Hlavní obsah

Hrubešovi hrozilo vyškrtnutí z listiny rozhodčích, nakonec dostal pět zápasů

PRAHA

Stahovala se nad ním mračna. Za úlety v sobotním ostře sledovaném ligovém duelu mezi Jabloncem a Spartou hrozilo sudímu Romanu Hrubešovi, že zmizí z listiny rozhodčích. I s takovými názory totiž někteří členové Macelovy komise na úterní jednání na Strahově přicházeli. Nakonec si ovšem chybující sudí Hrubeš mohl oddechnout. Alespoň relativně, neboť má sice omezenu delegaci na pět příštích zápasů, z listiny rozhodčích však nezmizí.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Sudí Roman Hrubeš udělil v Jablonci žlutou kartu Řepkovi, sám pak dostal od komise rozhodčích distanc na pět zápasů.

Článek

Nejdříve Macela a jeho muži prostudovali zápisy a samozřejmě videozáznam sporných situací z inkriminovaného střetnutí v Jablonci, ve kterém Hrubeš kupříkladu přehlédl faul Vošahlíka na Pamiče, po němž se zrodil vítězný gól Severočechů, ale zároveň si také nepovšiml, že Pražané vstřelili vyrovnávací branku ze situace, kdy nebyl míč v klidu. Nemluvě o tom, že po zákroku Drska na Kweukeho mohl nařídit proti Jablonci penaltu. A když se k těmto úletům připočetly další, za něž měl rozdávat karty, mohl na ligové scéně skutečně skončit.

Slyšení sudímu pomohlo

Tak tvrdá ale komise nakonec nebyla. Zvláště, když na slyšení samotného hříšníka došlo. „Nic nezakrýval, ani neomlouval, vylíčil, jak situaci viděl na hřišti on. Je to přece jen jiný pohled než pohled nás, co se dívali na televizi a inkriminované situace mohli prostudovat třeba i několikrát,“ kvitoval předseda komise rozhodčích Luděk Macela Hrubešův přístup. Proto nakonec verdikt, na němž se se svými muži shodl.

Zklamaný sparťan Marek Matějovský po prohře letenských v Jablonci.foto: ČTK/Radek Petrášek

„Došlo k pochybením u něho i u lajnového Emila Ubiase, proto má Hrubeš omezenu delegaci na pět utkání a Ubias na dvě,“ deklamoval Macela.

Macela: Byl to jejich první delikt

Nemyslí, že by šlo o tvrdý, anebo vzhledem k předchozím jarním verdiktům jeho komise naopak příliš mírný trest.

„Jde o potrestání objektivní. Zčásti jsme sice vyhověli protestu Sparty, ale protože u obou rozhodčích se jednalo o první vážnější přestupek, volili jsme tuto sankci,“ zdůvodňoval Macela a hned dodával, že se se svými muži nedíval pochopitelně  jen na situaci přecházející druhému jabloneckému gólu, kolem níž se rozpoutalo nejvíc diskusí a vášní.

„Jasně že jsme hodnotili všechny situace. Třeba kontakt Drska s Kweukem, který Hrubeš posoudil v intencích, jež uplatňoval v celém střetnutí. Stejně jako momenty, které mohly i třeba nemusely skončit udělením karty,“ potvrdil Macela a jedním dechem odmítl názor, že na tak důležité střetnutí měl delegovat rozhodčího zkušenějšího.

Nesmysl! Zkušenosti Hrubeš má

„Hrubeš patří na mezinárodní listinu, na podzim soudcoval ve velice dobré formě. Pak sice prodělal zápal plic a dlouho absentoval, ale než jsem ho poslal do Jablonce, odřídil víc než solidně dva druholigové zápasy,“ ohradil se proti invektivám mířícím na něho a jeho muže.

„Ostatně, na osm zápasů uplynulého ligového kola jsem nasadil pět mezinárodních rozhodčích. Prostě ty nejlepší, které máme. Uznávám, třeba v případě Hrubeše k oboustranným chybám došlo, nikoli však k chybám úmyslným,“ hájil Macela své sudí.

Samotný Roman Hrubeš opustil po slyšení před komisí pražský Strahov takřka mlčky. „Nezlobte se, nebudu verdikt komentovat,“ pravil lakonicky.

Reklama