Hlavní obsah

Kweukemu jsem pogratuloval ke gólům, přiznal Vaniak

Aktualizováno

Slavii v pondělí večer čtyřicetiletý gólman Martin Vaniak na Letné několikrát podržel. Ale jeho čarodějnickou hůlku mu během tří minut „zlomil“ kamerunský obr ve sparťanském dresu Léonard Kweuke. „Po zápase jsem mu pogratuloval k jeho gólům,“ přiznal Vaniak, který byl zklamaný z výsledku, ale složil poklonu svým spoluhráčům za druhý poločas.

Foto: Stanislav Peška, ČTK

Brankář Slavie Martin Vaniak

Článek

Během tří minut jste dostal od Kweukeho dva góly. Byla to sprcha?

Docela ano. Hned na začátku zápasu jsme se dostali do velké šance, ale neproměnili jsme ji. Pak přišly ty dvě zlé minuty. Nejprve jsme nepokryli standardku Sparty a Kweuke zakončil. Druhý gól byl dost nešťastný. Chtěli jsme kombinovat, ale místo toho jsme přišli o míč a zase inkasovali. To byla taková mladická nerozvážnost. Na druhou stranu je to pro ty mladé kluky cenná zkušenost.

Jak je gólmanovi v takové chvíli, když si nesáhne pořádně na míč a dvakrát ho vyndává ze sítě?

Moc dobře ne. To je nepříjemné pro každého gólmana. Nejste v zápřahu. Hrajete nějakou desátou minutu, nejdete na žádný centr, pořádně ani nevykopnete míč... Moc nepříjemný. Ono to ale bylo celý zápas takový nemastný neslaný. Vždyť na mne šly dvě nebo tři pořádný střely.

Nenapadlo vás po druhé brance, že by zápas mohl skončit debaklem?

Samozřejmě že po dvou gólech a několika dalších šancích Sparty to na debakl mohlo vypadat. Člověku proletí hlavou ledacos... Musím ale smeknout před těma mladýma klukama, ale i těma staršíma. Odehráli jsme tu skvělé utkání, i když jsme gól nedali. Bohužel jsme ale prohráli.

Dá se říct, že Slavia začala zápas nekoncentrovaná?

To bych netvrdil. Vždyť v první minutě jsme měli šanci. Pak nás Sparta zatlačila, ale dostali jsme dvě nešťastné branky a tenhle mladý tým nemá tolik zkušeností, aby se s tím hned vyrovnal. Navíc jsme měli za zády domácí kotel, takže to bylo hodně nepříjemné. Hlavně pro naši pravou stranu obrany. Ale dostali jsme se z toho.

Kweuke si ale dělal s obránci, co chtěl...

První poločas ano, to souhlasím, ale ve druhém už ho dokázali pokrýt. Haprovalo to hlavně v úvodu první půle, kdy měl dost míčů a prosazoval se. On na to má obrovskou sílu. Ve druhém poločase už uvadal fyzicky. Byl na hrotu sám, a kluci si ho také pohlídali. Ale asi to byla velká makačka.

Co si z derby můžete vzít do dalších zápasů o záchranu?

Já věřím, že se zachráníme bez problémů. Derby jsme sice prohráli, ale dokázali jsme i sami sobě, že fotbal hrát umíme. Od dvacáté minuty první půle jsme převzali iniciativu. Měli jsme navrch. Kdybychom dali kontaktní gól, tak jsme třeba mohli ten zápas i srovnat. Bohužel, to se nestalo. Ale prohráli jsme se ctí.

Slavia poslední tři kola nedala gól. V čem je problém?

Nemáme moc typických útočníků. Milan Černý odehrál výborný zápas, hodně toho odběhal, ale není typický útočník. Zbyněk Pospěch nebyl fit, přišel až v závěru.

Poprvé jste na jaře prohráli, může to tým nějak poznamenat?

Myslím si, že ne. My jsme opravdu odehráli dobrý zápas na výborném trávníku. Byl bych moc rád, kdyby se něco podobného opakovalo i v Edenu. Myslím tím, že odehrajeme krásný fotbal na krásném hřišti. To by mohlo být už příští pondělí proti Slovácku. Doufám, že na to bude připravené i hřiště. My jsme technické mužstvo, které potřebuje plac pro kombinaci.

Po utkání jste si povídal s vaším sparťanským protějškem Jaromírem Blažkem. Co jste si říkali?

Řekl jsem mu, že pokud budou dál hrát jako druhý poločas s námi, tak se do čela ligy nedostanou. Sparta prostě odpadla. I Bláža tam vyběhl na jednoho ze svých spoluhráčů tmavé pleti a něco mu důrazně vysvětloval.

Přišel za vámi i Kweuke. To aby se vám omluvil za ty góly?

Kdepak! Po zápase jsem mu pogratuloval k jeho gólům. Oba byly krásné. Od toho je také útočník, aby střílel branky.

Před zápasem jste říkal, že to je vaše poslední derby. Nerozmyslíte si to ještě?

Nic už si rozmýšlet nebudu. Prostě platí, že pondělní derby bylo moje poslední. Bohužel skončilo porážkou. Ale já jsem rád za každou takovou šanci a v té atmosféře to bylo krásné.

Reklama

Související témata: