patnácti, šestnácti hráčů, z nichž každý může nastoupit v základní sestavě. Někteří jsou ale přece jen pro váš tým a hlavně pak konečný úspěch nepostradatelní. Třeba Horváth, který se po absenci v duelu s Českými Budějovicemi zase vrátil do sestavy, třeba Petržela, jehož přítomnost je rovněž znát...

Horváth je pro nás skutečně velice důležitým hráčem, neboť v útočné fázi je velice silný. Ve zmiňovaném střetnutí s Jihočechy se ukázalo, jak hlavně ve finální fázi na hřišti chyběl. Petržela nám chyběl dokonce ve třech zápasech, ale právě zápas s Ústím ukázal, že ani tak dlouhá absence mu neublížila. Spíše naopak, protože jak jinak jeho výkon hodnotit, když jeden gól dal a dva další způsobem pro sebe tolik typickým nachystal?!

Ona to musí být pro trenéra vůbec radost sledovat, s jakým gustem jeho mužstvo hraje, jak i stopeři útočí a dávají góly, což byl třeba v utkání s Ústím případ Bystroně...

Tak to pozor! Musí hrát to, co mají a nikoli, co chtějí. Samozřejmě že žádný striktní zákaz, že se třeba Bystroň nemůže zapojit do útočné akce a střílet góly, jsem nedal, podmínkou ovšem je, aby hráči měli činnosti zvládnuté natolik, že třeba konkrétně za Bystroně přebírá okamžitě jeho roli Trapp.

Zatímco na dodržování taktických pokynů a stanovených úkolů jste ras, mezi zápasy jste uzdu povolil. V kabině se tudíž hoduje na kuřátkách, pizzách a všelijakých dobrotách, což hráči kvitují.

Kdyby jen na kuřátkách. Přišel jsem do šatny a tam klobásy, sekaná, tlačenka. Mimochodem tlačenka vynikající, neboť jsem ji také ochutnal. Stalo se to ovšem poprvé a naposledy. Pravdou ale je, že jsme trochu povolil a na pizze a kuřatech hráči hodovat mohou.

Reklama

Související témata: