Hlavní obsah

Kaňky víkendového šlágru: Řepkův prostředníček a Hrubešova slepota

JABLONEC NAD NISOU

Dva smutné hrdiny měl duel v Jablonci. Kapitána Sparty Tomáše Řepku a sudího Romana Hrubeše. Jejich „výkony“ nepochybně nezůstanou bez odezvy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomáš Řepka

Článek

Řepka dostal už v první půli žlutou kartu za naprosto běžný faul. Jeho pozdější ostřejší zákrok naopak zůstal bez trestu, i když žalobníček Karel Piták orodoval u sudího za druhou žlutou a do Řepky neustále strkal.

Diváci při poločasovém odchodu do kabin zasypali Řepku nadávkami nejhrubšího zrna, což do běla rozpálený „Rebel“ opětoval vztyčením prostředníčku… Pravda, v českém parlamentu se za takový počin tleská, alespoň expremiér Topolánek za ně sklidil svého času aplaus. Jiný pohled na to má ale disciplinárka. Když v září 2006 ukázal Řepka stejné gesto teplickým fanouškům, stálo ho to 80 000 korun…

Faul Drska a "kosa" Vošahlíka

Na sudího Hrubeše však disciplinárka nemá páky, toho musí řešit komise rozhodčích. Po spoustě chyb na obou stranách předvedl v 66. minutě dokonalý „zářez“. Nejprve jasný faul Drska na Kweukeho v šestnáctce domácích neodpískal, aby vzápětí „přehlédl“ i „kosu“ Vošahlíka, kterou podťal Pamiče. A díky ní dal jablonecký hráč vítězný gól… Asistent Jaroslav Moudrý, který zavinil, že Plzni nebyl na Slovácku uznán regulérní gól, byl vyškrtnut z listiny rozhodčích. „Slepota“ Hrubeše jako hlavního je z tohoto úhlu pohledu horší.

Nebylo divu, že po zápase planuly v útrobách stadiónu vášně. Trenér Sparty Martin Hašek křičel na chodbě na sudí, ale bez urážlivých slov. Delegát Vlastislav Pánek se ho snažil uklidnit slovy, že výkon rozhodčího patřičně zhodnotí, také na něm viděl chyby. Jenže Spartě už to nepomůže… Protest proti jeho výkonu nejspíš nepodá, nic to totiž neřeší.

V každém případě se znovu potvrdilo, jak prachbídná je kvalita sudích a jak nezodpovědný je přístup komise rozhodčích k výběru arbitrů na utkání, v nichž se hraje o titul. Roman Hrubeš totiž ani zdaleka nepatří k těm nejlepším. Navíc pět měsíců nepískal. Přestože jeho zkušenosti s těžkými ligovými zápasy jsou minimální, byl mu svěřen jeden z klíčových duelů jara…

Reklama

Související témata: