Hlavní obsah

Chytám poslední derby, ujišťuje Vaniak, který umí na Spartě vyhrávat

Párkrát už se zdálo, že v brance fotbalové Slavie končí. A pokaždé se do ní vrátil. Když tedy čtyřicetiletý Martin Vaniak dostal v zimě „povolávací rozkaz“ i pro jarní část sezóny, vtipkoval, že se mezi tyče vrací sklepem... Teď táhne sešívané k záchraně a chystá se na pondělní bitvu na Spartě. „Bude to mé poslední derby. Určitě, protože končím kariéru. Minimálně dva roky už přesluhuji,“ říká odhodlaně.

Článek

Takže opravdu naposledy proti Spartě...?

Rozhodně, bude to určitě mé poslední derby. Chci si zápas užít a doufám, že s kladným výsledkem pro nás. Třikrát jsem na Spartě se Slavií vyhrál, doma nikdy.

O konci jste ale mluvil víckrát. A chytáte dál.

Rozdíl je v tom, že teď jsem se já sám rozhodl, že končím kariéru. Chytat v jedenačtyřiceti, to by bylo trochu moc. Stejně si myslím, že už tak minimálně dva roky přesluhuji.

Takové zápasy vám ale budou v brankářském důchodu chybět.

Určitě. Když jsem nastupoval do zimní přípravy, chtěl jsem si ještě naposledy zachytat doma v Olomouci a na Spartě. Také proto doufám, že do ochozů dorazí patnáct, sedmnáct tisíc diváků a vytvoří skvělou atmosféru.

Jaký byl zatím váš největší zážitek v derby?

Samozřejmě výhra 4:1 na Spartě. Stadión se okamžitě po utkání vylidnil a my na něm zůstali sami slavit s našimi fanoušky.

Sparta je teď favoritem, což vám nemusí moc vadit.

Ano, je to pro nás určitě výhoda. Máme některé mladé hráče, kteří zažijí derby poprvé. Zvládli zápas před čtyřiceti tisíci lidí ve Splitu, ale na Spartě to bude zase něco jiného.

Je výhodou pro Slavii i to, že proti ní nenastoupí potrestaný Řepka?

Já si přál, aby Tomáš nastoupil. Je to jejich hlavní lídr, bez něj se určitě stmelí.

Sparta se ještě snaží udržet zbytky naděje na obhajobu titulu. O co jde Slavii?

Přece o záchranu! Těším se na chvíli, až budeme mít 30, 32 bodů a já budu moci dát šanci v brance někomu jinému. Ideální by samozřejmě bylo vyhrát hned na Spartě a pak doma porazit Slovácko. Teď jsme měli proti Hradci setbol, protože ostatní výsledky nám vyhovovaly. Mrzí mě, že jsme ho nevyužili. Rozhodně se nechci zachraňovat v posledním kole!

Můžete hrát na Letné otevřenou partii, nebo bude omlazený tým hlavně bránit?

Nezalezeme jen, to by byla naše smrt. Může se samozřejmě stát, že se stejně jako v Olomouci nedostaneme do hry. To v případě, že nás přehrají nebo nezvládneme derby psychicky.

Po derby vás ve čtvrtek čeká v Teplicích úvodní duel čtvrtfinále Ondrášovka Cupu. Může ještě Slavia navzdory mizerné sezóně proklouznout zpátky do Evropy?

O tom nepřemýšlím, já přišel v první řadě zachránit Slavii v lize. Je pravda, že domácí pohár mi ještě chybí. Ve finále jsem byl, ale nezískal ho, takže by to byl jistě ideální závěr kariéry. Pokud jde o evropské poháry, na ty teď reálně nemáme kádr. Musel by se dost razantně doplnit, aby mužstvo bylo na evropské scéně konkurenceschopné.

Reklama

Související témata: