Hlavní obsah

Afričané dál ničí sešívané, Kweuke podřízl krk Slavii letos již podruhé

dos, zpSport.cz

Je toho hodně, v čem má fotbalová Sparta v poslední době navrch nad Slavií. Kvalita útočníků k těmto trumfům jednoznačně patří, zvláště těch afrických. Poslední dvě ligová derby v Edenu rozhodl Bony Wilfried a po jeho odchodu do Nizozemska převzal štafetu Léonard Kweuke. Kamerunský kanonýr dal v pondělí večer červenobílým hned dva góly, takže udržel obhájce ve hře o mistrovský titul.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Léonard Kweuke se raduje z jednoho ze svých gólů, které vstřelil v derby do slávistické sítě.

Článek

Z Prahy do Arnhemu letěla velká zpráva. „V derby jsem tě zastoupil, dal jsem Slavii dva góly a vyhráli jsme 2:0,“ hlásil Léonard Kweuke svému bývalému parťákovi Bony Wilfriedovi. „Pořád jsme ve spojení, Bonymu jsem volal třeba hned po utkání v Ostravě, kde jsem také dával dva góly.“

Ještě na podzim si po derby užívali spolu. Tím spíše, že právě Wilfried vstřelil vítězný gól na 2:1 a rozhodl druhé ligové derby v Edenu v řadě. „Měli jsme velkou radost, jak to dopadlo. Po zápase jsme slavili u Bonyho v bytě, kde jsme měli nějaké jídlo a pití,“ vzpomíná Kweuke.

Pivo nepije. Když se něco slaví, dává si vodku s džusem nebo s Red Bullem. A stejný drink si mohl namíchat i v pondělní noci. Dvěma góly se posunul na devět ligových tref, na Wilfrieda mu chybí už jen jedna. A na nového spoluhráče Tomáše Pekharta, který tabulku střelců vede, čtyři... „Je důležité, abych dával góly pravidelně a pomáhal týmu. To je cennější, než abych myslel na tabulku střelců,“ ujišťuje Kweuke.

Léonard Kweuke ze Sparty (vlevo) si kryje míč před Vitalijem Trubilou ze Slavie.foto: ČTK/Michal Doležal

Za derby v hale musel zaplatit pokutu

Slavii letos paradoxně „podřízl“ již podruhé. Když se trefil v derby na lednovém halovém turnaji, slavil tak, že si směrem ke slávistickým fanouškům a lavičce přejížděl rukou pod krkem. Musel pak napochodovat před disciplinárku a ta mu za tato gesta dala pokutu dvacet tisíc korun.

V pondělí večer už červenobílé sejmul čistě fotbalově, svými brankami. A to neměl daleko k hattricku. „Jsem šťastný jako každý, kdo dá v tak důležitém utkání dva góly. Ale už jsem myslím sehrál lepší zápasy, ve druhém poločase jsem cítil únavu,“ líčil střelec.

Pořád ještě doufá, že Plzeň ztratí nějaké body a Sparta dostane šanci obhájit titul. Pak by mohl být blíže naplnění svého snu, získat angažmá v Anglii. „Mám rád Manchester United, ale dobře vím, že prosadit se do takového top klubu je strašně těžké. Proto bych byl spokojen i v menším týmu. Teď jsem ve Spartě, ale jednou bych se do Anglie rád dostal,“ touží Kweuke.

Reklama