Hlavní obsah

Viktorka šampión? To naši fanoušci pochytili v Turecku, brání se euforii Horváth

Zdeněk PavlisSport.cz

Svůj typický humor a smysl pro legrácky neztrácí, přesto plzeňský dirigent Pavel Horváth s přibývajícími ligovými koly trochu zvážněl. Žádný div, když úspěšné tažení jeho Viktorie pokračuje, náskok na druhou Spartu narůstá a vidina mistrovského titulu se zhmotňuje. Přitom na něm jako na kapitánovi a nejzkušenějším hráči je, aby spoluhráče ukočíroval a fotbalová Plzeň narůstající euforii ustála.

Foto: Milan Malíček, Právo

Plzeňský kapitán Pavel Horváth (vpředu) se raduje z dalšího úspěšného kroku na cestě za titulem.

Článek

Musí to být paráda slyšet osm kol před koncem ligy fanoušky skandovat: Viktorka šampión!

To zřejmě pochytili naši fanoušci při podzimním pohárovém utkání v Istanbulu od tureckých diváků. Tam se takhle volá na každé mužstvo. Pokřik, který vůbec nic neznamená.

Oni nepotřebovali od Turků nic pochytávat, neboť osmibodový náskok na druhou Spartu jim k podobným výlevům euforie stačí. Nebo vy se snad ještě necítíte jako šampioni?

Náskok sice máme, ale měli jsme ho už na podzim a pak se přesvědčili, že při tříbodovém systému zase až tolik neznamená. Bude na nás, abychom si ho tentokrát víc vážili.

Chcete tím říci, že na podzim jste si narůstajících bodových aktiv na Spartu nevážili?

To zas ne, ale teď si ho musíme cenit ještě víc.

Jde to, když všude kolem sebe slyšíte a čtete, že jste letos pro mistrovský titul předurčeni a že s osmibodovým náskokem o primát prostě přijít nemůžete?

Samozřejmě. Stačí nečíst noviny a nenaslouchat podobným spekulacím. Já to tak dělám a i spoluhráče k tomu nabádám. Pomáhá to, protože s přibývajícími koly na nich nějakou zvláštní nervozitu nepozoruji.

Plzeňský dirigent a kapitán Pavel Horváth sice svůj typický humor neztratil, s přibývajícími ligovými koly však přece jen trochu zvážněl.foto: www.fcviktoria.cz

Netvrďte, že je tak jednoduché neregistrovat, že Sparta prohrála v Jablonci a vám se tak nabízí možnost k dalšímu trháku...

Tentokrát to jednoduché bylo, protože jsme jeli zrovna autobusem, takže v hotelu jsme viděli až posledních pět minut jabloneckého střetnutí. Samozřejmě že jsme ale v obraze byli, protože spousta kluků dostávala zprávy o průběhu zápasu Jablonce se Spartou do mobilu.

Bylo to vlastně v lize poprvé, co se gard obrátil a vy jste věděli, jak hrál váš největší soupeř a jak musíte proti Ústí odpovědět vy. Nesvazovalo vás to? Nedoléhala na mužstvo možnost uniknout Spartě o další tři body?

Právě naopak, sparťanská prohra nás povzbudila. Vůbec jsme neuvažovali o tom, že bychom mohli s Ústím ztratit body. Šli jsme hrát naplno od první minuty, a protože jsme dali rychlý první gól, měli jsme zápas plně v režii.

Díky tomu jste se vzdálili Spartě už na osm bodů, takže si můžete dovolit třeba i dvakrát po sobě prohrát a pořád budete první. Je vůbec možné o takovýto náskok přijít?

Může se stát všechno. Dojde k poklesu formy, zranění, nasbíráme karty... Jeden zápas prohrát můžeme, nesmíme však připustit, abychom o body přišli ve dvou, třech po sobě. A já věřím, že jsme natolik zkušené mužstvo, abychom podobnou eventualitu nedopustili. Čímž samozřejmě nemyslím mužstvo zkušené v boji o titul, ale zkušené co se hráčského ansámblu týče.

Možná pomáhá i slib, že se oholíte až po zisku titulu. Někdy takovéto rituály fungují...

Spíš pomáhá uvolněnější atmosféra, která teď v Plzni vládne. Nikoli snad při trénincích, přípravě či zápasech samotných, ale během týdne určitě. Vládne uvolněnější režim, renér povolil kuřata a pizzu, a protože je nás v kádru pětadvacet, najde se každý týden někdo, kdo ostatní pohostí. A dokonce moc rád.

Jak na plnovousy reagují doma partnerky? Nevadí jim strniska ve vašich tvářích?

Teď už ne, spíše se o vousy hladí.

A co vám? Nestěžuje vám orientaci na place to, že jste pomalu jeden jako druhý?

Mně tedy určitě ne, protože já v herním fofru stíhám rozlišovat jen dresy. A ostatní jsou na tom podobně. Známe se podle postav a nikoli podle toho, jak kdo vypadá s vousy či bez nich.

Reklama

Související témata: