Hlavní obsah

Loni se málem hlásili na úřadu práce. Po 13 zápasech bez prohry straší Jablonec Spartu

Po loňské pohárové blamáži na Kypru byli na odstřel a fotbal v Jablonci na zrušení, teď Komňackého svěřenci válcují ligu a straší i Spartu. Před pondělním pražským derby se na ni dotáhli na rozdíl pouhých dvou bodů, neboť před týdnem ji ve vzájemném souboji porazili a výhru umocnili remízou v Plzni.

Foto: Milan Malíček, Právo

Fotbalisté Jablonce oslavují. Aby ne, když v lize už neprohráli třináct zápasů po sobě.

Článek

Když v kvalifikaci o účast v Evropské lize vypadl Jablonce s kyperským Apoelem Nikosia hned, jak do třetího předkola vstoupil, stáhla se na severu Čech černá fotbalová mračna.

Nepřál bych vám vidět Peltu...

„Když jsem viděl majitele klubu pana Peltu po prohře na Kypru, myslel jsem, že se druhý den půjdeme všichni hlásit úřad práce. Vypadalo to, že v Jablonci už nebude fotbal nikdo chtít,“ vzpomíná jablonecký kouč František Komňacký na pohárovou blamáž.

Teď už s úsměvem, neboť ostuda je zapomenuta a ligové trápení, v němž se jeho tým po deset kol zmítalo, samozřejmě také.

Trenér fotbalistů Jablonce František Komňackýfoto: Právo/Jan Handrejch

„Vždyť my v té době ztráceli na vedoucí Plzeň už  sedmnáct bodů,“ vrací se do loňského září, kdy jeho tým prohrál v Českých Budějovicích. A dokonce potřetí v řadě. Jenže právě po porážce na jihu Čech přišel zlom a Jablonec se vydal na cestu vzhůru. Třináct kol po sobě neprohrál.

Statistiky trenér nevnímá

„Opravdu? Já na statistiky nejsem, ale asi to tak bude,“ podivoval se po remíze v Plzni Komňacký, jak dlouho už jeho tým nenašel přemožitele. „Ale není podstatné, zda jsme neprohráli dvanáct či třináct kol, důležitější než statistiky je sebevědomí, které mužstvo získalo. Prožíváme příznivé období a proto i Plzni jsme se chtěli postavit jako rovný rovnému. Do penalty a Benešova vyloučení se nám to dařilo,“ připomněl Komňacký klíčové okamžiky zápasu mezi první Plzní a třetím Jabloncem.

Nejprve faul Beneše na unikajícího Rezka, druhou žlutou a tudíž vyloučení pro hostujícího stopera, penaltu, kterou poslal Horváth do tyče, aby odražený míč procpal Rezek přece jen do sítě, vyrovnání, k němuž se jeho Jablonec vyburcoval i v oslabení.

„Mužstvo má ducha, to mě těší nejvíc,“ přiznal jablonecký trenér. Po hodně dusné atmosféře, která v úvodu sezóny na severu Čech vládla, ho to samo sebou těší dvojnásob.

Dusno panovalo, mužstvo se i tak zvedlo

„Po vyřazení z evropského poháru a špatných ligových výsledcích dusno skutečně panovalo. Mužstvo se ale i tak zvedlo. A jakmile si všechno sedlo a začalo se zase vyhrávat, i atmosféra a vztahy v klubu se změnily,“ kvituje Komňacký proměnu, která se v Jablonci udála.

Doslova zázračnou. Vždyť třináct kol už jeho mužstvo neprohrálo a ze třetí pozice straší Spartu. A dost možná by strašilo i Plzeň, kdyby na ni v úvodu ligu nenasbíralo sedmnácti bodovou ztrátu.

„Naštěstí máme na Jablonec pořád jedenáct bodů k dobru. A to je sedm kol před koncem soutěže dost,“ vysekl svému trenérskému učiteli Komňackému jeho plzeňský žák Pavel Vrba uznalou poklonu za to, co s mužstvem dokázal.

Reklama

Související témata: