Hlavní obsah

Bojujme, získávejme body a na konci ligy se uvidí, apeluje Chovanec na hráče

Zdeněk Pavlis, Pavel DosadilSport.cz

Derby mu zase vyšlo. A opět stoprocentně. Dvanáct minut jeho Spartě stačilo, aby Slavii z letenského trávníku útočným uragánem smetla a pak už si v poklidu výhru nad tradičním rivalem pohlídala. Výhru důležitou, neboť ziskem tří bodů stáhl obhájce titulu manko na vedoucí Plzeň na šest bodů, přičemž si zároveň upevnil druhou příčku před dotírajícím Jabloncem. Proto žádný div, že sparťanský manažer a trenér Jozef Chovanec byl po delší době zase spokojenost sama.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jeden za všechny a všichni za jednoho - kouč Sparty Jozef Chovanec při svém návratu na lavičku s asistentem Janem Kmochem (vlevo) a trenérem Martinem Haškem.

Článek

Stejně jako na podzim jste derby zvládli, Slavii porazili a náskok vedoucí Plzně o dva body stáhli, takže můžete být navýsost spokojený...

S vítězstvím určitě, protože derby provázelo tentokrát velké očekávání a my jsme proto šťastní a hrdí, že jsme ho zvládli a Slavii porazili. V letošním ročníku již podruhé, k čemuž nám zase pomohli fanoušci.

Zatímco úvodem zápasu jste je přivedli přímo do fotbalové extáze, ve druhém poločase bylo v ochozech patrné evidentní rozčarování. Však se také ozývalo opakované skandování: Bojujte za Spartu! Proč tak diametrální rozdíl mezi hrou do přestávky a po ní?

Ze hřiště musel Matějovský, který si po zákroku jednoho ze slávistických hráčů stěžoval, že necítí prsty na noze, což náš výkon poznamenalo. Obranný blok se stáhl příliš hluboko k bráně, vytratila se agresivita a důraz, nechali jsme soupeře kombinovat až k naší šestnáctce. A Slavia kombinovat dovede. Prostě zbytečné komplikace, neboť derby mohlo být v tu dobu dávno rozhodnuté. Dali jsme dva góly, měli další šance, akci, kdy šel náš hráč sám na bránu, posoudil sudí jako ofsajdovou, i když o postavení mimo hru nešlo.

Fotbalisté Sparty děkují svým fanouškůmfoto: ČTK/Michal Doležal

Narazil jste na Matějovského, kterého jste po předchozích zápasech ani trochu nešetřil a dost jste ho propral. Najednou byl v derby pro Spartu nepostradatelný...

Přes všechnu kritiku, jež se na něho snesla, je skutečně strašně důležitý. Dovede založit útočnou akci, podržet míč, rozehrát standardní situace, zachovat chladnou hlavu. Po jeho odchodu jsme neměli moc variant, co se sestavou a hrou udělat, takže jsme museli vsadit na naše tradiční devízy. Především na bojovnost... I tak jsme ale byli na můj vkus až příliš pasivní.

Nakonec jste na vítězství v derby dosáhli právě zmiňovanou bojovností, díky níž jste Slavii do vážnější šance nepustili a výhru si s přehledem ohlídali. Bude ovšem pouhá bojovnost stačit k tomu, abyste podobně zvládli i sedm zbývajících ligových zápasů? Vždyť vy vlastně musíte až do konce soutěže jen a jen vyhrávat.

Ale my přece nevyhráváme jen bojovností, i když uznávám, že především na ní je naše hra postavena. Je to dáno i historicky... Zatímco Slavii vždy ctil technický fotbal, pro Spartu byla typická bojovnost.

Josef Kaufman ze Slavie (vlevo) a Léonard Kweuke ze Spartyfoto: ČTK/Michal Doležal

Co tedy podle vás současná Sparta přidává k bojovnosti?

Třeba dva krásné góly, které jsme v derby dali. Třeba další momenty, jimiž jsme se blýskli. Naše hra není postavená jen na bojovnosti, i když k ní neodmyslitelně patří. Ukázalo se to ostatně v předchozím zápase v Jablonci. Když nás Severočeši trumfli bojovností, důrazem, dynamikou a agresivitou, měli navrch a my neuspěli.

Myslíte tedy, že zmiňovanou bojovností můžete sedm zbývajících zápasů zvládnout?

Proč bychom nemohli?! Vsadili jsme na ni i v evropských pohárech a uspěli s ní.

Takže věříte, že šestibodové manko na vedoucí Plzeň se dá ještě zlikvidovat a vaše Sparta může nakonec mistrovský titul obhájit?

Trenérům se nepřísluší spekulovat. Já to nikdy nedělal a ani dělat nebudu. Čeká na nás stejný počet zápasů jako na konkurenty a my se v nich musíme snažit udělat hodně bodů. Na konci ligy se uvidí. Nejde totiž jen o Plzeň, která je v tabulce před námi, ale i o soupeře narovnané v tabulce za námi. Už před časem jsem upozorňoval, že budou útočit, k čemuž skutečně dochází.

Tomáš Zápotočný (vlevo) na zemi po souboji se slávistickým Karolem Kiselemfoto: ČTK/Michal Doležal

Před ligovým finišem jste v derby udělal dvě cenná zjištění. Jednak s Kweukem, který se střelecky prosadil a začal zase střílet góly, jednak s obranou a vůbec celým mužstvem, které je schopno vyhrávat i bez absentujícího Řepky.

Vyhráli jsme, obrana neinkasovala, Blažek udržel proti těžkému soupeři další nulu, takže v tomto směru byla hra obrany skutečně v pořádku. Absence Řepky byla ale přesto znát. Je typem hráče, který zezadu organizuje hru, vytlačuje spoluhráče dál od šestnáctky, vnáší do hry větší důslednost, což všechno nám chybělo. Logicky i proto, že Zápotočný hrál na místě stopera teprve druhý zápas.

A co Kweuke? Co jeho střelecké probuzení?

Odvedl dobrou práci, zápas odmakal, po delší pauze střílel zase branky. A při troše štěstí mohl dokonce docílit hattricku, protože se dostal ještě do jedné šance, kdy jen těsně minul bránu. Ve druhé půli už mu logicky docházely síly, protože jsme nekombinovali, on neměl patřičnou podporu, nedostával přihrávky a jenom běhal. Přesto se ještě osm minut před koncem dral do další gólové příležitosti.

Zatímco Kweuke dřel do úmoru a derby rozhodl, jeho spoluhráči v útoku Kerič s Kadlecem byli takřka neviditelní a k ohrožení slávistické brány se vůbec nedostali. To pro vás muselo být naopak varovným znamením...

Hlavně pro ně to musí být varovné. Oni se musí probudit a hrát lepší fotbal. Vpředu jsou tři, takže musí spolupracovat, dostávat se do koncovky a střílet góly jako Leo.

Reklama

Související témata: