Hlavní obsah

Žádný úlet, bránil Petrouš svůj tah s Hubáčkem, který Kweukeho neuhlídal

zp, dosSport.cz

Jasně že Letnou zaplavila spokojenost. Aby ne, když Spartě stačil tucet minut, aby svého odvěkého rivala zásluhou střelecky disponovaného Kweukeho sfoukla jako svíčku. „Po dvou rychlých gólech jsem ale čekal v našich řadách větší klid. Na můj vkus jsme se na výhru nadřeli až moc,“ neodpustil si domácí kouč a manažer v jedné osobě Jozef Chovanec výtku do vlastních řad. Pochopitelně jemnou, neboť i jemu se po derby se Slavií už dívá na ligovou tabulku lépe.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Štěpán Koreš ze Slavie (vpravo) drží míč před Andrejem Keričem ze Sparty

Článek

Jeho Sparta stáhla manko ne vedoucí Plzeň na šest bodů, jenže Chovanec nemínil pozměněnou konstelaci a bodový rozestup komentovat. „To jsem nedělal a dělat nebudu. Máme své zápasy a máme jich stejně jako naši soupeři. Musíme v nich udělat co nejvíc bodů a na konci soutěže se uvidí,“ pravil lakonicky.

Matějovský chyběl, uznal Chovanec

Výhra v derby ho ale hřála, jasná věc. „Jsem šťastný, pochopitelně. A to přesto, že druhý poločas byl v našem podání hodně kostrbatý. Nucené střídání Matějovského, kterého začaly bolet prsty na noze, se na naší hře projevilo. Přes všechno kritiku, jež se na Marka snáší, je to přece jen hráč, jenž je schopen udržet míč, zakládat útočné akce, kopat standardní situace a udržet chladnou hlavu. To všechno nám ve druhé půli scházelo,“ glosoval proměnu svého týmu, přičemž neopomněl pochválit protivníka.

„Slavia ale hraje kombinačně dobrý fotbal. Má v mančaftu pohyblivé a v kombinace silné hráče, jen efektivita jim schází,“ ocenil Chovanec vystoupení soupeře.

Hubáček? To nebyl omyl, oponoval Petrouš

Slavia navzdory chvále opouštěla Letnou s rozporuplnými pocity. Po rychlém k.o. se sice zvedla, hru vyrovnala a Spartě vzdorovala, přesto se nabízela otázka, proč už musela být po dvanácti minutách groggy. Nebyl snad tah s Hubáčkem, který měl hlídat obrovitého Kweukeho, vyloženým omylem?

„Proč? Vždyť v obraně s ním byl i Kaufman, který je fyzicky disponovaný podobně, jako Kweuke,“ odmítl slávistický kouč Michal Petrouš, že by šlo o taktický úlet. „Spíš bych ocenil, že se mé mužstvo po dvou rychlých úderech nepoložilo a nesložilo zbraně. Vždyť u dvou gólů zůstat nemuselo a i klidně i k debaklu mohlo dojít.“

Unavený hrdina na korunu nemyslí

Králem derby se stal africký kanonýr Leonard Kweuke. Dva góly dal a neměl daleko k hattricku. „Jsem šťastný jako každý, kdo dá v tak důležitém utkání dva góly. Ale už jsem myslím sehrál lepší zápasy, ve druhém poločase jsem cítil únavu,“ líčil střelec.

Na svého kolegu Pekharta v čele tabulky střelců ztrácí Kamerunec po derby čtyři góly. „Je důležité, abych dával góly pravidelně a pomáhal týmu. To je cennější, než abych myslel na tabulku střelců,“ ujišťoval Kweuke.

Červenobílí herně obstáli, chyběly jim však góly

Slávisté odjížděli zklamaní výsledkem, ale hrdí na svůj výkon. „Myslím, že málokomu se na Letné podaří přišpendlit Spartu před její vápno, jak jsme to dokázali my. Bohužel nám ale chyběly góly,“ litoval kapitán Karol Kisel.

„Své poslední derby jsem si užil. Sparta po hodině hry šlapala vodu a jsem pyšný na to, jak naši mladí kluci překonávali její zálohu a dostávali se až do útoku,“ kvitoval čtyřicetiletý brankář Martin Vaniak. „Bohužel rozhodla kvalita útočníka, na to teď doplácíme,“ dodával vršovický Čaroděj.

Začátkem jara vytrhl slávistům trn z paty Pospěch, teď ale třikrát po sobě neskórovali. „Odehráli jsme dobrý zápas a po přestávce už Spartu k ničemu nepustili. Hraje se ovšem na góly a my si měli s našimi šancemi lépe poradit. Je to i o štěstí, ale hlavně o nás,“ uznal Milan Černý, který se po zranění vrátil do sestavy.

Reklama

Související témata: