Hlavní obsah

Potrestaný sudí Hrubeš: Nejhorší bylo všechno vysvětlovat mamince

Za hrubé chyby v utkání Sparty s Jabloncem mu komise rozhodčích vyměřila trest v podobě pozastavené delegace na pět zápasů. Sám potrestaný sudí Roman Hrubeš bere verdikt komise jako pochopitelný. "Nejhorší moment pro mě byl, když jsem musel všechno vysvětlovat mamince, která pracuje jako učitelka na základní škole," řekl Hrubeš po vyslechnutí trestu.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Tomáš Řepka Sparty Praha dostává žlutou kartu od rozhodčího Hrubeše v utkání s Jabloncem

Článek

Komise rozhodčích vás suspendovala zastavením činnosti na pět ligových kol a jde o největší trest pro hlavního rozhodčího v letošním ročníku. Čekal jste takový postih?

Vzhledem k závažnosti mého pochybení a stadiu, v kterém je nejvyšší soutěž, jsem byl připravený, že moje pauza bude tak dlouhá. Je pochopitelné, že v tak vypjatém a důležitém duelu se očekává můj dobrý výkon bez zásadního ovlivnění, což se nestalo. Zápas jsem nezvládl, zásadně jsem výsledek svojí chybou ovlivnil, tudíž trest je pochopitelný a musím ho přijmout.

Jak jste vůbec prožil tři dny do zasedání komise od sobotního zápasu? Vnímal jste reakce médií a fanoušků na váš výkon?

V dnešní době se nejde zprávám vyhnout, ale bulvární deník jsem si nekoupil... Nejhorší moment pro mě byl, když jsem musel všechno vysvětlovat mamince, která pracuje jako učitelka na základní škole. Dlouho jsem jí komentoval všechny situace i otázky, které proběhly v médiích. Rozhodně se z mé strany nejednalo o úmysl. Utkání jsem prostě nezvládl.

Sparta se dožadovala nařízení pokutového kopu, neuznání druhého gólu v její síti. Naproti tomu Jablonec chtěl také penaltu za faul na Lafatu a ještě vyloučení Řepky. Co přesně vám vlastně komise vytkla?

Druhý gól v síti Sparty, který neměl být uznán. Jablonecký hráč těsně před čarou fauloval Pamiče. Já situaci špatně viděl. Jednalo se o mžik, kdy šli k zemi dva hráči. Nedokázal jsem ze svého špatného postavení posoudit, jestli došlo k faulu. Navíc jsem se až moc soustředil na skutečnost, zda Vošahlík nehrál rukou. Právě tento problém jsme diskutovali i s asistentem Emilem Ubiasem. Přiznávám, že možnost faulu jsem prakticky neřešil.

Nevytkla vám komise, že jste měl udělit druhou žlutou kartu a následně vyloučit sparťanského kapitána Řepku za stažení jabloneckého záložníka Vaňka?

Ne. Komise s mým rozhodnutí souhlasila.

A za vulgarismy, jimiž vás Řepka, ale i jablonecký útočník Lafata opakovaně zasypali?

K verbálním projevům hráčů se v průběhu zápasu musím vymezit jednoznačněji. Z hlediska vyhrocenosti zápasu se jednalo až o extrémní situace. Nadávky lítaly prakticky od začátku, byl jsem překvapený, jak nervózně reagovali hráči od první minuty na jakýkoliv výrok. Plyne z toho jediné poučení – musím působit více jako autorita a respekt si i za cenu udělení karty zjednat.

Klíčová situace, z níž dal Jablonec vítězný gól, následovala jen pár vteřin po střetu Drska a sparťana Kweukeho v jabloneckém pokutovém území. Pražané se dožadovali nařízení penalty. Přitížila vám situace při určení pětizápasového trestu?

Ne. Komise se vůbec daným okamžikem nezabývala. Rozhodující pro můj trest byl jen vítězný gól Jablonce, který byl neregulérní.

Reklama